Odwieszony wyrok -jakie wyjscie?

• Autor wątku Autor wątku gochna134
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gochna134 proszę dać sobie pomóc. Podanie podstawy orzeczenia grzywny z pierwszego wyroku bardzo to ułatwi :)

Szkoda tylko,ze nie mamy do tych wyrokow dostepu....trzeba chyba podpytac adwokata.Jutro do niego zadzwonie i spytam czy istnieje taka mozliwosc.Dzieki za info:)

Bardzo bym chciala dac sobie pomoc ,ale skoro nie mam tych wyrokow-wiem tylko to co mi powoiedzieli w sadzie i adwokat.A o jaka podstawe chodzi dokladnie?Bo jesli chodzi o te zabrane prawko to wiem ,ze bylo to na podstawie art13 p 1,a jesli chodzi o te grozby to wiemy tylko,ze byly to 2 lata w zawieszeniu na 3 i 800 zl plus 470 bodajze i za to ,ze bylo to niezaplacone odwiesili na 1 rok i 8 msc

[cytat="gochna134":2qr1rpqw]A o jaka podstawe chodzi dokladnie?[/cytat:2qr1rpqw]

Przeczytaj choćby mój wpis w tym wątku z 28.02.2008, z godz. 15:25

Czlowiek jest zielony-czytamtylko te kodeksy i glupieje coraz bardziej i rozwala mnie te czekanie...zanim adwokat zapozna sie z aktami i zacznie dzialac to zwariuje chyba.Pewnie zostaje tylko przerwa w karze bo jak juz sie wejdzie do takiego polotwartego ZK to nie latwo z niego wyjsc....tragedia przez pare stowek teraz wali sie nasze zycie:(((

Dzieki ...czytalam wlasnie.Z tego co mowil maz niektorzy co rowniez sie tam znalezli wplacajac na poczet grzywny automatycznie skracaja sobie tym kare.Ok rozumiem,ale co z druga kara skoro kara odwieszenia zawiasow za niezaplacone koszty jest nie do wykupienia?
Proszę nie pisać kolejno kilku postów tylko używać opcji zmień - Yossarian

[cytat="gochna134":zew9f68q]ale co z druga kara skoro kara odwieszenia zawiasow za niezaplacone koszty jest nie do wykupienia?[/cytat:zew9f68q]

Moim zdaniem za niezapłacone koszty postępowania nie można zarządzić wykonania kary. Czy powód zarządzenia nie był jednak inny?

[cytat="kadi":96x44ty9][cytat="gochna134":96x44ty9]ale co z druga kara skoro kara odwieszenia zawiasow za niezaplacone koszty jest nie do wykupienia?[/cytat:96x44ty9]

Moim zdaniem za niezapłacone koszty postępowania nie można zarządzić wykonania kary. Czy powód zarządzenia nie był jednak inny?[/cytat:96x44ty9] witam panię...

niemożna kosztów sądowych zmienić na grzywnę a co pozniej na zastępczą kare pozbawienia wolnosci.... masz gzzywnę to masz czasowo spokoj!!'

mozna ewentulalnie zamienić karę OGRANICZENIA WOLNOSCI na grzywwnę ....

w ostatecznosci!! ewentualnie sąd jezeli wyszedł z założenia ze człowiek niemoże odbywać kary pozbawienia wolnosci powinien ją ODROCZYĆ .... na podts. w wymienionych artykółow.....

niebęde sie dopisywał co do skutecznoosci posczególnch artykułów zeby sie nie narazić na zewnętrzne śledztwo prowadzone przez TVN

Witam !
Powod zarzadzenia kary nie byl inny ...wiadomo jesli ktos bardzo dlugo uchyla sie od grzywny i od odpracowania godzin ,malo tego nie interesuje sie co dzieje sie z jego sprawami w sadzie,nie podaje zmiany adresu to sad pewnie mial prawo odwiesic jeden wyrok(za prawko czyli te 160 godzin ,ktore przeliczyl na 4 msc aresztu) a potem drugi wyrok 1,8 msc (za grozby karalne i grzywna i koszty ok 1200 zl)I nikogo pewnie to nie obchodzi ,ze mozna chciec naprawic swoj blad mlodosci ,ze jest sie normalny cudownym czlowiekiem,ze ma sie bardzo dobra prace-nie wiem dlaczego za jakies pare zlotych traktuja czlowieka jak przestepce .W zwiazku z powyzszym nie zostaje nic innego jak mocne argumentowanie i staranie sie o przerwe w karze.:(Mam jeszcze pytanie bo juz sie gubie w tym wszystkim.To ,ze za tamte 4 miesiace aresztu mozna przeliczyc i wplacic to juz wiem .Co z kara 1,8 msc -skoro wyrok odwiesili za niezaplacenie grzywny za to i tamto to czy jesli za te sprawe sie ureguluje te koszty to bedzie wolny?Pewnie nie bo odwieszonych zawiasow za nieuregulowanie kosztow nie przelicza sie na pieniadze,tak?

[cytat="gochna134":2dgscwb2]To ,ze za tamte 4 miesiace aresztu mozna przeliczyc i wplacic to juz wiem .Co z kara 1,8 msc -skoro wyrok odwiesili za niezaplacenie grzywny za to i tamto to czy jesli za te sprawe sie ureguluje te koszty to bedzie wolny?Pewnie nie bo odwieszonych zawiasow za nieuregulowanie kosztow nie przelicza sie na pieniadze,tak?[/cytat:2dgscwb2]

Po pierwsze, już kilka razy zwracano Ci uwagę, że dla oceny czy grzywnę (zapłaconą przed zarządzeniem wykonania kary) mozna zaliczyć na karę czy nie - podstawowe znaczenie ma to, na podstawie jakiego przepisu grzywnę orzeczono. Więc dopóki tego nie ustalisz, powtarzanie przez Ciebie pytania niewiele zmieni.

Po drugie, dla jasności dyskusji dobrze by było gdybyś rozróżniała grzywnę od kosztów (kosztów sądowych, opłat). Nazywanie grzywny kosztami jest mylące dla czytających Twoje wpisy i może powodować nieporozumienia.

Gochna- poproś adwokata aby skserował ci wszystkie wyroki- będziesz miała je wtedy przes sobą- czyli wyroki, zarządzenie wykonania kary itd. Wtedy będziesz dokładnie wiedziała o co chodzi, na jakiej podstawie orzeczono grzywnę- chodzi o konkretny art. bo grzywnę też sąd orzeka na podstawie różnych art.- rozumiemy, jesteś zdenerwowana i nie jesteś prawnikiem więc masz prawo nie znać się na tych sprawach :ok:

Dzieki wam kochani....poprosze adwokata o ksero wyrokow bo tak faktycznie to mozna sobie gdybac i gdybac...pewnie nie jest za dobrze skoro innego wyjscia nie zaproponowal:jak pisanie o przerwe w odbywaniu kary bo zawiasow nie mozna tak sobie spowrotem zawiesic kiedy juz czlowiek jest osadzony:(((
Dzwonilam do niego ,bede miala te ksera,ale dopiero w srode bo jade do niego dac mu dalsze pelnomocnictwo bo to co mu dalam to mu sie skonczylo.Pozatym zawioze mu wszystkie dokumenty potrzebne na sprawe no i te njawazniejsze od psychiatry(skoro to leczenie....ma byc naszym kluczowym argumentem) .... i skladamy papiery i czekamy na wokande .Nie dosc ,ze to co sie stalo jest wielka trauma to jeszcze to czekanie na wokande ....koszmar-nie wiecie ile czeka sie na termin w sadzie?
Przed chwila wyczytalam na forum kuratorow sadowych ,ze cyt.,,1.niezaplacenie kosztow sadowych nie jest przeslanka do zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci-jasno o tym mowi art.75 kk ." Po drugie: cyt. zgodnie z art.206p1 kkw-stanowi on ,ze jezeli skazany wezwany ,w terminie 30 dni nie zaplaci kosztow sadowych-sad sciaga je w drodze egzekucji. Dalej cyt:,,raz jeszcze podkreslam,ze niezaplacenie kosztow sadowych przez skazanego nie moze byc podstawa do kierowania wniosku do sadu o zarzadzenie wykonania kary"-czyli dlaczego zamkneli mi meza-dodam,ze nie mielismy zadnej egzekucji tylko (wtedy jeszcze nie maz)przy wyprowadzce nie podal nowego adresu zamieszkania a zadne pisma do nas nie dochodzily.Czy to moze byc podstawa do osadzenia?
Ludzie mam pytanie bo wlasnie wpadlam w kolejny szok.Przed chwila byl tu dzielnicowy bo dostal z zk polecenie zrobienia wywiadu ze mna i sasiadami na temat osadzonego.Czemu sluzy taka opinia i po co ja sie zbiera?Policjant mowil ,ze musi przeprowadzic taki wywiad ,ze byc moze jest to potrzebne do przepustek badz do skrocenia kary.Po co robia tekie opinie?Odpowiedzcie mi.....prosze:(

Gochna jeśli już złożyliście wniosek o przerwę w karze to dzielnicowy robi wywiad właśnie w tej sprawie, robi też w takich przypadkach jak odroczenie, przepustki, wokanda.

Dziekuje bardzo za informacje .Mam jeszcze jedno interesujace mnie pytanie.A mianowicie:skoro siedzi juz tam miesiac to kiedy moglby skladac podanie o pierwsza przepustke?Jesli w polotwartych zakladach daja je co dwa miesiace to pewnie ma sznse za miesiac na pierwsza przepustke .Czy skladac teraz czy pod koniec drugiego miesiaca odsiadywania kary?
Ps.Jeszcze nie zlozylismy o przerwe w karze,bedziemy skladac w przyszlym tygodniu.Dodam jeszcze ,ze maz zaraz po osadzeniu w polotwartm zk podjal prace poza zk.Dalej nie wiem po co ten wywiad srodowiskowy.Dzielnicowy mowil cos o zmniejszeniu wyroku ,ale nic konkretnego nie powiedzial.Powiedzial tylko ,ze dostal takie zlecenie z tego zk i musi to zrobic.Wiec o co moglo chodzic ?:(

[cytat="gochna134":21nfxod7]Dzieki ...czytalam wlasnie.Z tego co mowil maz niektorzy co rowniez sie tam znalezli wplacajac na poczet grzywny automatycznie skracaja sobie tym kare.Ok rozumiem,ale co z druga kara skoro kara odwieszenia zawiasow za niezaplacone koszty jest nie do wykupienia?
Proszę nie pisać kolejno kilku postów tylko używać opcji zmień - Yossarian[/cytat:21nfxod7]

@gohna134

niestety ale odsiadkę można sobie skrócić tylko przez wpłacenie reszty grzywny za którą dany delikwent siedzi

ale w twoim przypadku jest inaczej , twój siedzi za odwieszony wyrok ( tak jak ja kiedys )
a grzywnę ewentualnie moga mu dołożyć jako zastępczą karę pozbawienia wolnosci... i to tez ma do od siedzenia chyba ze wpłaci całość grzywny , wtedy na poczet rozpoczętej kary zaliczają mu odsiedziane dni grzywny , czyli zapłaci całą grzywnę , jak zapłaci grzywnę wtedy to co odsiedział zaliczają mu jako KARA POZBAWIENIA WOLNOSCI...

odsiedzi swoje zawiasy i wychodzi , wierz mi mniałem tak samo...

ps. co do naszych ZK wpierw odsiaduje się zastępczą kare pozbawienia wolnosci za grzywnę , potem dopiero odwieszony wyrok... wiem to z własnego doświadczenia

Dzieki za info...domyslam sie ,ze tak jest.
Dlatego tak jak mowil adwokata nasze jedyne wyjscie z tej zagmatwanej sytuacji to przerwa (z bardzo mocnymi argumentami) na pol roku ,potem znowu na pol ) i potem probowac dalej zawiesic te zawiasy.Teraz ,gdy mamy juz wszystkie dokumenty i opinie lekarzy etc. skladamy wlasnie o pierwsza przerwe.....i czekamy na wokande.

Powrót