Odstąpienie od umowy, samochód z komisu

• Autor wątku Autor wątku masa87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masa87

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam, Około 3 tygodnie temu zakupiłem auto z komisu. Rocznik 2006, cena ok 30tyś zł, w ogłoszeniu zawarte informacje, iż pojazd jest w bardzo dobrym stanie, oraz bezwypadkowy. Po obejrzeniu pojazdu i jeździe próbnej dokonałem zakupu. Wracając do domu, po około 40km, w aucie zapaliła się kontrolka świec żarowych, auto straciło moc. Sprzedający został poinformowany o tym fakcie, od razu telefonicznie. Powiedział, że to na pewno nic poważnego i żebym sam spróbował to naprawić, że "jakoś się dogadamy". Na następny dzień okazało się, że jest problem aby zimne auto odpalić, bardzo długo kręci i ledwo zapala. Auto posiada automatyczną skrzynię biegów, kiedy puszczę pedał gazu obroty w aucie falują, co prawdopodobnie spowodowane jest uszkodzoną skrzynią biegów. Po wizycie u znajomego mechanika, przedstawiłem sytuację sprzedającemu, ten próbował mnie na mówić w dalszym ciągu na naprawę pojazdu, lecz nie zgodziłem się na to i zawiozłem auto do komisu, gdyż sprzedający zdecydował się jednak podjąć naprawy. Wręczyłem również sprzedającemu pismo, gdzie zawarłem wszystkie usterki, które wyszły w pojeździe. Sprzedający dał mi pokwitowanie, że odbiera samochód do naprawy. Po 2 tygodniach auto zostało rzekomo naprawione. Auto faktycznie odzyskało moc, lecz poranne odpalanie samochodu, oraz falowanie obrotów nie zostało usunięte. Auto odebrałem parę dni temu, dzisiaj dzwoniłem do sprzedającego, mówiąc iż wymienione wyżej usterki nie zostały usunięte, po czym ten stwierdził, że to "pierdoły". Na dodatek uzyskałem informację w ASO, iż pojazd był parokrotnie naprawiany blacharsko - lakierniczo, czyli nie jest bezwypadkowy. Co mogę zrobić w obecnej sytuacji? Najchętniej odstąpiłbym od umowy, chyba, że sprzedający zgodziłby się obniżyć cenę o jakieś np.3 tyś zł. Boje się kolejny raz oddawać auta do naprawy sprzedającemu.

Czy sprzedający czyli komis może odmówić mi odstąpienia od umowy? Nawet jeżeli już podjął próbę naprawy, lecz była ona nieskuteczna? Czy gdybym ewentualnie sam naprawił auto, mogę w jakis sposób obciążyć kosztami sprzedającego? Oczywiście kupiłem auto jako osoba fizyczna na fakturę vat marża.

Tak poprostu może? Dzisiaj jeszcze dowiedziałem się że do naprawy jest skrzynia biegów, koszt naprawy to przynajmniej 5tys zł. Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji?

masa87 napisał:
Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji?

Przeczytać inne podobne/identyczne tematy wałkowane setki razy.

Po tej lekturze powinno ci się co nieco rozjaśnić.

Może i podobne tematy były wałkowane, lecz nie identyczne, potrafię korzystać z wyszukiwarki. Tutaj sprzedawca, czyli komis przyjął auto do naprawy, lecz usunął tylko jedną z wymienionych usterek. Proszę o merytoryczną poradę co najlepiej zrobić w takiej sytuacji. Najchętniej odstąpiłbym od umowy, ponieważ wątpię, że sprzedający będzie skłonny obniżyć cenę o szacunkową wartość napraw. Utrzymuję kontakt telefoniczny ze sprzedającym, lecz ten ciągle uważa, że wymienione usterki to "pierdoły" i żebym nie przesadzał.

Powrót