nomnes
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 21 165
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Post #22 i analogia z wcześniejszychColder napisał:@Mirr podaj źródło cytatu z poprzedniej strony.
Słownik Języka Polskiego opisuje „przedpłatę” jako „określoną sumę pieniędzy stanowiącą część ceny towaru, wpłacaną z góry w celu uzyskania gwarancji jego zakupu w określonym terminie”.loco1 napisał:A jakie przedplaty byly robione?
Odsetki od przelewu do zwrotu ceny są zgodne z prawem?Na odstąpienie konsument ma 10 dni, licząc od otrzymania towaru. Konsumentowi należą się przy tym ustawowe odsetki od daty dokonania przedpłaty do daty jej zwrotu (art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów). Zwrot powinien też objąć koszty wysyłki ze sklepu do klienta. (...)W skrajnych przypadkach konsument ma więc prawo zwrócić towar i żądać odsetek ustawowych od przedpłat za okres wynoszący ponad 3 miesiące (licząc od dnia dokonania przedpłaty), używając przez ten czas rzeczy w ramach zwykłej jej eksploatacji.
GrubyMiś napisał:W przypadku laptopa przeciez instalowane aplikacje nie maja znaczenia. Aplikacje maja wlasne licencje ktorych nie trzeba akceptowac i nie ma obowiazku ich przestrzegania
Spotkalem sie z wyrokiem w ktorym przyznano racje, ze oprogramowanie instalowane na laptopie nie jest czescia umowy zawieranej miedzy kupujacym, a sprzedajacym, jesli sprzedajacy nie zaakceptowal licencji. To oznacza, ze sprzet zostal kupiony, jednak umowa licencyjna na oprogramowanie juz nie. W przypadku komputerow placimy za sprzet, a oprogramowanie po prostu sie na nim znajduje i nie jest czescia umowy kupna/sprzedazy.piotrekbielsko napisał:Spotkałeś się z takim uzasadnieniem sądu czy to tylko teoria ?
GrubyMiś napisał:W przypadku komputerow placimy za sprzet, a oprogramowanie po prostu sie na nim znajduje i nie jest czescia umowy kupna/sprzedazy
Roznica w cenie czego? Jesli jest komputer z windowsem i windows ma cene, to po kupnie komputera wysylamy pismo ze windowsa nie akceptujemy i prosimy zwrot roznicy w cenie. Dodatkowo nie mozemy z niego korzystac. Nie korzystalismy jesli nie zaakceptowalismy warunkow umowy.piotrekbielsko napisał:ciekawe skąd różnica w cenie
oprogramowaniaGrubyMiś napisał:Roznica w cenie czego?
Oczywiscie. Ja bym problemu w tym nie widzial, poniewaz komputer nie zostanie zbanowany. Moga zbanowac moj adres IP. Moga zbanowac adres MAC, ktory moge sobie zmienic. Moga zbanowac uzytkownika, ktorym bedziesz ty. Gdzie tutaj maszyna zostala zmieniona? Musiales wgrac swoje oprogramowanie bo ja ci nie moge dac swojej kopii. Ale to czyste gdybanie bo ja nie widze zmiany w sprzecie.piotrekbielsko napisał:powiem inaczej ,pożycz mi twój komputer na 3 dni a ja w ramach "zwykłego zarzadu" zbanuje go na to forum oraz 500 innych for, portali, downoladu itp.
Czy jest to zwykły zarząd ?
piotrekbielsko napisał:oprogramowania
powiem inaczej ,pożycz mi twój komputer na 3 dni a ja w ramach "zwykłego zarzadu" zbanuje go na to forum oraz 500 innych for, portali, downoladu itp.
Czy jest to zwykły zarząd ?
t_l napisał:MAC karty sieciowej sprzętu nie jest propagowany w Internecie
trafna uwaga jeśli chodzi o zwykły zarząd tabletemt_l napisał:Inną kwestią (zwłaszcza w przypadku telefonów i tabletów) jest nr IMEI.
GrubyMiś napisał:adres MAC, ktory moge sobie zmienic
piotrekbielsko napisał:co w przypadku hotspotu ?
adres MAC nie jest informacją stałą, nie należy na stałe tylko do jednego urządzenia jak IMEIpiotrekbielsko napisał:co w przypadku hotspotu ?
Da się. Trzeba wylutować i wymienić element gdzie adres jest przechowywany.piotrekbielsko napisał:nie da się fizycznie zmienić adresu MAC karty sieciowej, można to zrobić tylko programowo.
Panowie, to nie forum informatyków, zarzut sprzedawcy był już wymieniony w poprzednich postach, nie przekraczał granicy zwykłego zarządu. Pamiętajcie, że sprzedawca ma też obowiązki z art. 6 kc.Maciasz napisał:Da się. Trzeba wylutować i wymienić element gdzie adres jest przechowywany.
Z drugiej strony jaka to różnica czy będzie on zmieniony programowo?
Maciasz napisał:Da się. Trzeba wylutować i wymienić element gdzie adres jest przechowywany.
Z drugiej strony jaka to różnica czy będzie on zmieniony programowo?
t_l napisał:Nic. Adresy MAC "zostają" w hotspocie.
Mirr napisał:Panowie, to nie forum informatyków
piotrekbielsko napisał:sprzedawca może powołać biegłego który uprawdopodobni moją teze.