Odwieszenie zawiasów za nie naprawienie szkody

• Autor wątku Autor wątku barbaranoga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbaranoga

Dzień dobry,
Mam pytanie : 19.12.2020 kończy mi się okres próby za wyrok jaki dostałam w ubiegłym roku (1 rok w zawieszeniu na rok, dozór kuratora i naprawieni szkody z art 46 1kk). Nietstety póki co nie udało mi się naprawić szkody, jestem w stałym kontakcie z Panią kurator, która w sobotę mailowo poinformowała mnie, że składa do sądu wniosek przedmiocie zarządzenia kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej.
Moje pytania brzmią następująco: Do kiedy mam czas na naprawienie szkody ?Jeśli tego nie zrobię, bądź zrobię częściowo to czy sąd odwiesi mi zawiasy? Jeśli tak czy będzie to poprzedzone posiedzeniem sądu? Czy na takie posiedzenie zostanę doprowadzona czy mogę stawić się indywudualnie?
Chciałabym wiedzieć ile w praktyce mam czasu na uzbieranie pieniędzy na spłatę pokrzywdzonego.
Będę wdzięczna za podopowiedzi

ad. 1 - do końca okresu próby
ad.2 - możea odwiesić
ad.3 - tak
ad.4 - będzie wezwanie , nie bedzie żadnego doprowadzenia , brak stawiennictwa dział tylko na niekorzyść skazanego

Jak długo czeka się na posiedzenie sądu? Czy wniosek o odwieszenie wyroku jest traktowany w sądzie jaki priorytetowy i takiej rozprawy mogę się spodziewać jeszcze w tym roku?

ad. różnie - nie da sie tego określić
ad.2 nie - normalnie - chyba , że skazany szczególnie ,,rozrabia" to może być szybciej

Ile wynosi szkoda? Dlaczego nie została zapłacona?

Szkoda wynosi 9600 zł. Nie zoostała zapłacona ze względu na konieczność regulowania innych należności chociażby spłata komorników. Później ze względu na COVID znacząco obniżył się mój miesięczny dochód.

Czy można wystosować do sądu czy kuratora pismo o możliwość wydłużenia okresu spłaty ? Czy to raczej nie możliwe?

Jeśli spłacę zadłuzenie po upływie okresu próby, czy również zostną mi odwieszone zawiasy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Szkoda orzeczona na podstawie art. 46 kk powinna zostać zapłacona niezwłocznie. Nie ma najmniejszej możliwości wydłużenia okresu spłaty. Jeśli nic nie zostało zrobione, aby ją spłacić należy spodziewać się zarządzenia wykonania kary.

Pani kurator informowała mnie, ze mam czas to końca okresy próby czyli w tym przypadku 19.12.2020 czy jeżeli przed tym terminem dokonam wpłaty czy mimo wszystko zostanie zarządzenie wykonania kary?

Mam jeszcze jedno pytanie : czy jeśli naprawię szkodę na dniach to wiem że pewnie rozprawia się odbędzie ale czy mimo wszystko zostaną mi odwieszone zawiasy?

jeśli jedynym powodem ewentualnego zarządzenia wykonania kary jest niewykonanie szkody a szkoda zostanie wykonana to nie ma powodu aby karę zarządzić.

Dziękuję za odpowiedź . Mam jeszcze jedno pytanie czy kurator ma obowiązek uzyskać potwierdzenie od pokrzywdzonego fakt naprawienia szkody?

Witam Serdecznie ..jeste m tutaj nowy ..miałem naprawić szkoda w myśl art 46 kk , miałem dodatkowo grzywnę ( opłaciłem) , odróbki ( odrobione) , nie miałem zawiasów , szykuje sie do naprawienia szkody ( nie miałem terminu wyznaczonego) ... dzwoni do mnie dzisiaj kurator z zapytaniem czy naprawiłem szkodę .....? czy jest to mozliwe?? czy moge iść siedząc???

Hryc1979 napisał:
czy jest to mozliwe?? czy moge iść siedząc???

Tak, jest możliwe, że dzwonił do Ciebie kurator. Zapłać szkodę i po sprawie. W czym problem? Żal Ci kasy?

oczywiście naprawie szkodę nawet złożyłem oświadczenie ze zrobie to do marca 2021.. ale czy można iśc do więzienia za nienaprawienia szkody jak sie nie miało zawiasów??

Powrót