Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
begi cieszę się że mogłem pomóc:)
u nas się udało (jedynie ten weksel w głowie siedzi ale skoro odpisali że go nie podpisała mama to może tak było- dokumenty, dowody wszystko jest pod ręką w razie "w" :)) powodzenia i daj znać jak poszło :) pozdrawiam ;)

no i stalo sie... rodzice kupuli garnek. Juz poszlo pismo do firmy o odstapieniu od umowy ale teraz jest problem bo nie wiemy gdzie wyslac garnki. Trzeba je wyslac do siedziby firmy ale ktory adres to siedziba? Na umowie jest adres do korespondencji Poznan ul Sw Marcina 56/64 ale grzebiac w necie trafilam na zapis z kwietnia, ze firma teraz ma swoja siedzibe na ul. Wierzbiecice 35/6... dodam, ze pisma o odstapieniu zostaly wyslane na wszystkie adresy ;-) Poki co nie bylo zadej odpowiedzi ze strony firmy ale z tego forum wiem, ze nie musze czekac na odpowiedz bo oczywiscie firma celowo bedzie zwlekac... Czy ktos moze podpowiedzic jaki jest w koncu wlasciwy adres siedziby??? Dziekuje
P.S. nie wiem czy to wazne, ale dodam, ze rodzice kupili gar za gotowke (1800zl)

chyba problem jest jeszcze większy niż myślałam... otóż eko vital to jedno, a jak popatrzyłam na "umowę" to okazuje się, że właściwie podpisana jest z firmą Life&Harmony. Adres (jeden z dwóch) jest firmy eko vital, ale obok jest adres wrocławski... i teraz gdzie ja mam te gary wysłać? Do Poznania jako eko vital... czy Life&Harmony ul. Legnicka 55f 54-204 Wrocław?????? Umowa zawarta 15 kwietnia...I kogo ścigać? eko vital (tak bylo na na pudełku noży - gratisy brrr) czy life&harmony???

Dzień dobry, mam pytanie - moja mama zakupiła na raty garnki... 3 szt. w cenie łącznej 3700 zł :(. Oczywiście odkleiła folię zabezpieczającą z co najmniej jednego garnka. (Folię ową wyciągnęłam z kosza na śmiecie.) Co więcej, przetestowałyśmy ten jeden garnek (tzw. kwadrat). Efekty zupełnie inne niż na pokazie. Kura po 2 razy dłuższym czasie pieczenia prawie żywa, ciasto po dłuższym niż na pokazie czasie - wysokie na 3 cm (a nie 10) - oczywiście chciałabym te garnki zwrócić ale czy jest to możliwe. Z garnkami mama otrzymała słynne noże, łopatki, 2 chinskie zegarki i jakis duperel z plastiku - podpisała też oświadczenie o otrzymaniu bonu do apteki na kwotę 50 zł (powiedziano, że eco-vital ujmie to w ratach już jako wpłatę). Zapłaciła wstępnie 100 zł po pokazie jako zaliczkę.
I co teraz? Czy można zwrócić chociaż 2 garnki?

ja co prawda jestem jeszcze w trakcie walki (final niewidomy, ale walczyc trzeba). Prosze sie wybrac do rzecznika praw konsumenta w swoim miescie (darmowe). Absolutnie wypierac sie ze sie garnki uzywalo. Do 10 dni wyslac odstapienie od umowy... no i grzebac po necie bo mozna sie duzo dowiedziec... nie bedzie latwo... powodzenia

Najbardziej boję się tego, że mama garnki odesle a nie zobaczy ani anulowania tej umowy kredytowej z bankiem ani garnków - podwójna strata. Dziękuję za dobre słowo! :D

najpierw musicie odstapic od umowy...
kredyt zerwac to ponoc nie problem, prosze poczytac na forach.... moi rodzice zaplacili calosc gotowka...;-(

Witam!
Potrzebne info...
Teściowa kupiła garnki itd...
Wysłała stosowne oświadczenie i garnki z zachowaniem wszystkich terminów. Poinformowała też odpowiedni Bank przedstawiając wszystkie dokumenty oraz potwierdzenia odbioru. Dostała w Banku nawet pieczątkę o przyjęciu kopi odstąpienia. Minęło kilka tygodni i mimo żądania zwrotu wpłaty 100 PLN oraz nieszczęsnego weksla nic się nie działo!!!!!!!
I oto przedwczoraj dostała pismo od jakiejś firmy ROHOS Sp. z o.o. Sp. k. z Poznania informujące, że w/w Spółka nabyła wszelkie wierzytelności wynikające z umowy zawartej z Eco-Vital w związku z czym wszystkie wpłaty mają być kierowane na konto właśnie Sp. ROHOS....... Czy ktoś mi powie co to jest i czy spotkał się już z czymś takim??? Mam już przygotowane pismo informujące o odstąpieniu od umowy z Eco-Vital oraz kopię wysłanego oświadczenia ale nie wiem czy nie powinniśmy dołączyć dodatkowych informacji lub dokumentów.

Poinformuj ich, że umowa została rozwiązana i tyle.

Witam wszystkich
Od 15 kwietnia toczyłam batalie z eco vital (choc pod nazwą life&harmony), wszystko: odstąpienie od umowy, a potem garnki wysłałam do nich w terminie, nekałam ich codziennie emailami (tak tylko żeby mieć dowód na idiotyczną korespondencję z nimi) i oto wczoraj ZWROCILI PIENIADZE :brawo:- dodam, ze rodzice kupili za gotówke. Da się wygrać. Oczywiście sprawa była zgłoszona do miejskiego rzecznika praw konsumenta. Trzeba z nimi konsekwentnie i nie dać się zastraszyć. Pozdrawiam i życze powodzenia.

Dzień dobry wszystkim.
Przeczytałam cały wątek i widzę, że nasza sprawa wydaje się beznadziejna. Mój dziadek był na takim pokazie i do domu wrócił z szybkowarem i patelnią. Cały czas był przekonany, że jest to wygrana...nieźle musieli go tam omamić...
Co gorsze nie otrzymał żadnej umowy...na pokazie oczywiście coś podpisał...ale sam nie wie co...Od razu dzwoniliśmy do firmy z pytaniem, czy to rzeczywiście był prezent...mówili że nie mają dziadka w rejestrze...po miesiącu przyszło upomnienie do zapłaty z banku...ponad 120zł i nic więcej, żadnego harmonogramu spłat kredytu. Wszystkie terminy zwrotu są przekroczone. Pierwsza rata do banku tez została już wpłacona. Podejrzane jest dla mnie to, że dziadek nie otrzymał żadnej umowy na pokazie i że musieli mu wmawiać, że to prezent. Czy można jeszcze zrobić coś w tej sprawie?
Dziwi mnie to, że ta firma została już ukarana, a nadal stosuje takie praktyki...oraz to, że bank tak łatwo udziela takich kredytów. Z góry dziękuję za wszelka pomoc.

agarz napisał:
Czy można jeszcze zrobić coś w tej sprawie?
Przeczytaj Poradnik Konsumenta rozdział IV, punkt 4. Należy pisemnie wystosować odstąpienie i zażądać zwrotu wpłaconych środków.

http://www.uokik.gov.pl/wzory_pism.php

Powołaj się na:
Przepis prawny:
Art. 4.

Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wyślemy pismo i będziemy czekać.

witam niestety moja mama tez wpadla w sidla Eco Vitalu. co prawda wygladalo to inaczej niz u panstwa ale potrzebuje pomocy w tej sprawie i bylbym wdzieczny jakby ktos mi cos doradzil. moja mama "wygrala" garnki na jednym z pokazow tejze firmy, bynajmniej tak jej powiedzieli. niestety wykorzystali wiek mojej mamy oraz to ze ma slaby wzrok a zapomniala ze soba okularow i podpisujac "wygrana" okazalo sie po miesiacu ze to nie byla wygrana tylko podpisanie zakupu garnkow na raty. jakos po miesiacu od pokazu przyszly blankiety z pewna kwota na 36 miesiecy. po przyjechaniu kuriera z garnkami, nie zostaly one przyjete tylko od razu odeslane do firmy. zostalo to zgloszone na policje to powiedzieli mojej mamie zeby zaplacila 1 rate i pozniej bedzie dzialac dalej. sprawa zostala rowniez skierowana do prokuratury ktora odrzucila wniosek a co za tym idzie zostala wyslana skarga na nich i do tej pory nie ma zadnej informacji a minelo juz ponad 3 miesiace. niestety wczoraj pojawil sie windykator i powiedzial ze niedlugo przyjdzie komornik jesli raty nie beda placone. mozna cos zrobic w tej sprawie? tym bardziej ze te garnki nie zostaly odebrane. pilnie prosze o pomoc.

dodam jeszcze ze zostalo tez wyslane pismo do banku i siedziby firmy ale niestety po miesiacu bo wtedy wyszlo wszystko na jaw.

czyli wystarczy wysłac na pismie odstąpienie od umowy a samej umowy nie muszę wysyłać prawda?

ja chce odstąpić od umowy kupna na raty,w związku z tym czy ja mogę wymagać od firmy naciągaczy żeby dali mi jakieś potwierdzenie zerwania tej umowy?czy mam im "wierzyc"na słowo?

Powrót