Odwieszą mi karę?

• Autor wątku Autor wątku T00kie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

T00kie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Czy kara w zawieszeniu za posiadanie narkotyków moze ulec w przypadku gdy w okresie próby otrzymałem wyrok (również w zawieszeniu) za "piractwo" ?

Co mogę ewentualnie zrobić, żeby uniknąć odwieszenia kary?

Ostatnia edycja:
Dodam, że ten drugi wyrok nie jest jeszcze prawomocny. A "piractwo" odbywało się na własny użytek..

Ostatnia edycja:
Jeśli czyn, który ujęty został w tym nowym wyroku został popełniony w okresie próby, to po uprawomocnieniu się nowego wyroku powstanie przesłanka fakultatywnego zarządzenia wykonania pierwszej kary (o ile jeszcze nie upłynął okres próby plus 6 miesięcy)

kadi napisał:
powstanie przesłanka fakultatywnego zarządzenia wykonania pierwszej kary

Czyli, że wszystko zależy od sądu? Nic nie mogę w tej sprawie zrobić?

http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/392-wykonanie-kary-warunkowo-zawieszonej-art-75-a.html
Poczytaj tutaj na temat fakultatywnego odwieszenia kary warunkowo zaiwszonej. Teraz nic nie możesz zrobic, bo sąd może ale wcale nie musi odwiesic ci pierwszego wyroku. Jak nastąpi odwieszenie pierwszego wyroku to wtedy zanim pójdziesz do Zakładu Karnego pisac o odroczenie wykonania kary.
Badz jednak dobrej myśli i trzymaj kciuki, żeby sąd wydający pierwszy wyrok nie dopatrzył się tego drugiego wyroku.
Powodzenia

ansark napisał:
sąd może ale wcale nie musi odwiesic ci pierwszego wyroku
ansark napisał:
Badz jednak dobrej myśli i trzymaj kciuki, żeby sąd wydający pierwszy wyrok nie dopatrzył się tego drugiego wyroku.
Czy jest w ogóle możliwe, żeby "nie dopatrzył" się? To nie idzie jakoś automagicznie taka informacja do tego pierwszego sądu? Rozumiem, że jeśli się dopatrzy to MOŻE ale nie MUSI wziąć się za rozpatrywanie odwieszenia, czy MUSI rozpatrzyć odwieszenie ale NIE MUSI odwieszać? Kurna bandziorem jakimś nie jestem, posiadanie to w pewnym sensie przypadek a co do piractwa to w ogóle szkoda gadać.. Tym bardziej, że przedstawiłem już na sprawie ugodę z najbardziej poszkodowanymi..

ansark napisał:
odroczenie wykonania kary.
Z tego co już w sieci wyczytałem to muszą być jakieś poważne przesłanki ku temu typu: jedyny żywiciel rodziny lub opieka nad kimś chorym. Czy tylko takie argumenty wchodzą w rachubę?

ansark napisał:
Dziękuję i za przekazane informacje również...

Mam problem i prosze o pomoc !! a wiec tak mam zawieszenie wykonania kary w polsce od roku na 4 lata mam kuratora i na terenie uk popelniem przestepstwo podobne narazie nie mam wyroku i nie wiadomo co dostane moze to byc praca spoleczna a w nagorszym wypadku "zawiasy" czy dojdzie to do mojej kuratorki czy jak dostane "zawiasy" w uk to odwiesza mi te w Polsce czy poprostu w uk mam 2 szanse bo to inny kraj ? PRosze o pomoc !!

Powrót