Odstąpienie w 10 dni a włączenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku eInka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Colder napisał:
@Mirr podaj źródło cytatu z poprzedniej strony.
Post #22 i analogia z wcześniejszych

loco1 napisał:
A jakie przedplaty byly robione?
Słownik Języka Polskiego opisuje „przedpłatę” jako „określoną sumę pieniędzy stanowiącą część ceny towaru, wpłacaną z góry w celu uzyskania gwarancji jego zakupu w określonym terminie”.
Ja w mailu z #78 miałem 100% przedpłatę, bo nie dostałem przesyłki. Tu zdecyduje eInka

Ostatnia edycja:
Sklepy internetowe zwrócą pieniądze z odsetkami - eGospodarka.pl - Prawo konsumenckie
Na odstąpienie konsument ma 10 dni, licząc od otrzymania towaru. Konsumentowi należą się przy tym ustawowe odsetki od daty dokonania przedpłaty do daty jej zwrotu (art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów). Zwrot powinien też objąć koszty wysyłki ze sklepu do klienta. (...)W skrajnych przypadkach konsument ma więc prawo zwrócić towar i żądać odsetek ustawowych od przedpłat za okres wynoszący ponad 3 miesiące (licząc od dnia dokonania przedpłaty), używając przez ten czas rzeczy w ramach zwykłej jej eksploatacji.
Odsetki od przelewu do zwrotu ceny są zgodne z prawem?

Nadal pozostaje kwestia zwykłego zarząd. Dysponuje ktoś postanowieniem w podobnej sprawie ? Cytaty z gazet lub portali typu "sprzedawca powinien" jako mało mnie przekonują.

Zwykly zarzad urzadzenia elektronicznego to taki zarzad w ktorym urzadzenie nie ulega uszkodzeniu mechanicznemu, i nadal mozna uzywac go zgodnie z przeznaczeniem. W przypadku laptopa przeciez instalowane aplikacje nie maja znaczenia. Aplikacje maja wlasne licencje ktorych nie trzeba akceptowac i nie ma obowiazku ich przestrzegania. Na samym starcie mozna je skasowac, poniewaz dopiero po akceptacji licencji mozemy ich uzywac.

Będę szczęśliwa, jak w końcu odda mi tyle, ile wydałam. Czyli tablet + przesyłka.
Jak się uda z odsetkami, to genialnie. Mam je liczyć od daty odebrania przez sprzedawcę oświadczenia o odstąpieniu, czy od dnia, kiedy minął mu termin zapłaty (14 dni po otrzymaniu pisma)
Czy liczyć dopiero od otrzymania wezwania przez niego wezwania do zapłaty? (odebrał wczoraj)

Odsetki liczy sie od dnia miniecia terminu na zaplate. Inaczej bylby absurd :)

GrubyMiś napisał:
W przypadku laptopa przeciez instalowane aplikacje nie maja znaczenia. Aplikacje maja wlasne licencje ktorych nie trzeba akceptowac i nie ma obowiazku ich przestrzegania

Spotkałeś się z takim uzasadnieniem sądu czy to tylko teoria ?

piotrekbielsko napisał:
Spotkałeś się z takim uzasadnieniem sądu czy to tylko teoria ?
Spotkalem sie z wyrokiem w ktorym przyznano racje, ze oprogramowanie instalowane na laptopie nie jest czescia umowy zawieranej miedzy kupujacym, a sprzedajacym, jesli sprzedajacy nie zaakceptowal licencji. To oznacza, ze sprzet zostal kupiony, jednak umowa licencyjna na oprogramowanie juz nie. W przypadku komputerow placimy za sprzet, a oprogramowanie po prostu sie na nim znajduje i nie jest czescia umowy kupna/sprzedazy.

GrubyMiś napisał:
W przypadku komputerow placimy za sprzet, a oprogramowanie po prostu sie na nim znajduje i nie jest czescia umowy kupna/sprzedazy

:o ciekawe skąd różnica w cenie

Wracając do meritum , moim zdaniem instalacje oprogramowania, rejestracje u dystrybutorów , wszelkie inne rejestracje danego komputera wykraczają poza zwykły zarząd.

Ostatnia edycja:
piotrekbielsko napisał:
ciekawe skąd różnica w cenie
Roznica w cenie czego? Jesli jest komputer z windowsem i windows ma cene, to po kupnie komputera wysylamy pismo ze windowsa nie akceptujemy i prosimy zwrot roznicy w cenie. Dodatkowo nie mozemy z niego korzystac. Nie korzystalismy jesli nie zaakceptowalismy warunkow umowy.

Instalacja oprogramowania, rejestracje i inne rejestracje nie wykraczaja poza zwykly zarzad komputera. To jest korzystanie z licencji. Zeby z niej korzystac musimy ja zaakceptowac. Umowy licencyjne nie sa objete prawem do zwrotu w ciagu 10 dni wiec zwykly zarzad nie ma zastosowania. Komputer nie zostal zarejestrowany, tylko zostal przypisany do NASZEJ licencji a to jest roznica.

GrubyMiś napisał:
Roznica w cenie czego?
oprogramowania

powiem inaczej ,pożycz mi twój komputer na 3 dni a ja w ramach "zwykłego zarzadu" zbanuje go na to forum oraz 500 innych for, portali, downoladu itp.
Czy jest to zwykły zarząd ?

piotrekbielsko napisał:
powiem inaczej ,pożycz mi twój komputer na 3 dni a ja w ramach "zwykłego zarzadu" zbanuje go na to forum oraz 500 innych for, portali, downoladu itp.
Oczywiscie. Ja bym problemu w tym nie widzial, poniewaz komputer nie zostanie zbanowany. Moga zbanowac moj adres IP. Moga zbanowac adres MAC, ktory moge sobie zmienic. Moga zbanowac uzytkownika, ktorym bedziesz ty. Gdzie tutaj maszyna zostala zmieniona? Musiales wgrac swoje oprogramowanie bo ja ci nie moge dac swojej kopii. Ale to czyste gdybanie bo ja nie widze zmiany w sprzecie.

piotrekbielsko napisał:
oprogramowania

Nie zbanujesz KOMPUTERA bo adres MAC karty sieciowej sprzętu nie jest propagowany w Internecie. Zbanujesz adres IP, klasę adresów IP albo konto danego użytkownika. Inną kwestią (zwłaszcza w przypadku telefonów i tabletów) jest nr IMEI.

t_l napisał:
MAC karty sieciowej sprzętu nie jest propagowany w Internecie

co w przypadku hotspotu ?

t_l napisał:
Inną kwestią (zwłaszcza w przypadku telefonów i tabletów) jest nr IMEI.
trafna uwaga jeśli chodzi o zwykły zarząd tabletem

GrubyMiś napisał:
adres MAC, ktory moge sobie zmienic

nie da się fizycznie zmienić adresu MAC karty sieciowej, można to zrobić tylko programowo.

Ostatnia edycja:
piotrekbielsko napisał:
co w przypadku hotspotu ?
adres MAC nie jest informacją stałą, nie należy na stałe tylko do jednego urządzenia jak IMEI
piotrekbielsko napisał:
nie da się fizycznie zmienić adresu MAC karty sieciowej, można to zrobić tylko programowo.
Da się. Trzeba wylutować i wymienić element gdzie adres jest przechowywany.
Z drugiej strony jaka to różnica czy będzie on zmieniony programowo?

Maciasz napisał:
Panowie, to nie forum informatyków, zarzut sprzedawcy był już wymieniony w poprzednich postach, nie przekraczał granicy zwykłego zarządu. Pamiętajcie, że sprzedawca ma też obowiązki z art. 6 kc.

Maciasz napisał:

własnie -wylutować
różnica jest taka,że po resecie systemu zawsze poracasz do fizycznego MAC

t_l napisał:
Nic. Adresy MAC "zostają" w hotspocie.

czyli posiadając komputer z kartą sieciową która została zbanowana w hotspocie nie połączysz się przykładowo na Krakowskim Rynku

Mirr napisał:
Panowie, to nie forum informatyków

sprzedawca może powołać biegłego który uprawdopodobni moją teze.

piotrekbielsko napisał:
sprzedawca może powołać biegłego który uprawdopodobni moją teze.

To wówczas biegły wyda ekspertyzę a nie Wy tu teraz. Tworzycie śmietnik mimo wszystko, a temat dotyczy czego innego i ginie w gąszczu waszego sporu.

Powrót