Dzień dobry! Właśnie zakończyłem ważny etap sporu z firmą Clavam czy jak tam się teraz może nazywać. Namówili mojego tatę na zakup ich "wspaniałych" produktów, po 3 dniach wysłaliśmy pismo o odstąpieniu zarówno na adres korespondencyjny jak i do siedziby spółki, listy polecone za potwierdzeniem odbioru. Następnego dnia wysłaliśmy kurierem UPC paczki na adres korespondencyjny. Po 3 tygodniach od zwrotu gdy nie przyszły pieniądze wpłacone za towar wykonałem telefon do prowadzącego pokaz - powiedział że to nie jego sprawa, odesłał mnie do firmy Clavam czyli nigdzie bo nie ma do nich telefonu poza infolinią która nie działa. Bardziej rozmowna była pani, która dzwoniła do taty po pokazie z pytaniem "czy wszystko w porządku" i czy wpłaci resztę pieniędzy. Niestety też nie potrafiła udzielić żadnej konkretnej informacji. Poinformowałem spokojnie, że wobec takiej postawy firmy zamierzam podjąć kroki przewidziane prawem. Nie groziłem, nie straszyłem i nie zdradziłem żadnych szczegółów odnośnie moich zamiarów.
Skorzystałem z porad jakie wyczytałem na tym forum i skontaktowałem się telefonicznie z IH Białystok. Bardzo uprzejmie wyjaśniono mi jak złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pozasądowego. Skompletowałem dokumenty, sporządziłem stosowany wniosek, bardzo dokładnie opisałem sytuację. Wniosek poszedł, a już tego samego dnia Clavam zwrócił pieniądze - co oczywiście nie było jeszcze skutkiem działania IH
Wniosku jednak nie wycofaliśmy gdyż chcemy aby spółka wyraźnie wydała oświadczenie, że nie mają wobec mojego taty żadnych roszczeń finansowych. Poza tym uważam, że to co robią to nieuczciwe praktyki handlowe.
Dzięki małemu podstępowi i odrobinie szczęścia zdobyłem dane (imię i nazwisko, nr telefonu) prowadzącego pokaz który podpisał umowę z moim tatą. Na samej umowie podpis był nieczytelny, żadnych danych poza danymi o firmie. No i oczywiście dane przedstawicielki firmy, która dzwoniła po pokazie. Bez tego nie miałbym żadnego telefonicznego namiaru na Clavam.
Reasumując: informacje które tu znalazłem były bardzo pomocne za co dziękuję. IH w Białymstoku to dobry kontakt, który pomoże w rozwiązaniu sporu. Ale najważniejsze jest terminowe i przemyślane przesłanie odstąpienia i zwrot towarów. Zachowanie zimnej krwi i spokojny i rzeczowy kontakt w ewentualnej rozmowie z przedstawicielami firmy powinien ich przekonać do zwrotu pieniędzy. W razie pytań o szczegóły chętnie służę pomocą