Odstąpienie od umowy - sprzedawca nie godzi się.

• Autor wątku Autor wątku Skeba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skeba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mam problem. Wysłałem do sprzedawcy allegro informację, iż chcę odstąpić od umowy, gdyż towar okazał się wadliwy. Sprzedawca poinformował mnie, że źle napisałem jego imię na piśmie, dlatego staje się ona nieważna i nie mogę już skorzystać z tej opcji. Jedynie mogę reklamować?

Jeszcze wcześniej poinformowałem go mailowo (mam zapisaną tę informację), że będę musiał zwrócić towar, bo okazał się wadliwy. Kto ma rację? Ja, czy sprzedawca? Czy mogę żądać o zwrot pieniędzy. Byłbym wdzięczny za poradę.

a) status stron
- Konsument - jeśli nabywał towar/usługę niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową od Przedsiębiorcy!

b) podstawy reklamacji
- reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową

c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- Kup Teraz

d) wskazać daty
- zakupu przedmiotu/usługi (17 stycznia kupiłem, 21 stycznia otrzymałem produkt)
- zauważanie danej wady (23 stycznia)
- data złożenia reklamacji (31 stycznia)

e) przedmiot zakupu/sprzedaży
Telefon Htc One X

f) opisać zaistniały problem/wadę
Wadliwa bateria, telefon w stanie czuwania (nieużywany telefon w ogóle) wytrzymywał zaledwie 9h.

Kupiłeś od firmy na siebie a nie firmę? Jeśli tak, to nie masz podstawy do odstąpienia od umowy. Możesz reklamować za to towar jako niezgodny z umową i żądać naprawienia lub wymiany. Wyślij reklamację z poprawnymi danymi. Przeczytaj: Poradnik Konsumenta

Na jego aukcji jest napisane tak:

Większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro możesz zwrócić. Poinformuj sprzedającego, np. poprzez e-mail, o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 10 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien wypłacić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od otrzymania przez niego towaru

a w "O Mnie" tak:
Klient ma prawo zwrotu towaru do 10 dni kalendarzowych od daty jego otrzymania.

Wynika z tego, że mogę zwrócić towar.

Mam problem. Wysłałem do sprzedawcy allegro informację, iż chcę odstąpić od umowy, gdyż towar okazał się wadliwy. Sprzedawca poinformował mnie, że źle napisałem jego imię na piśmie, dlatego staje się ona nieważna i nie mogę już skorzystać z tej opcji
Nie masz problemu, tylko wielkie szczescie, ze sprzedawca to ignorant.

Nie masz problemu, tylko wielkie szczescie, ze sprzedawca to ignorant.
*Loco1 - to znaczy, że ma obowiązek przyjąć moje odstąpienie od umowy? Bo koleś szukał dziury w całym jak do niego dzwoniłem. Widać, że to nie pierwsza zagrywka z jego strony.

W odpowiedzi na pańską korespondencję e-mailową informuję że zgodnie
z informacją na stronie aukcji oraz stronie o mnie naszej firmy ma Pan
10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny o czym został pan
poinformowany pisemnie tłustym długiem na umowie kupna-sprzedaży tj.
aukcji allegro.Z uwagi na skierowanie nieprawidłowo pisma poprzednia
reklamacja z tytułu odstąpienia od umowy traktowana jest jako nie
ważna.
Zaś obecna jest niczym innym jak reklamacją złożoną po
ustawowym terminie.

Takiego maila dostałem. Wadę tego telefonu jest to, że w stanie czuwania (bez używania telefonu), bateria wytrzymuje 9h.

A o to moja umowa o odstąpienie:

Niniejszym oświadczam, iż odstępuję od umowy sprzedaży HTC ONE X zawartej w Zamość w dniu 18 stycznia 2013 r.

Podstawą powyższego odstąpienia są zgodne ustalenia między stronami umowy sprzedaży, który przyznaje takie uprawnienie Kupującemu w terminie 10 dni od momentu odbioru towaru.

Wskazuję, iż wskutek odstąpienia od umowy, ta jest uważana za niezawartą, a strony są obowiązane do wzajemnego zwrotu świadczeń, w stanie niezmienionym. Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczny zwrot ceny, zapłaconej przeze mnie, w wysokości 1539 zł. Ponadto oświadczam, iż przedmiot sprzedaży zostanie zwrócony Panu w dniu 01 lutego 2013 r. w stanie niezmienionym.

Czy napisanie Damian, zamiast Daniel skutkuje tym, że umowa jest nieważna?

Cały czas mylisz złożenie reklamacji od ustawowego prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Od umowy odstąpiłeś skutecznie. Odeślij teraz telefon i czekaj na kasę.

*locco - wysłałem już mu telefon. Dostał go i zadzwonił do mnie, że odstąpienie od umowy się nie liczy, bo pomyliłem jego imię. Czyli na 100% wprowadza mnie sk..wiel w błąd?

Dzięki wielkie loco1.

Dziś zwrócił mi telefon i napisał: "w odpowiedzi na pismo otrzymane w dniu 4.02.2013 informuję, że niniejsze oświadczenie od umowy traktujemy jako omyłkowe i nieważne. Sprzęt zaś przesłany traktujemy za pewien rodzaj nieporozumienia i odsyłamy na wskazany adres. Pismo kierował Pan do firmy Mobile GSM (Mobila GSM) do p. Daniela Fl.. (Damian F..)"

Czy moje błędy Mobile, zamiast Mobila - Daniel, zamiast Damian sprawiają, że odstąpienie od umowy jest błędne i nie mogę dochodzić zwrotu pieniędzy?

Wez mi wyjasnij jedno: GDZIE w tresci masz napisane Daniel, albo Mobile? Ja w tresci nie widze takiego czegos. Prosze o precyzowanie bo najwidoczniej nie podajesz wszystkich informacji a wymagasz odpowiedzi na podstawie czegos, czego nie widzielismy.

Krosno Odrzańskie, dnia 8 lutego 2013 roku.

Kacper ....
66-600, Krosno ......
Ul. ......

Sz.P.
Daniel F....
PHU MOBILE-GSM
22-400 Zamość
Ul......

OŚWIADCZENIE
O ODSTĄPIENIU OD UMOWY

Niniejszym oświadczam, iż odstępuję od umowy sprzedaży HTC ONE X zawartej w Zamość w dniu 18 stycznia 2013 r.

Podstawą powyższego odstąpienia są zgodne ustalenia między stronami umowy sprzedaży, który przyznaje takie uprawnienie Kupującemu w terminie 10 dni od momentu odbioru towaru.

Wskazuję, iż wskutek odstąpienia od umowy, ta jest uważana za niezawartą, a strony są obowiązane do wzajemnego zwrotu świadczeń, w stanie niezmienionym. Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczny zwrot ceny, zapłaconej przeze mnie, w wysokości 1539 zł.

Z poważaniem,
Kacper Z....

Koleś ma na imię Damian, a jego firma to Mobila, nie Mobile. Ale adres i treść jest odpowiednia.

*loco1 - nie znam się na przepisach prawnych. Nie odebrałbym to mogłyby być większe problemy, bo nie wysłałbym mi telefonu. Mogę to zgłosić do allegro?

Poinformuj sprzedawcę, że skutkiem prawnym odstąpienia od umowy jest uznanie jej za nie zawartą. Odebrana przez Ciebie przesyłka jest własnościa sprzedawcy i jest do jego dyspozycji. Poinformuj go również, że oczekujesz na zwrot zapłaconej kwoty w terminie do 14 dni od otrzymania przez niego odstąpienia od umowy, później kierujesz sprawę na drogę postępowania sądowego.

Proponuję też poprosić o pomoc Rzecznika Praw Konsumentów.

Powrót