Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie garnków

• Autor wątku Autor wątku emsi2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O, dziękuję bardzo, to zdecydowanie mnie uspokoiło! To forum ratuje życie takim nieogarom jak ja :)

Witam!
Czy ktoś może opisać swoje doświadczenia ze zwrotem towaru do firmy CLAVAM? Czy zwrot odbył się bezproblemowo czy firma uchylała się od przyjęcia towaru? Czy produkty wysłali Państwo na adres korespondencyjny w Białymstoku, czy do Poznania?
Moja mama, która dała się naciągnąć na produkty za 8 500 zł i kredyt po którego spłaceniu koszt wyniesie ponad 13 000 zł, była u rzecznika praw konsumenta a ten powiedział, że produkty należy odesłać do siedziby firmy w Poznaniu bo to jest adres firmy z którą podpisała umowę a nie do Białegostoku (na adres korespondencyjny) jak wynika z zapisu treści umowy. Czy to słuszny krok?

O ile w treści umowy / pouczeniu o prawie do odstąpienia podano adres do odsyłki, przesyłkę należy kierować na ten adres.

aerospotter napisał:
Witam!
Czy ktoś może opisać swoje doświadczenia ze zwrotem towaru do firmy CLAVAM? Czy zwrot odbył się bezproblemowo czy firma uchylała się od przyjęcia towaru? Czy produkty wysłali Państwo na adres korespondencyjny w Białymstoku, czy do Poznania?
Moja mama, która dała się naciągnąć na produkty za 8 500 zł i kredyt po którego spłaceniu koszt wyniesie ponad 13 000 zł, była u rzecznika praw konsumenta a ten powiedział, że produkty należy odesłać do siedziby firmy w Poznaniu bo to jest adres firmy z którą podpisała umowę a nie do Białegostoku (na adres korespondencyjny) jak wynika z zapisu treści umowy. Czy to słuszny krok?

Towar odesłaliśmy na adres w Białymstoku, Wierzbowa 12 z tego co pamiętam. Z tyłu umowy ten adres był podany jako korespondencyjny. Odesłałam towar kurierem, pamiętaj że masz na to 14 dni od dnia w którym odstąpisz od umowy. Niedlugo po tym jak kurier potwierdził mi że paczka została doręczona zadzwoniła do mnie jakaś kobieta z Clavamu i potwierdziła imię mojego dziadka (wysłałam to na swoje nazwisko i tamta pani nie miała moich danych w ich bazie klientów, ale gdy podałam dane dziadka wszystko było już ok, podziękowała i rozłączyła się). Jakiś czas później zadzwonili do mojego dziadka i poprosili o jego numer konta bankowego żeby zwrócić mu 100 zł które wpłacił w gotówce na pokazie.

Pamiętaj, jeśli masz jakieś pytania to od razu dzwoń do inspekcji handlowej w Białymstoku, oni wszystko wiedzą i przeprowadzą Cię przez każdy etap. Kontakt - Inspekcja Handlowa - Białystok Pan z tej inspekcji wyraźnie przez telefon powiedział mi, że WSZYSTKO należy wysyłać na Wierzbową.

Mój ojciec dał się nabrać na garnki, odkurzacz i parę innych rzeczy od Clavam. Niestety jest już po terminie - za późno na odstąpienie od umowy. Ojciec zamierza spłacać raty (przez 2 lata). Ponoć umowa z banku ma wkrótce przyjść... o ile w ogóle zawarta została umowa ratalna z jakimś bankiem.

Jestem wściekła, że nie dowiedziałam się wcześniej... Bardziej jednak nurtuje mnie jedna kwestia. Otóż nie mam pewności, czy przypadkiem ojciec nie podpisał weksla in blanco na tym cholernym pokazie. On nie pamięta. Co w takiej sytuacji należy zrobić? Czy po spłaceniu tych wszystkich rat domagać się zwrotu weksla (nawet jeżeli nie został podpisany żaden weksel) ??? Czy można jakoś wcześniej dowiedzieć się, czy weksel został podpisany?

I ostatnie pytanie. Jeżeli ojciec spłaci całą sumę, to co może się stać, jeśli faktycznie podpisał weksel i ta firma nadal go będzie miała?

Czy straszyli was ze ten ich materac i mata wibrujaca to sprzet medyczny i ze nie mozna ofstapic od umowy?

Witam, jestem cały w nerwach ponieważ przed chwilą moja mama "wygrała" sprzęt firmy clavam. Chcę działać jak najszybciej. Zadzwoniłem do osoby która sprzedała mamie ten sprzęt, jednak jest wieczór, w słuchawce usłyszałem żebym zadzwonił jutro po godzinie 9.
Wątpię że ktoś z Was zdoła do tego czasu odpowiedzieć na mój post, ale:
-Czy jeśli uda mi się doprowadzić do spotkania, mam szanse na zwrot towaru od ręki?
-Czy muszę przygotować jakieś dokumenty?
-Czy ktoś z Was korzystał z pomocy fundacji "Daje Siebie"?
Być może te pytania są błahe, jednak piszę na gorąco.
Proszę o pomoc, z góry dzięki.

Uwazaj. Moj tata chcial oddac caly sprzet 4 rzeczy. Pojechal na popoludniowy pokaz. Wkrecili mu ze nie mozna i pod pretekstem ze przyjma mu 1 rzecz spowrotem podsuneli zaswiadczenie do podpisu ze juz nic wiecej nie odda. Wazne zeby na pismie miec jesli sie cos odda z ich podpisem oczywiscie. Beda sie zapierac ze nie mozna oddac i straszyc sadem. Mowie o sytuacji z przed tygodnia. My sie zdecydowalismy na odstapienie od umowy i zwracamy towar. Co bedzie to sie okaze. Dzialamy wedlug zalecen inspektora handlowego w bialymstoku.

Poprosiłbym, zastanawia mnie ta fundacja która zbiera pozytywne opinie w sieci.
Ciekawi mnie jak przebiegnie jutrzejsza rozmowa, chociaż niczego dobrego się nie spodziewam...

Witam.;)
Też daliśmy się nabrać firmie Clavam w pażdzierniku 2018 zaczełam czytać troche w internecie i postanowiliśmy skorzystać z Tel.857428052 do inspekcji handlowej w Białymstoku.Pani bardzo nam pomogła telefonicznie w tej sprawie krok po kroku jak i co zrobić za co bardzo, bardzo jej za to dziękuje:roza: 19pażdziernika wszystkie dokumenty przesłałam imeilem pani z inspekcji i w ciągu 12 dni dzyskaliśmy nasze pieniądze które zapłaciliśmy 5.10.2018 przelewem. Trzeba tylko pamiętać że na odstąpienie mamy 14 dni od daty zakupu.

Dzień dobry! Właśnie zakończyłem ważny etap sporu z firmą Clavam czy jak tam się teraz może nazywać. Namówili mojego tatę na zakup ich "wspaniałych" produktów, po 3 dniach wysłaliśmy pismo o odstąpieniu zarówno na adres korespondencyjny jak i do siedziby spółki, listy polecone za potwierdzeniem odbioru. Następnego dnia wysłaliśmy kurierem UPC paczki na adres korespondencyjny. Po 3 tygodniach od zwrotu gdy nie przyszły pieniądze wpłacone za towar wykonałem telefon do prowadzącego pokaz - powiedział że to nie jego sprawa, odesłał mnie do firmy Clavam czyli nigdzie bo nie ma do nich telefonu poza infolinią która nie działa. Bardziej rozmowna była pani, która dzwoniła do taty po pokazie z pytaniem "czy wszystko w porządku" i czy wpłaci resztę pieniędzy. Niestety też nie potrafiła udzielić żadnej konkretnej informacji. Poinformowałem spokojnie, że wobec takiej postawy firmy zamierzam podjąć kroki przewidziane prawem. Nie groziłem, nie straszyłem i nie zdradziłem żadnych szczegółów odnośnie moich zamiarów.
Skorzystałem z porad jakie wyczytałem na tym forum i skontaktowałem się telefonicznie z IH Białystok. Bardzo uprzejmie wyjaśniono mi jak złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pozasądowego. Skompletowałem dokumenty, sporządziłem stosowany wniosek, bardzo dokładnie opisałem sytuację. Wniosek poszedł, a już tego samego dnia Clavam zwrócił pieniądze - co oczywiście nie było jeszcze skutkiem działania IH :)
Wniosku jednak nie wycofaliśmy gdyż chcemy aby spółka wyraźnie wydała oświadczenie, że nie mają wobec mojego taty żadnych roszczeń finansowych. Poza tym uważam, że to co robią to nieuczciwe praktyki handlowe.
Dzięki małemu podstępowi i odrobinie szczęścia zdobyłem dane (imię i nazwisko, nr telefonu) prowadzącego pokaz który podpisał umowę z moim tatą. Na samej umowie podpis był nieczytelny, żadnych danych poza danymi o firmie. No i oczywiście dane przedstawicielki firmy, która dzwoniła po pokazie. Bez tego nie miałbym żadnego telefonicznego namiaru na Clavam.
Reasumując: informacje które tu znalazłem były bardzo pomocne za co dziękuję. IH w Białymstoku to dobry kontakt, który pomoże w rozwiązaniu sporu. Ale najważniejsze jest terminowe i przemyślane przesłanie odstąpienia i zwrot towarów. Zachowanie zimnej krwi i spokojny i rzeczowy kontakt w ewentualnej rozmowie z przedstawicielami firmy powinien ich przekonać do zwrotu pieniędzy. W razie pytań o szczegóły chętnie służę pomocą :cool:

Ostatnia edycja:
Upomnij się jeszcze o odsetki za zwłokę. Kogoś ucieszysz dodając mu pracy będącej pokłosiem nieuczciwych praktyk.

Tak informacyjnie: spółka CLAVAM nazywa się obecnie BETTERDAY. Wg KRS zmienili nazwę i prezesa zarządu 23.10.2018, adresy bez zmian.
PS. nasz wniosek do IH zaowocował pismem od Betterday/Clavam, w którym oświadczyli, że nie mają wobec mojego taty żadnych roszczeń i zaprzestają przetwarzania danych osobowych. Kasę zwrócili nawet 2 razy - potem grzecznie poprosili o zwrot nadpłaty. Trochę korciło mnie aby ich trochę przytrzymać ;) ale tato chciał mieć to wszystko jak najszybciej z głowy. Jeszcze raz podziękowania dla forum i IH Białystok!

Ostatnia edycja:
Witajcie. Zakupiłam oczywiście "sprzęt" tak jak większość z Was i przy rozmowie telefonicznej z firmą poinformowałam ich, że odstępuję od umowy (z forum już wiem co mam jutro zrobić), ale gość mnie zagiął, bo powiedział, że rzeczy, które zakupiłam są po obniżonej cenie (wygrałam w losowaniu i są w promocji, normalnie kosztują więcej) i w związku z tym firma ma prawo odmówić odstąpienia od umowy, co zresztą za każdym razem niby tak robią i w tym przypadku tak zrobią.

Bardzo proszę Was o pomoc, czy to prawda? (wiem, że w sklepie stacjonarnym mogą zastosować taką klauzulę, ale czy przy towarze zakupionym w taki sposób także)?
Jutro mija termin i muszę wysłać im odstąpienie od umowy - czy to ma sens?

Bzdura. Jeżeli to standardowa procedura powiadom WIIH.

scorpio771 - bezwzględnie trzeba dotrzymać terminu wysłania odstąpienia od umowy, a potem zwrotu zakupionych towarów. Mój tato też "kupił" te ich g... jako osoba wylosowana i po "obniżonej" cenie. To nie ma znaczenia!!!

Powrót