odwoeszenie wyroku

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Mój mąż mawyrok 6 mies. w zawieszeniu na 4 lata z 2004r.,w grudniu 2006r.,kolejny wyrok 8 mies. zato samo przestępstwo.Przebywa od 2 tyg. w zk.Czy pierwszy wyrok będzie automatycznie odwieszony.Czy jest szansa aby tak się nie stało?Mąż od 6 lat leczy się z powodu depresji,złożył wniosek o odroczenie wyk.kary,jednak przed rozpatrzeniem sąd wydał nakaz doprowadzenia do zk.Wnioswk będzie rozpatrywany jako wniosek o przerwę w odsiadywaniu wyroku.

A to drugie przestępstwo było w okresie próby?

tak,wokresie próby-pierwszy wyrok zapadł w dniu 24 września(6 mies w zawieszeniu na 4 lata), drugi czyn miał miejsce 29 grudnia 2005r.Dziś odbyło się posiedzenie sądu w sprawie zarządzenia wykonania kary.Zostało odroczone z powodu tego, że w dniu kiedy przyszło wezwanie ,mąż już był w zakładzie karnym od trzech dni,wezwanie odebrałam ja.Z tym wezwaniem stawiłam się w sądzie .W Swietle prawa mąż nie został prawidłowo poinformowany i sprawa została odroczona na 28 lutego.

1000% ODWIESZONE...

pRZYKRO MI

Ale mnie pocieszyłeś.Wczoraj jednak sędzia mnie wysłuchał(chociaż poza protokołem).Jeśli dobrze zrozumiałam to powiedział,że po 6 mies.będzie mógł się starać o warunkowe.A czy nie może być tak,że odwieszą ale odsiedzieć można póżniej np.ten wyrok,który odsiaduje,potem przerwa i następny?

nie, odwieszą mu wyrok , ktory bedzie czekał na realizację do konca aktualnej kary

Przeczytałam o prawach eresztowanego,teoretycznie wszystko gra.Co zrobić w sytuacji, kiedy skazany od sześciu lat był pod opieką psychiatryczną(w zk są dokumenty i historia choroby)zażywał leki.Od trzech tygodni przebywa w zk i do tej pory nie był badany przez psychiatrę nie zzażywa leków,które systematycnie przyjmował.Od lekarza wiem,że to może mieć poważne skutki(izolacja,stres i nagłe odstawienie leków)

niech skazany napisze odpowiedni wniosek (skargę , zażalenie) do sądu penitencjarnego opisujac sytuację . kopie tego pisma nalezy wyslac do czsw na rakowiecką w warszawie , takie same pisma mozesz jako zona wyslac do tych samych instytucji - na twoja skargę ( zazalenie etc.) czsw musi odpowiedziec a tym samym nadac "bieg" sprawie i na pewno zostanie to wyjasnione - z odpowiedzia od czsw idziesz do lekarza specjalisty na wolnosci , ktory na podstawie dokumentacji lekartskiej napisze wiążącą opinie i z takimi papierami masz prawo zawiadomic prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestepstwa ...

Dziękuję.Teraz trochę się zmieni,bo dziś ma zostać przetransportowany do zakładu półotwartego,mam nadzieję,że zmieni się na lepsze.dopilnuję tej sprawy.Który sąd penitencjarny jest właściwy do złożenia wniosku o przerwę w wykonywaniu wyroku-
-czy ten ,gdzie znajduje się zakład karny,w którym obecnie przebywa?
Czy mam rację sądząc,żę w tej sytuacji taki wniosek będzie zasadny?

Dodam jeszcze,ze warunki w zk były skandaliczne.Ja rozumiem, że to nie hotel.Wyszedł z domu tak,jak stał.Ja zawiozłam paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami-jednak przez cały czas jest w magazynie(bo nie było psa).Na miejscu dostał piżamę i drelichowy garnitur w opłakanym stanie,Bieliznę kupiłam w kantynie,ale podkoszulek przez cały czas miał jeden.Na moje pytania i sugestie wszyscy reagowali nerwowo.
Wstydziłam się już,kiedy przyjeżdżałam z dziećmi.Dochodziło do takich kuriozalnych sytuacji, że strażnik na sali widzeń w obecności moich dzieci arogancko pouczał mnie jak powinnam się zachowywać i co odpowiadać, kiedy zwraca się do mnie urzędnik państwowy(czyli on).

Witam.Napewno bedzie zasadny jeżeli bedzie poparty opinią lekarską.Składa się do Sądu okręgowego , pod którym jest sąd rejonowy, w którym wydano orzeczenie wyroku-Jeżeli cos namieszałam to proszę mnie poprawić :ooo:
Ale należy wziąść pod uwagę terminy.Moj złożł 7 listopada wniosek o przerwe w karze.Pierwsza wokanda była 27grudnia- odroczono- brak bieżącej opini.Teraz jest 9 luty- dokumenty nadal są oczekujące- znowu czegoś brak?Minęło 3 miesiące, uzasadnienie podane we wniosku diametralnie zmieniło się i co teraz zrobić....?.
http://www.wroclaw.so.gov.pl/dokumenty2.php?kat=6-w przypadku przebywania już w ZK - to będzie wniosek o przerwe w wykonaniu kary pozbawienia wolności

Dziękuję.Ojaką opinię chodzi .Jakie załączniki do wniosku?Udzieliłam już wywiadu policjantowi i społecznemu kuratorowi.

wniosek składasz do sądu okregowego - wydział penitencjarny - ale nie do tego , ktory wydał wyrok , ale do sądu okręgowego pod ktory podlega zk w ktorym siedzi osadzony ; co do warunkow w zk - reguluje je regulamin , ktory jest w kazdej celi lub u wychowawcy - jest dokładnie napisane i wyliczone co i kiedy nalezy sie osadzonemu , skargi nalezy pisac do dyrektora zk z dopiskiem - "do wiadomosci czsw ul rakowiecka ...." listy do urzedow panstwowych ( w tym i do czsw nie są otwierane i sprawdzane ..)

13a - a czemu nie piszesz do prezesa sądu o przyspieszenie terminu rozpatrzenia wniosku ? jak nie robisz szumu to znaczy ze wam nie zależy no i wniosek ... lezy ...

Dziękuję adozet.Mąż został przewieziony do zakładu półotwartego.Zaczyna od początku.Byłam na widzeniu,rozmawiałam z wychowawcą,zapewnił,że będzie konsultacja psychologiczna i polecił mi dostarczyć kopię dokumentacji medycznej z ZOZ ,w którym mąż się leczył.Mam nadzieję ,że będzie lepiej.
Lubię Twoje konkretne odpowiedzi :brawo:
Nie chcę być natrętna, ale mam jeszcze pytania:
1.Wniosek o odroczenie wyk. kary złożony w sądzie przed osadzeniem będzie rozpatrywany przez sąd penitencjaarny jako wniosek o przerwę -jak długo to może trwać?

13a - a czemu nie piszesz do prezesa sądu o przyspieszenie terminu rozpatrzenia wniosku ? jak nie robisz szumu to znaczy ze wam nie zależy no i wniosek ... lezy ...[/cytat]

Bo cały czas mówiono ,że nie ma jeszcze wszystkich dokumentów np. opini kuratora, a teraz okazuje sie ,że juz jest tylko nie wiadomo gdzie utknęła....Poza tym argumentacja się zmieniła 3 miesiące , to przecież całe życie wywaliło się do góry nogami.teraz czekamy aż dokumenty przyjdą do sądu okręgowego w Gorzowie,bo mój juz jest w ZK tam i już go nie będą nigdzie przenosić.Dzisiaj powiem mu ,żeby pisał , ja nic nie moge sama przecież...A teraz jeszcze musi załatwic sobie zaswiadczenie od pracodawcy ,że go zatrudni jeżeli dostanie tą przerwe(bez tego nikłe szanse), więc i tak jeśli teraz daliby mu termin, to go odrzucą na -nie.Wczesniejsza argumentacja ,ze ma legalna pracę za granicą=co chce pan uciec?nic z tego!

mam pytanie mój M obecnie przebywa w zk z wyrokiem 11 miesięcy za za art 286 i przyszło mu wezwanie na posiedzenie w sprawie 2 spraw tz..zatrzymali go jak miał przy sobie nakotyki i dostał w tych sprawach zawiasy czy teraz moga jemu to odwiesic czy sa jakies szanse jeżeli wywiad był dobry ze mu nie odwiesza?

Witam mam takie zapytanie mój mąż miał wyrok w 2006roku za czyn z artykułu 278 kk 3 miesiące w zawieszeniu na 3 lata następnie w 2008 roku dostał wyrok za czyn z art. 286 kk i teraz w styczniu odwiesili mu wyrok z 2006 roku jako ze popełnił przestępstwo w czasie próby. Od lutego był w AŚ w Katowicach dziś przewieźli go do wojkowic mam takie pytanie czy mogą mu też odwiesić wyrok z 2008 roku?? z tym że zaznaczam ze ma tylko te 2 wyroki. Słyszałam ze w wojkowicach staraja się odwieszać. Proszę o odpowiedź pozdrawiam

zapomniałam napisać ze w wyroku z 2008 r dostał 1,5 w zawieszeniu na 4 lata :(

Przesłanki zarządzenia wykonania kary reguluje art. 75 par. 1-4 k.k. Jeśli będzie się wystrzegał zdarzeń w tych przepisach wskazanych - do zarządzenia wykonania kary nie dojdzie.

Justa jak na razie nie ma przesłanek do odwieszenia ostatniego wyroku

Powrót