Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Shocked napisał:
Pokaz odbywał się poza siedzibą firmy?
Jeżeli tak to należy przesłać na adres firmy świadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy. Oczywiście za potwierdzeniem odbioru, które dopinasz do egzemplarza pisma.

Osobną przesyłką odesłać zakupiony a niechciany towar, również za potwierdzeniem odbioru.
Osobno warto poinformować bank o odstąpieniu od umowy o kredyt konsumencki tez za potwierdzeniem odbioru.

Dziękuję za odzew. A jak nie znam nazwy banku? Tak pokaz odbywał się poza siedzibą w sali konferencyjnej.

Najbardziej boję się o te papiery do banku, nie mamy nic.... Co z kredytem?

Gdzie znajdę druki takich oświadczeń?

Witam zrobić dokładnie tak jak pisano wyżej!!!! i to już od razu! Co do nie wiedzy banku ja miałam na umowie coś o alior banku,ale okazało się ze to konto ich tych oszustów i okazało się że mam to z Getin banku dopiero jak przyszły blankiety do zapłaty 1 raty więc miałam już za puzno te 10 dni minęło:( bo blankiety przyszły po ok 14 dniach,ale wybrnęłam tylko dzięki człowiekowi z którym byłam w ciągłym kontakcie tel.z tej firmy i wygrażałam dziennie że oni to maja załatwić że ja się zmieściłam z odstąpieniem umowy do 10 dni i odesłaniem towaru itd.i udało się!!! po ok 2 mieś.przyszło pismo z banku geting że nic mnie z nimi nie łączy,że nie mam kredytu itd.a tak to co dzwoniłam do banku oni mówili że to nie ich problem że kredyt został uruchomiony itd.więc nerwów mi też zepsuli że szok:( Ludzie oszczegajcie znajomych,rodzinę i proscie o przekazanie"DALEJ" BO nie ma innej możliwości ostrzec ludzi że to oszustwo!!!! ludzie dowiadują się dopiero "po" zakupie szukając informacji w internecie a wtedy jest już potencjalnie za puzno,oczywiscie da się z tego zrezygnować ale po co to nerwy i stres:( pozdrawiam

aszka baszka napisał:
Dziękuję za odzew. A jak nie znam nazwy banku? Tak pokaz odbywał się poza siedzibą w sali konferencyjnej.

Najbardziej boję się o te papiery do banku, nie mamy nic.... Co z kredytem?

Gdzie znajdę druki takich oświadczeń?

Papiery z banku mają oni"oszusci" i z reg.w ten sam dzień je przesyłają drogą mailową do banku(przynajmniej tak było u mnie) najlepiej zadzwon na info linie i poinformuj ich o odstąpieniu i zapytaj w jakim banku masz płacic!! udaj się do tego banku i poinformuj na pismie e odstępujesz od zakupu do 10 dni i nic nie będziesz płacić-powinno wystarczyć a i żądaj potwierdzenia,że nic im nie zalegasz!!! Jak nie będą chcieli podać banku to postrasz rzecznikiem praw konsumenta,że działasz na ich prośbę(mnie pomogło) a nawet jeśli Ci nie podadzą banku nie martw się na zapas iż w momencie kiedy odstępujesz od zakupu-odstępujesz jednoczenie od kredytu!!!! i to również zaznacz na piśmie!
Ja pisma nie drukowałam pisałam odręcznie na wzór podany z internetu:) koniecznie porób kopie!!

Witam,
dzisiaj podzwoniłam po infoliniach. Byłam w urzędzie u rzecznika ochrony konsumenta... Napisałam oświadczenie do firmy Vital o odstąpieniu od umowy, poszłam na pocztę aby to wysłać i mój zapał i wiara w to, że to się tak szybko uda załatwić zniknął... Pani twierdzi, że oni mają prawo tego pisma nie odebrać. Poleży 7 dni na poczcie, następnie znów wyślą im, a mi się skończy termin, w którym miałam możliwość się odwołać.... Co więcej, na umowie mam inny adres. A w internecie na ich stronie jest inny adres. Co jak ta przesyłka będzie kluczyć bez sensu? A czas leci...Nie bardzo rozumiem. Mam prawo się odwołać, ale nic poza wysłaniem listu, którego pewnie nie odbiorą nic nie mogę zrobić? Pomóżcie, bo się załamałam, a mama jeszcze bardziej...

Możesz wysłać odstąpienie kurierem, opcja droższa ale pewność odebrania np. pocztex ma taką opcje ok. 50 zł. Albo wyślij na oba adresy.

No dobrze załóżmy, że wyślę pocztexem. Ale faktycznie tak jest, że oni nie muszą odebrać. List będzie kluczyć, a nam minie 14 dni?

Nie załamuj się z reg.odbierają!!! a dodzwoniłas się na infolinie?? jeśli tak to już na infolinii poinformuj o odstąpieniu:)

Wysyłając list polecony, najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (żółta karteczka) i priorytet, masz opcję poinformowania sms o odbiorze. Zwrotka kręci się dwa tyg. zanim do ciebie wróci, a sms dostałam na drugi dzień od wysłania listu i byłam spokojna, ze odebrali.

Mam ten sam problem. Chodzi o firme Vita lux z poznania, która zaprasza starsze osoby na pokaz m.in garnków, urzadzeń do masażu.
Mój tata została naciągniety na takie urządzenie, na umowie napisano 1600 zł a w rzeczywistości ma do spłaty 2500 zł, w ratach w kredyie.
Gdy kontaktowałam się z osobą z tej firmy aby dowiedzieć się jak mogę odstapic od umowy ( bo mam takie prawo) to straszono mnie sądem i kosztam rzędu 3000 zł
Co za oszuści, tylko jak ostrzec starszych ludzi przed nimi...

Sprawa oprze się o prawnika

nomnes napisał:
Kiedy otrzymali odstąpienie od umowy? Czy możecie się kontaktować mailowo z tą firmą?

Karola09 napisał:
Witam. Moja mama rownież skusila sie na ten zestaw. Namowilam ja na odstapienie od umowy i po 2 dniach wysłalismy do owej firmy oswiadczenie o odstapieniu od umowy. Odesłalysmy rowniez garnki wraz z "prezentem"-kołdrą. Dziś jednak zadzwonil przedstawiciel tej firmy i oznajmił mojej mamie, iz nie moze ona odstapic od tej umowy, gdyz wszystko poszlo juz przez bank. Jednak z tego co wiem z bankiem rowniez mozna rozwiazac umowe. Co robić. Granki zostaly kupione 4.09.tego roku, jednak zadna rata z banku jeszcze do nas nie dotarla... Na umowie nie ma zadnych danych owego banku, wiec nie wiem do jakiego banku wysyłac odstapienie od kredytu. Prosze o POMOC, 5100 to chyba troche za duzo za garnki. Prosze o jakie kowiek informacje.

Mam ten sam problem. Chodzi o firme Vita lux z poznania, która zaprasza starsze osoby na pokaz m.in garnków, urzadzeń do masażu.
Mój tata została naciągniety na takie urządzenie, na umowie napisano 1600 zł a w rzeczywistości ma do spłaty 2500 zł, w ratach w kredyie.
Gdy kontaktowałam się z osobą z tej firmy aby dowiedzieć się jak mogę odstapic od umowy ( bo mam takie prawo) to straszono mnie sądem i kosztam rzędu 3000 zł
Co za oszuści, tylko jak ostrzec starszych ludzi przed nimi...

Sprawa oprze się o prawnika

Mam taki sam problem z firma Simple Life sp. z o.o. z siedzibą w wirtualnym biurze w Warszawie i nieaktualnym na Jagienki 4 w Białymstoku. Prezesem niejaki Hubert Baran
Praktyka jak pewnie w kazdej takiej firmie dzwonili 3 razy do mojego
taty, za którymś razem zgodził się ze przyjdzie, wtedy wysłali
zaproszenie. Na prezentacji powiedzieli, że będzie losowanie. Na
pokazie oczywiście nie wiem w jaki sposób ale ojciec przyszedł z
garnkami, matą wełnianą, poduszką masującą oczywiscie cena promocyjna a wszystko za 6 tys zł., z ratami i wekslem in blaco. Obecnie problem jest z ustaleniem adresu 2 adresy, które podane mają na umowie jeden to jest adres pod którym znaduje się sklep spożywczyArhelan w Białymstoku a drugi jest tylko adresem wirtualnym w Warszawie na
Domaniewskiej - nie można tam odesłać produktu, gdyż w umowie z biurem
wirtualnym zastrzeżone są tylko przesyłki listowne bez paczek.
Ciągle zmieniają adresy jeszcze mają jakiś na Warszawskiej 9/15 w Białymstoku.
Ponadto spółka powiązana jest jeszcze z kilkoma innymi spółkami Simple Healty Life, Capitol, Hausfeuer.
Zastraszają, że towaru nie można zwrócić swoimi wyuczonymi regułkami ze szkolenia ze sztuki perswazji i manipulacji, które prowadzi pan Hubert.
Pytają czy ojciec jest ubezwłasnowolniony hehe. Jakas masakra !!! Aż trudno w to uwierzyć, że to się dzieje i takie firmy funkcjonują.

Po pierwsze wysłać na adres podany w umowie oświadczenie o odstąpieniu od umowy kupna.
Po drugie, wysłać do banku oświadczenie o odstąpieniu od umowy o kredyt konsumencki.
Po trzecie, wszystko to musi zrobić osoba, która się na umowie podpisała.

Dziekuje za odpowiedz. Wszystko wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
Tylko gdzie nadać towar ?
1 adres z umowy oznaczony jako " korespondencyjny" jest nieaktywny - nikogo tam nie ma dawno temu opuscili ten lokal, kartka na dzwiach, że firma przeniesiona. Lecz pani przez telefon ciągle informuje, że przecież "pracownik tam powinien być, ona nie wie, ona nie zajmuje się odsyłką towarów" czyste kłamstwo. Dalej oszukują idą w zaparte, pomimo tego, że mam już wszystkie zwrotki.
2 adres siedziba firmy (wpisana do KRS) adres zaklejony białą kartką na umowie, tak niby, żeby nie było go widać, ale prześwituje i tak, że niby był tylko się "zakleił" -i tu wirtualne biuro na Domniewskiej 37 lok. 243, gdzie odbierają tylko korespondencję listowną bez paczek.

O ile w umowie nie podano adresu do ewentualnej odsyłki to odesłać na adres z umowy.
To czy to ktoś odbierze czy też nie, to już problem sprzedawcy.

Witam , Czy komuś z Państwa udało się odzyskać weksel , o którym mowa w owu ? Pozdrawiam

Witam, udało się odesłać towar, wysłaliśmy im smsa, że towar idzie kurierem z podaniem numeru paczki, kurier zadzwonił do nich przed dostarczeniem i pojawili się w miejscu swojej starej siedziby (widocznie nową mają niedaleko). Z wpłaconej zaliczki w kwocie 100 zł. zwrócili 50 zł, zwrócilismy się z pytanie dlaczego nie zwrócili pewnej kwoty zaliczki, towar nieuszkodzony i nieużywany ale nie otrzymaliśmy odpowiedzi.
A weksla niestety nie zwrócili, odpowiedź na smsa o zwrot weksla była "Jaki weksel ?" Natomiast w OWU wyraźnie pisze, że "W celu zabezpieczenia odroczonej płatności Kupujący wystawia narzecz Sprzedawcy weksel in blanco na zabezpieczenie zapłaty całej odroczonej należności, wraz z odsetkami i ewentualnymi kosztami egzekucji." Ani słowa o tym, co z wekslem jeśli odstąpi się od umowy (w samy odstąpieniu napisaliśmy żądanie o zwrot weksla poleconym na adres)
Co robić z nie zwróconą w pełni zaliczką oraz niezwróconym wekslem in blanco ??

Wysłać przedsądowe wezwanie do zwrotu weksla i brakującej kwoty.
Oczywiście poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Rzen, napisz proszę na jaki adres wysłaliście odstąpienie od umowy i towar? ( z KRS-Warszawa czy umowy- Białystok).Muszę zrobić to samo w imieniu dziadków.

Ostatnia edycja:
Towar wysłaliśmy na Jagienki 4 Białystkok, poszło kurierem, jak kurier do nich dzwoni, że ma przesyłke to podjeżdzają na Jagienki, chociaż tam jest pusto i odbierają. Natomiast odstąpienie zarówno na adres z Krs czyli Warszawa jak i na BIałystok, z tym, że na Warszawę szybko dochodzi bo tam mają te swoje wirtualne biuro i tam jest osoba, która odbiera korespondencję, natomiast na Jagiennki 4, jest awizo i potem podchodzą na pocztę i odbierają wszystkie awiza z opóźnieniem.

Ostatnia edycja:
Powrót