Odwolanie od decyzji PUP

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof2611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof2611

Witam. Mam pytanie. Ile czasu ma Wojewoda na odpowiedz w sprawie odwolania od decyzji o utracie statusu odoby bezrobotnej. Wlasnie mija 5 tydzien od otrzymania potwierdzenia z PUP ze pismo poszlo dalej, czyli do Wojewody. Czy brak reakcji w wyznaczonym terminie skutkuje przywróceniem statusu osoby bezrobotnej, czy dziala to tylko w jedna strone?

Zgodnie z art. 35 KPA organ administracji publicznej powinien takie odwołanie lub zażalenie rozpatrzyć w przeciągu 1 miesiąca.
Czyli nie ma sztywnego terminu (powinien).
No i szukając dalej w jednym z art. znalazłem "Z praktycznego punktu widzenia uczestnik postępowania nie posiada zbyt skutecznych środków zwalczania opieszałości pracowników organów administracji publicznej. W polskim systemie prawa nie ma odpowiednich uregulowań dyscyplinujących prace organów administracji w przedmiocie terminowego załatwiania spraw."
Znaczy że jeśli ja nie dotrzymałem terminu to natychmiast zostałem ukarany, a jeśli urząd terminów nie dotrzyma to jedyne co mogę zrobić to się na nich poskarżyć ?

Krzysztof2611 napisał:
"Z praktycznego punktu widzenia uczestnik postępowania nie posiada zbyt skutecznych środków zwalczania opieszałości pracowników organów administracji publicznej.

Poglad odmienny i skuteczny tryb postepowania zostal zawarty w poradniku, do ktorego otrzymal pan link powyzej :)

Powrót