Witam, postaram się przedstawić wszystkie informacje jakie przekazał mi ojciec. Otóż wczoraj (14.06) na spotkaniu organizowanym przez firmę CLAVAM z garnkami i innymi gratami kupił na raty garnki, masażery, odkurzacz wodny. Wszystkie rzeczy zostały dostarczone przez firmę do domu. Całość za 6000zł. Wpłacił 100 zł zaliczki. Wiem, że pewnie to państwu za dużo nie powie, ale podpisał jakaś umowę ratalną z jakimś bankiem zapewne należącym do tej firmy (nie znam jej treści ojcu powiedziano, że umowa z banku przyjdzie za parę dni). Nie otrzymał dla siebie żadnej kopii z tej umowy ratalnej co wg mnie jest dziwne. Z dokumentów jedyne co posiadam to ta kartka:
Przejrzałem temat i rozumiem, że trzeba wysłać list polecony z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa w ciągu 14 dni. Mam jednak parę pytań:
1. Czy umowa widoczna powyżej (czy to w ogóle jest umowa) jest w ogóle ważna? Nie znajduje się na niej żaden podpis osoby, z którą mój ojciec podpisał tą umowę (chyba, że nazwa firmy w lewym górnym rogu wystarczy). Nie znajduje się na niej również data zawarcia umowy. Skąd będzie wiadomo, że minęło już 14 dni od daty zawarcia umowy skoro nigdzie jej nie ma. Ta kartka to mój jedyny punkt zaczepienia. Podejrzewam, że ta umowa z "banku" pewnie przyjdzie później niż te 14 dni, żeby sprawa była stracona z mojej strony.
2. Przejrzałem stronę UOKiKu i znalazłem tam taką informację:
Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą.
Co oznacza pogrubiony fragment? Chodzi tutaj o gabaryty przedmiotów?
3. Na stronie UOKiKu również znalazłem wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa. Mam problem z jego wypełnieniem w mojej sytuacji, ponieważ znajdują się tam do wypełnienia takie pola jak np. numer umowy, a czegoś takiego nie mam, bo niby ma przyjść z tego śmiesznego banku.. Czy mogę pominąć ten numer umowy? We wzorze jest też zdanie:
Proszę o zwrot kwoty ... zł (słownie ... złotych) przekazem pocztowym na adres ... lub na konto nr ...
Czy jeśli te rzeczy zostały kupione na raty i tylko wpłacona została zaliczka w wysokości 100zł to mogę domagać się zwrotu tej kwoty?
4. We wzorze oświadczenia w stopce znajduje się też zapis:
Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty
Rozumiem, że od tych 100zł jakieś odsetki muszę opłacić? I gdzie mogę znaleźć informację o tym ile będą wynosić?
5. Zakładając, że jakoś napiszę ten list pomimo brakujących danych do wypełnienia pól we wzorze to czy starczy go wysłać i już można uznać, że umowa jest rozwiązana i tego samego dnia mogę od razu odesłać rzeczy? Mam jakiś numer telefonu babsztyla, który prowadziła tą prezentację. Czy powinienem ją uprzedzić zanim wyśle list/rzeczy?
Z góry dziękuje za pomoc.