Odstąpienie od umowy zawartej na odległość między osobami fizycznymi

• Autor wątku Autor wątku jbj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeśli sprzedałeś jako osoba fizyczna, a Twoja sprzedaż nie nosi znamion działalności gospodarczej, to wszystko będzie w porządku.
Daj jeszcze link do aukcji.

o jakich znamionach działalności gospodarczej jest mowa?

Ostatnia edycja:
o jakich znamionach działalności gospodarczej jest mowa?
Mowa jest właśnie o tym, co robisz. Prowadzisz niezarejestrowaną działalność gospodarczą, sprzedając towar w ilościach handlowych.
Oddaj kasę za zwrócony towar i módl się, żeby nie zainteresował się Tobą US.

Sprzedając jeden produkt jest ok, ale jak jest już więcej to muszę być zarejestrowany jako przedsiębiorca??

Nie rozumiem. Sprzedawałem z konta zwykłego, a to automatycznie wyklucza bycie przedsiębiorcą. Na początku uznałeś, że mam rację. Gdyby było inaczej, ze zwykłego konta nie mógłbym sprzedawać większej ilości ponieważ podlegałbym pod konto "firma". Opcja sprzedaży większej ilości byłaby zablokowana dla "zwykłego" użytkownika. Gdzie tu logika? Sprzedaję jeden produkt to jestem osobą prywatną, sprzedaję dwa produkty to jestem przedsiębiorcą?

A od kiedy to posiadanie konta "firma" definiuje bycie przedsiębiorcą, lub nie?

Dla urzędnika skarbowego kluczowe będzie to, czy z tego działania poczyniłeś sobie źródło stałego lub regularnego dochodu, wielkość sprzedaży, ilość transakcji w czasie, korelacja zakupów i sprzedaży itp.
Jeśli uzna, że wg niego podchodzi to pod działalność gosp, to masz pecha. Sporego.

Konto mam pewnie jakieś 10 lat. W tym czasie sprzedałem może z 8 produktów. Najdroższy kosztował 48 zł. Mam duży problem. Jedynym problemem jest to, że nie wiem jak rozwiązać zaistniała sytuację. To, że w aukcji mam parę przedmiotów nie oznacza, że jest to mój stały czy regularny dochód. Tak nie jest ponieważ traktuję to okazjonalnie. Jak to się mówi raz na ruski miesiąc. Czy dla urzędnika jestem przestępcą??

Na początku uznałeś, że mam rację
Ponieważ wprowadziłeś mnie w błąd pisząc, że to sprzedałeś jako osoba nieprowadząca działalności gospodarczej.
To, że w aukcji mam parę przedmiotów nie oznacza, że jest to mój stały czy regularny dochód.
Prosiłem, żebyś zapoznał się z definicją działalności gospodarczej.

Te definicje sa za madre. Nic z nich nie rozumiem dlatego pisze tutaj by dostac odp na trapiace mnie pytania. Nie jestem przedsiebiorca. Tak sprzedalem jako osoba prywatna.

Dzień dobry,
Na Allegro kupiłam książkę, sprzedawcą jest osoba fizyczna. Książka sprzedawana była jako nowa, w rzeczywistości przyszła brudna, z porysowaną okładką i śmierdząca papierosami.
Wiem już, że od umowy odstąpić nie mogę. Co mogę więc zrobić, skoro towar jest niezgodny z opisem? Czy sprzedający może nie zgodzić się na zwrot pieniędzy? Co z kosztami wysyłki książki do mnie? Bardzo proszę o odpowiedź.

Powrót