Odzyskanie należności-co z tym zrobić?

• Autor wątku Autor wątku trewor81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trewor81

W wyniku oszustwa straciłem kwotę 4.114.04 Zł, co zgłosiłem w prokuraturze. W wyniku, czego odbyła się rozprawa sądowa, na której sprawca się przyznał do winy. Sąd wyrokiem z dn. 10.03.2006r (uprawomocniony) skazał sprawcę na 1.5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata, grzywnę 7500 zł i zobowiązał go do naprawienia szkody tj. wpłaty na moją rzecz kwoty 4.114.04 Zł z terminem spłaty 18.09.2006r. Skazany do dnia dzisiejszego tego nie uczynił ani się ze mną nie kontaktował. Sąd dwukrotnie ponaglał go do zapłaty. W dniu dzisiejszym tj. 29.05.2007r dostałem pisemną prośbę od sprawcy o to abym przesłał mu nr konta bankowego, gdyż bu chciał spłacić w/w kwotę. Zobowiązał się spłacić tą kwotę za półtorej roku począwszy od miesiąca 10.2008 po 300 zł przez 14 rat, co miesiąc, co by dało w sumie 4200zł. Taką zwłokę umotywował tym, że posiada trudną sytuację materialną, dzieci, zajęte nieruchomości przez komornika za coś innego itp. W związku z tym mam takie pytania:
1. Czy w przypadku takiej zwłoki, jakiej kwoty powinienem się spodziewać(odsetki)?
2. Od którego momentu biegną odsetki i czy potrzebuje tytuł wykonawczy?
3. Czy mimo wyroku sądowego może on tak zwlekać ze spłatą?
4. Może macie jakieś cenne rady w tej sprawie, co było by pomocne w tej sprawie?
5. Czy gdybym się zdecydował na komornika to, co potrzebuje by zaczął działać i do którego komornika mam się udać biorąc pod uwagę to, że ja jestem z Warszawy, a on z Wrocławia?

1. Jeśli zgodzi się Pan na propozycję spłaty zaproponowaną przez skazanego to właśnie 4.200zł. Jeśli nie - naliczać należy odsetki ustawowe i kolejne wpłaty można rozliczać wg art. 451 k.c.
2. Odsetki biegną od 19 września 2006. Nie konieczne jest uzyskanie tytułu wykonawczego. Dłużnik jest w zwłoce od upływu terminu zakreślonego mu przez sąd.
3. Zwlekać może. Naraża się jednak na postępowanie egzekucyjne i dodatkowe wydatki (odsetki, opłaty komornicze).
4. Nie mam niestety doświadczenia w tego typu sprawach, więc pomocnych rad nie udzielę.
5. By wszcząć egzekucje potrzebny będzie tytuł wykonawczy. Orzeczenie karne, któremu sąd nada klauzulę wykonalności w zakresie świadczeń cywilnych. Właściwy jest zazwyczaj komornik miejsca zamieszkania dłużnika czyli Wrocław.

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanie tj. czy jak ta osoba ma w tej sprawie wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu czy brak spłaty należności jest powodem do jego odwieszenia?

To już pytanie do specjalistów z działu prawa karnego. Osobiście wątpię.

Uwaga; obecnie masz wyrok sądu , kótry możesz zapopatrzyć w klauzulę i dac do egzekucji do komornika.
Jak zgodzisz się na propozycję dłuznika i jeszcze do tego nieumiejętnie spiszesz z nim w tej sprawie umowę , to możesz mieć problem, gdyż zawrzesz tym samym umowe cywilnoprawną, co do kótrej przełozenie na komornika może nie byc takie łatwe.
Ja bym podał nr konta ale nie zawierał żadnych umów dodatkowych. Masz wtedy trzymanie , choć jeśli Ci płaci w ratach to niekoniecznie musisz mu naliczać odsetki czy oddawać sprawę do komornika.
Morski

Jak zaopatrzyć ten wyrok w klauzulę? A co do spłacania w ratach to chętnie bym śię na to zgodził, gdyby to było spłacane od zaraz, ale on oświadczył, że może dopiero zacząć mnie spłacać od 10.2008 w 14 ratach do 11.2009

Jeżeli obowiązek naprawienia szkody był orzeczony w wyroku to jeśli nie jest realizowany jest to podstawa do odwieszenia kary.

Dodajmy jednak, że sąd nie czyni tego obligatoryjnie co oznacza, że ocenia, czy w konkretnym wypadku zarządzenie wykonania kary byłoby celowe.

Powrót