B
banita1
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 546
Wrst nie napisałeś albo nie doczytałem jaka to szkoda OC czy AC. Z treści Twojego postu widzę, że należysz do grupy posiadaczy samochodów dla których auto to nie tylko środek transportu ale coś znacznie więcej. Dlatego nie wieżę by Twoje auto mogło otrzymać ujemną korektę za "Stan utrzymania i dbałość o pojazd". Uważam także za niesłuszną ujemną korektę "Za wcześniejsze naprawy" w wysokości -25% gdy system pozwala jedynie na -15%. Tak korekta jest nielogiczna i pozbawiona sensu dla samochodu wyprodukowanego 17-cie lat temu, wszelkie naprawy tego auta mogą jedynie skutkować podniesieniem jego wartości ale nigdy przeciwnie. Zastosowano również korektę ujemną za uszkodzenia nie związane ze szkodą, nie wiem czy słusznie, Jednak skoro zastosowano taką korektę to co mieści się w korekcie "Stan utrzymania i dbałość o pojazd". Czy te -5% które otrzymałeś za zły stan utrzymania samochodu i brak dbałość o niego dotyczy faktu, że auto było zakurzone i miało pełna popielniczkę. Szkoda nerwów, moja rada jest następująca , dobry niezależny rzeczoznawca (nie pierwszy lepszy tylko najlepszy, bo Twój temat z racji przeróbek jest trudny. ) Ja bym skorzystał z PZM-tu w każdej placówce mają takiego specjalistę od kosztorysów i wycen. Zlecasz opis uszkodzeń i na podstawie tego opisu kalkulację naprawy w systemie Audatex. Następnie wycenę wartości samochodu z przed kolizji z uwzględnieniem wszelkich zmian w wyposażeniu i przeróbek na wszystkie pytania rzeczoznawcy odpowiadaj zgodnie z tanem faktycznym. Oraz jeszcze raz na bazie swoich ustaleń rzeczoznawca ma zrobić wycenę pozostałości. Kopie tych dokumentów oraz rachunek za te papiery z krótkim pismem, ze prosisz o zweryfikowanie ich decyzji dotyczącej Twojej szkody wyślij do ubezpieczyciela. Jak odpisze to odezwij sie na forum.