odwolanie od decyzji ubezpieczyciela telewizora

• Autor wątku Autor wątku monia1181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia1181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam:)
Nie całe dwa lata temu zakupilismy telewizor w sklepie stacjonarnym na raty. Poniewaz telewizor nie byl tani zdecydowalismy sie zakupic do niego ubezpieczenie ma kwote podwojnej wartości telewizora. Ubezpieczenie zawiera nieszczesliwy wypafek, kradziez, uszkodzenia mechaniczne itp. Calkiem niedawno uszkodzil mam sie telewizor, maz potykajac sie o dywan stracil rownowage i uderzył o matryce telewizora powodujac tym wgniecenie i rozlanie polowy ekranu. Zglosilismy sprawe do ubezpieczyciela reklamacja zostala uznana telewizor zostal zabrany przez kuriera w celu jego naprawy. Po czym po ok dwoch tygodniach zadzwonila do nas Pani z firmy ubezpieczeniowej i poinformowala nas, ze ma dla nas voucher na nowy sprzet poniewaz naprawa telewizora i sprowadzenie czesci trwala by zbyt dlugo. Wszystko byloby w porzadku gdyby gdyby nie wartosc vouchera jaki nam przyznano. I teraz tak telewizor kosztował 4999 przyznany voucher to 3500 wysokosc ubezpieczenia to podwojna wartosc telewizora w sklepie nie ma juz takich telewizorow poniewaz nie produkują juz takich. Zeby wybrac telewizor chociaz o zblizonych paramatrach (bo zrozumiem ze niektorych nie beda mialy dzisiejsze telewizory) to trzeba zaplacic conajmniej 4000zl. Czujemy sie pokrzywdzeni taka wycena telewizora przez ubezpieczyciela chcielibysmy sie odwołać od tej decyzji i uzyskac chociaż doplate do telewizora , ktory spełniał by w wiekszej czesci parametry poprzedniego. Bo dlaczego mamy ponosic dodatkowe koszty skoro splacamy jeszcze telewizor za 5tys.
Prosimy o porade czy jest sens wystosunkowac do ubezpieczyciela pismo odwolujace sie i jak to sensownie napisac :(

Tzn oni konkretnie powoluja sie na ten pod punkt:
"Wartosc rzeczywista urzadzenia - wartosc odpowiadajaca kosztom , jakie na dzien zgloszenia roszczenia trzeba ponieść w celu nabycia Urządzenia tego sameho rodzaju,co Urządzenie,które uleglo uszkodzeniu w wyniku Awarii lub przypadkowego urzadzenia lub zostalo utracone e wyniku kradzieży z wlamaniem lub Rabunku, posiadające takie same lub podobne parametry techniczne, z uwzglednieniem amortyzacji urzadzenia (zuzycia w czasie);Wartosc rzeczywista nie moze byc wyzsza niz cena zakupu danego urzadzenia. "

Chcislabym jeszcze dodac ze firma ubazpieczeniowa nie poinformowala nas o swojej decyzji w żaden dpodob tyle ze telefonicznie dostalismy informacje i voucherze. Nie mamy ich decyzji i na jakiej podstawow ja podjeto tego na piśmie. To na jaki podpunkt sie powoluja dowiedzielismy sie od obsługi sklepu. Oni tez byli zaskoczeni taka decyzja i zasugerowali nam odwołanie poniweaz nie sa w stanie zaproponowac nam w takiej kwocie telewizora o pidobnych parametrach

Ale nie ma juz takiego telewizora nawet go juz nie produkuja. Wiec ja nie wiem jaka jest wartosc rynkowa a co dopiero oni ja nawet nie wiem na jakiej podstawie podjeli taka decyzje. Dlatego prosze o rade czy jest sens zebym miala o co walczyc w sklepie powiedzieli nam ze jak najbardziej. Chcialam się jeszcze poradzic kogos kto ma o tym jakies pojecie bo ja jestem zielona w tym temacie. W ogole mam wątpliwości czy jest sens wykupywac ubazpieczenie bi ja placac za nie 900 zl dostslsm uwazam marna rekimpensate

monia1181 napisał:
Wiec ja nie wiem jaka jest wartosc rynkowa
Ubezpieczyciel oszacował ją na 3500 zł. Poszukaj w internecie ofert takich używanych telewizorów.
monia1181 napisał:
Zeby wybrac telewizor chociaz o zblizonych paramatrach (bo zrozumiem ze niektorych nie beda mialy dzisiejsze telewizory) to trzeba zaplacic conajmniej 4000zl.
A więc 3500 zł za dwuletni wygląda na dobra ofertę.

Ale ubezpieczenie dotyczy wymiany na nowy a nie uzywany telewizor i oni powinni szukac czyvtez sugerowac sie telewizorem nowym a nie uzywanym bo ja uzyeanego nie zamierzam kupic

Jak kupujesz w styczniu auto za 1000zl to ono po 11 miesiacach nie bedzie warte 1000zl tylko mniej wiecej jakies 30% mniej.

monia1181 napisał:
Tzn oni konkretnie powoluja sie na ten pod punkt...posiadające takie same lub podobne parametry techniczne, z uwzglednieniem amortyzacji urzadzenia (zuzycia w czasie);Wartosc rzeczywista nie moze byc wyzsza niz cena zakupu danego urzadzenia. "

Co to oznacza twoim zdaniem?

Czyli dostajesz kasę na telewizor z takimi samymi parametrami lub podobnymi.

monia1181 napisał:
bi ja placac za nie 900 zl dostslsm uwazam marna rekimpensate

Jakbyś nie wykupiła ubezp. byłabyś do tyłu 5k wydane na tv.

Masz problem tak jak większość osób: wydaje Ci się, że "cos" a tymczasem rzeczywistosc bywa brutalna.

Czytałaś w ogóle OWU przed zakupem tv? Ja mam zwyczaj, że jak cos mi nie pasuje przed zakupem albo czegoś nie rozumiem to zwykle nie kupuje np. autocasco w danym t.u.

Ostatnia edycja:
Ale jak mam ubezpieczenie ac a ktoś mi rozpierdzieli całe auto to mi pokrywa całą naprawę bądź wymianę na nowe takie same bez względu na to ile kosztuje tak?

monia1181 napisał:
a ktoś mi rozpierdzieli całe auto to mi pokrywa całą naprawę

Masz chyba na mysli OC? Jak ktos Tobie powoduje szkodę.
Oczywiście, że się mylisz; jeśli masz uszkodzone elementy auta to ubezpieczyciel wyplaci Ci 50% lub nic. Zderzak porysowany? Dostaniesz polowie za lakierowanie - reszte doplacasz ze swoich.

Szkoda calkowita? Dostajesz 70% wartosci auta i mozesz zrobic z wrakiem co chcesz.

Ja mialem na mysli autocasco - czyli sama rozbijasz/uszkaszasz auto.
Jest "milion" opcji.
W podstawowej wersji masz tanie zamienniki (nieoryginalne), amortyzacje czesci w zaleznosci od wieku (np. -70% wartosci czesci), lakierowanie 150zl/element jak normalnie kosztuje 300zl.

Przeczytaj OWU AC wtedy bedziesz wiedziala.

Niestety takie są realia.

Czyli ubezpieczenia sa g...o warte pieknie to wyglada kiedy je zakupujesz natomiast w chwili kiedy sie cis stanie wychodza na jaw prawdziwe "zalety" ubezpieczenia:rolleyes:

Tyle o ile.

Wiesz...zasada jest taka, ze przed zawarciem umowy trzeba OWU przeczytac od deski do deski czasem 5x zeby nie bylo niespodzianek czy szoku :)

I tyle.

Uważasz ze nie czytalam?
W kazdym razie dziękuję za rozmowę

Nie skomentuje tego czlowieku ale debilem to ja nie jestem

A jaki to dokładnie telewizor? Może nie warto się sprzeczać jeśli okaże się, że są o podobnych parametrach za 3500 zł.

Odwoływać się można, ale podobnie jak poprzednicy uważam, że to bez sensu - nic się nie ugra z uwagi na taką, a nie inną definicję wartości rzeczywistej w OWU.

Powrót