Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli: "choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa nieupośledzająca sprawności ustroju
lub nieznacznie upośledzająca sprawność ustroju".

Grupa I (kolumna czwarta wykazu) obejmuje:
– kandydatów do służby w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej,
– kandydatów do służby w jednostkach desantowo-szturmowych,
– kandydatów do służby w jednostkach specjalnych,
– żołnierzy zasadniczej służby wojskowej, podchorążych odbywających przeszkolenie wojskowe oraz żołnierzy rezerwy ubiegających się o powołanie do zawodowej służby wojskowej,
– osoby ubiegające się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej, w tym pełniące służbę kandydacką na pierwszym lub drugim roku nauki (studiów),
– osoby stawiające się do kwalifikacji wojskowej, ochotników i żołnierzy rezerwy ubiegających się o przyjęcie do służby wojskowej w charakterze kandydatów na żołnierzy zawodowych,
– kandydatów do służby w Żandarmerii Wojskowej.

W tym przypadku kategoria N

Grupa II (kolumna piąta wykazu) obejmuje:
– żołnierzy zawodowych,
– żołnierzy pełniących służbę w charakterze kandydatów na żołnierzy zawodowych w trzecim roku i dalszych latach nauki (studiów).

W tym przypadku kategoria Z

Grupa III (kolumna szósta wykazu) obejmuje:
– żołnierzy zawodowych pełniących służbę w kompaniach jednostek reprezentacyjnych Sił
Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej,
– kandydatów do służby poza granicami państwa,
– żołnierzy zawodowych pełniących służbę w jednostkach desantowo-szturmowych oraz przewidzianych do wyznaczenia na stanowiska służbowe w tych jednostkach,
– oficerów, podoficerów i szeregowych zawodowych skierowanych na kursy specjalistyczne oraz wyznaczonych na stanowiska służbowe w jednostkach specjalnych,
– podoficerów zawodowych ubiegających się o przyjęcie do studium oficerskiego oraz starszych
szeregowych zawodowych ubiegających się o przyjęcie do szkoły podoficerskiej,
– kandydatów do służby w zasięgu działania promieniowania mikrofalowego oraz w warunkach działania prądu elektrycznego, jak również żołnierzy zawodowych pełniących służbę w zasięgu działania promieniowania mikrofalowego oraz w warunkach działania prądu elektrycznego,
– żołnierzy zawodowych pełniących służbę w Żandarmerii Wojskowej oraz przewidzianych do wyznaczenia na stanowiska służbowe w tych jednostkach.

W tym przypadku komisja ma swobodę Z albo N

Grupa IV (kolumna siódma wykazu) obejmuje żołnierzy zawodowych oraz byłych żołnierzy zawodowych, skierowanych w celu określenia ograniczonej zdolności do pełnienia zawodowej służby wojskowej na określonym stanowisku służbowym, którzy wskutek wypadku pozostającego w związku z pełnieniem czynnej służby wojskowej albo choroby powstałej w związku ze szczególnymi
właściwościami lub warunkami służby wojskowej, doznali stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

W tym przypadku Z.

Do której grupy jesteś zaszeregowany?

Od 6 czerwca 2015 zmieniły się przepisy obecne są bardziej rygorystyczne jeżeli chodzi o to schorzenie.

Ostatnia edycja:
Jestem po służbie przygotowawczej czyli teraz w rezerwie z podpisanym kontraktem nsr.
Czyli mam rozumieć, że pozamiatane?

Czy ubiegasz się do zawodowej służby wojskowej.

Tak. To były wlasnie badania dotyczące studium oficerskiego 12 miesięcznego.

Czyli jesteś zaszeregowany do I grupy. Moim zdaniem nie masz szans.
Z tą przypadłością możesz być NSR-owcem i jako rezerwista odbywać ćwiczenia wojskowe a nawet teoretycznie pełnić okresową służbę wojskową ale nie ubiegać się do służby kandydackiej ani zawodowej.

Ok. Rozumiem. Przemyśle wszystko i cos zdecyduje.

W przypadku jeżeli bym wysłał odwołanie to od razu z miejsca mam powtórzone badania i oceniają na ich podstawie, czy w pierwszej kolejności wystawiają opinię z wyników z RWKL?

Witam
A ja mam takie pytanie ile trzeba czekać na odpowiedz z CWKL jeżeli wysłało się do nich odwołanie?

Witam staram się do zawodowej służby wojskowej i dzisiaj ku mojemu zdziwieniu dostałem orzeczenie o niezdolności.
Poniżej załączam zdjęcie.

Czy jest szansa się odwołać od tej decyzji ?
dodam iż 1.5 miesiąca wcześniej przeszedłem komisję lekarską MSWiA do służby więziennej bez problemu, oraz parokrotnie komisje wojskowe we wcześniejszej służbie.

Pozdrawiam i liczę na szybka pomoc

Ostatnia edycja:
Poczytałem, jednak nie widzę tam nic co mogło by mnie wykluczyć w ponownym badaniu
1.5 miesiąca wcześniej miałem robione takie same badania w MSWiA do SW również Alat , Aspat i bilirubina i wszystko w normie było. Tydzien przed tym badaniem na RWkL byłem na kawalerskim , weselu i poprawinach możne stąd te wyniki złe.
Czy w odwołaniu załączyć jakieś aktualne wyniki transaminaza alaninowa ze szpitala ? jest szansa na ponowne oddanie krwi w RWKL ?

To już w zasadzie nie jest problemem natury prawnej?

Nic nie szkodzi odwołać się się a uzasadnieniu zakwestionować kluczowe rozpoznanie.

dzojstik napisał:
Tydzien przed tym badaniem na RWkL byłem na kawalerskim , weselu i poprawinach możne stąd te wyniki złe.

Proszę mieć pretensje tylko do siebie.

Witam
chcialbym zapytac czy istnieje jakakolwiek szansa bym ponownie mogl stanac przed wojskowa komisja lekarska, bym mogl udowodnic ze jestem zdrowy. otrzymalem swego czasu kat E z racji schorzenia , na dzien obecny jestem idealnie zdrowy i nie chcialbym spedzic zycia majac te kategorie w momencie gdy potrafilbym funkcjonowac idealnie bedac okreslonym jako osoba w pelni zdrowa? serdeczne dziekuje za porade

Ostatnia edycja:
Nie, no chyba że potrafiłbyś udowodnić złamanie procedur w w czasie orzekania.

No dobrze, a co w przypadku BMI ?? Otyłość II stopnia ??
Dyskwalifikuje, ale nikt nie bierze pod uwagę dlaczego gość jest ciężki ?? Może dlatego, że nie wisi mu brzuch po kolana i nie jest upośledzony ruchowo, a dlatego, że uprawiał przez pewien okres swojego życia sport wyczynowo, ma dużo tkanki mięśniowej i w jego przypadku nie będzie ważył już tyle ile przewiduje przepis.

W dodatku kwalifikacje do jednostki wojskowej są zaliczone, czzyli :
egzamin ze sprawności fizycznej, ocena pozytywna
pracownia psychologiczna też pozytywnie.

Przepis jest zbyt ogólny i dyskwalifikujący osoby sprawne bo ważą za dużo.

Co w tym przypadku można zrobić

Dodam, że CWKL po odwołaniu utrzymuje w mocy orzeczenie RWKL, a i podejżewam, że WSA też pójdzie tą samą drogą.

Co radzicie ?

Cześć byłem na z komisji lekarskiej, wszystkie badania wyszły bobrze, oprócz bilirubiny. kazali mi poprawić bilirubinę ale pochodziłem po lekarzach i byłem na badaniach dodatkowych wykryto u mnie Hiperbilirubinemia (zespół gilberta ). Dostałem zaświadczenie że to mam zrobiłem ponownie wyniki, bilirubina podwyższona na komisji dałem papier że mam z.Gilberta i bilirubina skacze i nic na to nie poradzę ale napisał mi niezdolny czy warto się odwoływać do CWKL ? Proszę o szybką odpowiedz, bo mam tylko 14 dni.

Odwołasz się i zrobią Cię tak jak mnie i mojego kolegę i zapewne większość kandydatów do służby ;) Orzeczenie i komisja przeprowadzona zaocznie i utrzymanie w mocy orzeczenia z RWKL. Walka z wiatrakami.

Mój kolega dostał "N" za braki w żuciu.
Uzupełnił te braki, wywalił 700 zł na dentystę, odwołał się do CWKL i dostał także "n". I nikogo nie obchodziło to że zainwestował w uzębienie i że teoretycznie stał się zdolny ;)

Nowy przepis skutecznie eliminuje ludzi, którzy chcą na prawdę wrócić do armii bądź dopiero się starają, ale dlatego bo chcą, a nie bo ktoś im karze.

Jeżeli po odwołaniu od decyzji RWKL CWKL podtrzyma decyzje negatywną to czy to oznacza że jest się skreślonym z wojska już na całe życie ? Czy będzie można podejść jeszcze raz do tych badań do zawodowej służby wojskowej ? Ewentualnie jaki okres ważności ma takie negatywne orzeczenie ?
Dziękuje pozdrawiam.

Witam . Jestem zona żołnierza zawodowego. Maz sluzy od kilku lat w jednostkach desantowo-szturmowych. W ostatnim czasie dostal kontrakt do 2019r.na nowym stanowisku. Niestety w tym samym czasie zachorowal na raka. Po chemioterapii wyzdrowial w pelni jak twierdza nasi lekarze prowadzacy. Byl na Rwkl. Dostal kategorie N niezdolny w desancie . To jawna dyskryminacja i niezgadzamy sie z tym. Jak sie odwolac? Dlaczego żołnierz ktory sluzy moze byc tak potraktowany ? Prosze o pomoc.

Powrót