Oferta z UP

• Autor wątku Autor wątku BezWiekszegoZnaczeni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BezWiekszegoZnaczeni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Obecnie jestem zarejestrowany od miesiąca w UP jako bezrobotny w miejscowości zameldowania - mieszkam jednak pół Polski dalej w wynajętym mieszkaniu, gdzie nie mam meldunku - z uwagi na oczywistości typu problemy z zameldowanym lokatorem itp(+nie otrzymuję zasiłku). Otrzymałem właśnie list od UP - za tydzień mam się stawić w UP gdzie jestem zarejestrowany, gdyż UP znalazł pracę dla mnie - i teraz pytanie: czy jest możliwość przeniesienia się do UP w mieście gdzie przebywam realnie, czy bez zameldowania nie ma na to szans?
Co do pracy - nie posiadam własnego środka transportu, z miejsca gdzie jestem zameldowany-malutkiej wsi wszędzie mam niesamowicie daleko, komunikacja publiczna praktycznie nie istnieje, właściwie wszyscy młodzi stamtąd się wynoszą(praca albo za minimalną, albo wegetacja)-ja mam niestandardowe źródło dochodu(jakkolwiek to nie brzmi-gry), z którego ubezpieczenia nie mam i mieć nie będę, co mogę zrobić, czy powód taki odrzucenia oferty pracy nie spowoduje utraty ubezpieczenia?

Przepraszam za post pod postem, ale nie widzę opcji edytowania postu - czy wynajmując obecnie mieszkanie bez umowy("na czarno"), mogę dostać meldunek czasowy na ponad 3 miesiące jako powód podając szukanie pracy/pracę, i przerejestrować się do Urzędu Pracy w miejscu zameldowania czasowego wtedy, co rozwiązuje raczej mój problem?

BezWiekszegoZnaczeni napisał:
Obecnie jestem zarejestrowany od miesiąca w UP jako bezrobotny w miejscowości zameldowania - mieszkam jednak pół Polski dalej
Skoro zarejestrował się Pan w PUP z terenu dajmy na to A, to nie ma się co dziwić, że PUP będzie miał oferty pracy z terenu A i takie musi przedstawiać Panu i innym zarejestrowanym.
Skoro mieszka Pan pół Polski dalej i jednocześnie ma Pan problem z dokonaniem meldunku tam, to proponuję następujące rozwiązanie: proszę "pozbawić się meldunku" i wtedy jako osoba nigdzie niezameldowana będzie Pan się mógł zarejestrować w PUP właściwym dla miejsca aktualnego pobytu. I nie będzie do tego potrzebny meldunek - https://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Biorąc pod uwagę, że otrzymał Pan już wezwanie z PUP w celu przyjęcia oferty pracy, trzeba to zrobić szybko - zanim nastąpi termin, na który ma się Pan stawić.

Powrót