Odwołanie od Orzeczenia RWKL

• Autor wątku Autor wątku k.tom5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To jest za wiek powyżej 35 roku szukają dziury w całym, a nie za blizny.. Ełk zauważyłem że odrzucą żeby odrzucić, jeśli tylko jest mała podstawa, co powiedział psycholog? Czy sam powiedziałeś że to samookaleczenie, czy że miałeś mały wypadek? Ja bym się odwołał, to że ktoś coś zrobił za dziecka nie powinno go eliminować do końca życia... Patrz post powyżej

Pit3r3k napisał:
To jest za wiek powyżej 35 roku szukają dziury w całym, a nie za blizny.. Ełk zauważyłem że odrzucą żeby odrzucić, jeśli tylko jest mała podstawa, co powiedział psycholog? Czy sam powiedziałeś że to samookaleczenie, czy że miałeś mały wypadek? Ja bym się odwołał, to że ktoś coś zrobił za dziecka nie powinno go eliminować do końca życia... Patrz post powyżej

Tak widziałem post wyżej. Psycholog i psychiatra podeszli do tego na luzie. A na komisji pierwsze co powiedział to blizny po probie samobójczej- a ja do niego "panie po jakiej probie samobójczej , jak bym chciał sie zabić to bym to na żyłach zrobił a nie na odwrotnej stronie ręki, człowiek młody był i głupi i matce na złośc chciał zrobić" na co on od razu powiedział, że bedzie N według ustawy za blizny po samouszkodzeniach. I koniec gadki!

Jak myślisz może zakryć to tatuażem do odwołania i zrobić zdjęcie przed i po? A w odwołaniu wtedy opisać całą sytuację?

To jest za wiek, nie można nikogo karać za czyny które dokonał nie będąc w pełni rozwiniętym emocjonalnie. Jeśli jesteś w stanie udowodnić im że blizny powstały przed ukończeniem 18 roku życia to masz argument. Nikt Cię z kuli ziemskiej nie zrzuci za odwołanie, to nic nie kosztuje. Odwołuj się masz 14 dni. Znając Ełk to za tatuaż na przedramieniu też Cię odwala ze względu na wiek. Ale możesz spróbować bo znam z imienia i nazwiska osobę która z takim tatoo dostała Z. Problem w tym że mają już w papierach te blizny a to nie znika. Ja bym się odwoływał. 663160046 jakbyś się zdecydował na dołączenie do sprawy przeciw komisji wniesionej do ŻW.

Pit3r3k napisał:
To jest za wiek, nie można nikogo karać za czyny które dokonał nie będąc w pełni rozwiniętym emocjonalnie. Jeśli jesteś w stanie udowodnić im że blizny powstały przed ukończeniem 18 roku życia to masz argument. Nikt Cię z kuli ziemskiej nie zrzuci za odwołanie, to nic nie kosztuje. Odwołuj się masz 14 dni. Znając Ełk to za tatuaż na przedramieniu też Cię odwala ze względu na wiek. Ale możesz spróbować bo znam z imienia i nazwiska osobę która z takim tatoo dostała Z. Problem w tym że mają już w papierach te blizny a to nie znika. Ja bym się odwoływał. 663160046 jakbyś się zdecydował na dołączenie do sprawy przeciw komisji wniesionej do ŻW.

Co jest w tym najlepsze ze mam wytatuowaną całą prawą rękę (rękaw do mankietów) i lewe ramię i za to na orzeczeniu mam normalnie Z , tylko te cholerne blizny!! Mając 18 lat byłem w zasadniczej juz z paragrafem za te owe blizny więc już jest to argument że człowiek był niepełnoletni i głupi!

Witam. Wszystkie badania w RWKL miałem w normie, tylko wyszła mi nieszczęsna glukoza 5,87 i z tego co wiem od razu za to jest niezdolny. Zapobiegawczo do odwołania zrobiłem 4 dni pod rząd badań (3 razy glukoza w normie i czwarty krzywa cukrowa dwupunktowa też w normie.). Dodam, że każde badanie robiłem w innym laboratorium, a jedno z nich było tam gdzie miałem RWKL. Czy odwołując się do CWKL mam szansę na pozytywne rozpatrzenie odwołania?

Witam . Dostałem N . Powód nadreaktywność oskrzeli i łagodna obturacja . Napisałem odwołanie ze niedawno przebyłem dość mocna infekcje wirusowa . Nawet covid powoduje często wystąpienie nadreaktywność oskrzeli w badaniu pulmonologicznym. Miał ktoś podobny przypadek i przy kolejnych badaniach wyszło już Ok i puścili dalej ?

Czołem.
Dostałem kategorię N z powodu obniżenie przestrzeni międzykręgowej c2-3, c4-5, z brakiem upośledzenia ustroju. Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na moją sprawność, jestem po unitarce, po kwalifikacjach do jednostki i psychotestach - jest sens się odwoływać, i jak najlepiej się do tego zabrać?

Witam. Wczoraj otrzymałem orzeczenie z Kat. N z RWKML Gdańsk, mam 37lat i staram się do Zawodowej Służby Wojskowej. Moje pytanie : Czy mam szanse na kat. Z jeśli się odwołam i udokumentuje to opiniami lekarzy rodzinnego i laryngologa ze swojego miasta nie wojskowymi? Dodam , że nigdy żaden lekarz nigdy nie wspomniał że mam przewlekły nieżyt nosa , co z tego orzeczenia i na komisji mnie lekarz zaskoczył tym że takie schorzenie mam.
Co o tym myślicie czy warto się odwoływać i czy dokumentować zwykłych lekarzy nie wojskowych? Jak u Was to wyglądało jeśli ktoś miał taką sytuację?
Moje rozpoznanie poniżej.

8. Rozpoznanie :

1) Przewlekły nieżyt nosa, gardła i krtani.

2) Skrzywienie przegrody nosa.

§ 27 pkt 1

§ 26 pkt 3

3) Przebyte złamanie kostki przyśrodkowej lewej, leczone zachowawczo.

§ 75 pkt 1

9. Kategoria zdolności do zawodowej służby wojskowej: Kategoria N - Zał. 1 Grupa I - Niezdolny do zawodowej służby wojskowej

10. Związek poszczególnych chorób lub ułomności z czynną służbą wojskową : Schorzenia wymienione w rozpoznaniu nie pozostają w związku ze służbą wojskową zgodnie z obowiązującymi przepisami.

11. Określenie inwalidztwa: - nie zalicza się badanego do żadnej grupy inwalidztwa

a) zalicza się badanego do:

(nie dotyczy)

b) zalicza się badanego do:

(nie dotyczy)

inwalidztwa w związku ze służbą wojskową,

c) zalicza się badanego do: (nie dotyczy)

inwalidztwa w związku ze służbą wojskową, powstałego wskutek wypadku/ chorób z tytułu których przysługuje świadczenie odszkodowawcze,

d) inwalidztwo istnieje od: nie dotyczy

e) zdolność do pracy: - nie dotyczy

inwalidztwa z ogólnego stanu zdrowia,

f) niezdolność do samodzielnej egzystencji : - nie dotyczy

g) niezdolność do samodzielnej egzystencji istnieje od: - nie dotyczy

h) termin badania kontrolnego: - nie dotyczy

12. Uzasadnienie :

Stwierdzone w wyniku wykonanych badań rozpoznanie 1 powoduje niezdolność do pełnienia zawodowej służby wojskowej, na podstawie wykazu stanowiącego załącznik Nr 1 rozp. MON z dnia 3 czerwca 2015r. (Dz. U. z 2015r. poz. 761 z późn. zm.) w grupie badanych I obejmującej osoby ubiegające się o przyjęcie do zawodowej służby wojskowej

13. Uwagi WKL:

Kwalifikacja Wojskowa a wada wzroku.

Wyniki badania ostrosci wzroku:
Oko prawe: Vsc 0.1/-- Sfera +8.00 Cylinder -4.00 Oś 160 Vcc 0.20/f
Oko lewe: Vsc 0.4/-- Sfera -1.00 Cylinder -0.50 Oś 18 Vcc 1/--

ICD10:
H52 Zaburzenia refrakcji i akomodacji
H53.0 Niedowidzenie (amblyopia) z nieużywania oka (anopsia)
H52.3 Różnowzroczność (anisometropia)i różnica wielkości obrazów na siatkówce (aniseikonia)

W odcinku przednim jeszcze m.in.:
Stereo test – brak widzenia stereo

W orzeczeniu Powiatowa Komisja Lekarska rozpoznała tylko:
& 13 pkt 3 – różnowzroczność

Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 2 grudnia 2020 r. w części
„ROZDZIAŁ IV – NARZĄD WZROKU” ten punkt opisuje jako:

& 13 pkt 3
„Ostrość wzroku każdego oka co najmniej 0,5 z korekcją szkłami sferycznymi powyżej ±3,0 D do ±6,0 D lub cylindrycznymi powyżej ±1,0 D do ±3,0 D”

Czy to nie jest błędne rozpoznanie, skoro oko prawe nawet z korekcja większą niż (jest Sfera +8.00) nie osiąga ostrości wzroku 0.5 (jest 0.20)?

Czy prawidłowym rozpoznaniem nie powinien być punkt:

& 13 pkt 5
„Ostrość wzroku jednego oka co najmniej 0,5, a drugiego 0,1 do 0,4, z optymalną korekcją szkłami sferycznymi lub cylindrycznymi”

Będę wdzięczny za potwierdzenie mojego rozumowania przed wysłaniem odwołania.

Witam niedługo mam badanie lekarskie które stwierdzi czy jestem zdolny do zawodowej służby w wojsku.Mam obawę co do tego badania.Kilka lat temu miałem złamanie zespolenia kosci strzalkowej z kostką.Mialem operacje do dziś mam 7 śrub i blachę .Biegam jestem aktywny sportowo . Zaliczylem wf na przygotowawczej.Nigdy w niczym mi ta wada nie przeszkadzała ale teraz zastanawiam się czy jeżeli powiem o tym zostanę odrazu Niezdolny .Proszę o podpowiedź osoby które były na takim badaniu.Czy komisja szczegółowo bada wszystkie części ciała .???

kk.silver napisał:
Cześć

Wczoraj dostałem orzeczenie z RWKL EŁK - niestety N- powód blizny po samouszkodzeniach przedramienia lewego. I tu moje pytanie :
Jest szansa odwołania się od tej decyzji? Dodam, że są to trzy poziome blizny, które mam od 15 roku życia a obecnie mam 36, byłem z tymi bliznami w zasadniczej służbie i nikomu to nie przeszkadzało.
Może zakryć je tatuażem? Jak myślicie? Nie wiem w którą stronę mam uderzyć do odwołania, więc proszę was o pomoc. Z góry dzięki za szybki odzew;);)[/QUOTE
Jak się to skończyło ?

Witam, dostałem niestety N z Rwkl.. rozpoznanie:
&79 pkt 1
&44 pkt 6
&26 pkt 3
&3 pkt 2
W punkcie 9 mam napisane że : N zał. Grupa 3.
W 10 natomiast ze schorzenia od 1-4 nie pozostają w związku ze służbą wojskową na podstawie rozporzazenia MON 31.03.2003.

Nie zamierzam starać się do desantu ani żadnej jednostki szturmowej ani reprezentacji.

Czasowo ni jak nie wyrobie się z USG-takie są terminy nawet prywatnie.
Jedyne co mam to ksero skierowania na USG i rejestracja do chirurga naczyniowego na 27.02.2023... jest wogle szansa by się odwołać ? Zostało mi 2-3 dni..

RE: Odwołanie od Orzeczenia RWKL"Brak widzenia Obuocznego"

Witam
Odbyłem wizytę w RWKL Lublin i stwierdzono u mnie u okulisty "Brak widzenia obuocznego" &11 pkt 2 co automatycznie mnie dyskwalifikuje ze służby wojskowej czyli N niezdolny do zawodowej służby wojskowej. Teraz moje pytanie brzmi, jeżeli się odwołam do Warszawy to jest szansa, że mogą zmienić zdanie co do mojej osoby jak się odwołam? Miał już ktoś taką sytuację?

Witam dostałem ,,N,, z powodu świeżo przebytej operacji przepukliny pępkowej paragraf 46 pkt 1 napisałem odwołanie do CWKL i dostarczyłem nowe zaświadczenie od chirurga specjalisty po badaniu USG opis ,,przepuklina zagojona,leczenie zakończone,zdolny do aktywności fizycznej.Po operacji minęło 8 tygodni. Czy mogę liczyć na zmianę kategorii lub ewentualnie wezwanie na ponowne badanie? Dziękuję za odpowiedź

Powrót