Odwołanie od decyzji odmownej z urzędu do spraw cudzoziemców

• Autor wątku Autor wątku Andriy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andriy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Mam taki kłopot.

Złożyłem 30.12.2016 r. wniosek o udziełenie zezwołenia dziecku niepełnoletniemu o pobyt stały po pochodzeniu. Ponieważ moi dziadkowie posiadali obywatelstwo polskie w przeszłości. Data załatwienia sprawy była ustalona na 25.04.2017 r. Ta data nie zmieniała się, co znaczy iż nie dostałem żadnego przedłużenia terminu. Potem 1 maja 2017 r. weszła w życie nowa ustawa ze zmianą do ustawy o cudziemcach gdzie usuneli punkt zgodnie z którym był złożony wniosek i dostaliśmy 3 października 2017 r. odmowę. Oczywiście przejściowe punkty nie wskazują co robić z postępowaniami wszczętych wcześniej. Na co urząd i powołuje sie (dla tego właśnie i zwlekał z wydaniem decyzji).

Teraz przygotowuję odwołanie i potrzebuję rady. Wtorek ostatni dzień złożenia odwołania.

Dziecko nie miało ukończone 13 lat ani w dzień złożenia wniosku, ani w dzień przewidywany załatwienia sprawy. Co oznacza iż postępowanie nie potrzebowało przesłuchania oraz zasięgu informacji, czy wjazd go na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pobyt na tym terytorium stanowią zagrożenie dla obronności lub bezpieczeństwa państwa lub ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego (art. 207 pkt. 8 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach). Oraz sprawa była zbyt prosta i nie wymagają zbierania dowodów, informacji lub wyjaśnień (KPA art. 12 §2)

Czy mam jakikolwiek szans na wygranie sprawy odwoławczej?
Oraz bardzo podziękuję jeżeli ktoś coś poleci.

Pozdrawiam, Andriy

Andriy napisał:
Ta data nie zmieniała się, co znaczy iż nie dostałem żadnego przedłużenia terminu.

Jesli urzad nie zalatwia sprawy w terminie, to strona powinna go ponaglac. W tym poradniku opisane jak
https://forumprawne.org/prawo-admin...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Andriy napisał:
Czy mam jakikolwiek szans na wygranie sprawy odwoławczej?
Oraz bardzo podziękuję jeżeli ktoś coś poleci.

Szanse sa zawsze i polecic mozna kolejny poradnik :)
https://forumprawne.org/postepowani...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

Jesli urzad nie zalatwia sprawy w terminie, to strona powinna go ponaglac. W tym poradniku opisane jak
https://forumprawne.org/prawo-admini...ml#post1556417
A chyba po wydaniu decyzji przysługuje ponaglenie?
Prawniki mnie mówili iż juz nie.

Wiem o tym. Nawet skorzystałem z jednego abzacu podanego linka.
Ale "urząd do spraw cudzoziemców" w ostatni kilku lat zmienil się w "urząd preciwko spraw cudzoziemców".

Andriy napisał:
A chyba po wydaniu decyzji przysługuje ponaglenie?
.
Nie - przysługuje tylko do czasu jej wydania. Wyżej pan wskazał, że sprawa była rozpoznawana długo i wtedy należało podjąć te kroki prawne.
Informacja ta, bo podniósł pan kwestię, że "Data załatwienia sprawy była ustalona na 25.04.2017"

Andriy napisał:
Wiem o tym. Nawet skorzystałem z jednego abzacu podanego linka.
.

W takim razie czekamy na stanowisko organu wyższej instancji.

Powrót