Ogłoszenie upadłości i miesięczny termin zgłoszenia wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku kwak100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwak100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Spółka, z która współpracowałem i od 2009 nie pałaciła, ogłosiła upadłość miesiąc temu, co ukazało się także w monitorze sądowym. Termin zgłoszenia wierzytelności minął tydzień temu. Czy poimimo tego jest jescze szansa na zgłoszenie moich roszczeń?

Pozdrawiam

Tak, ale jeśli została sporządzona już lista wierzytelności (co jest wysoce wątpliwe) będziesz musiał pokryć związane z tym koszty.

Napisałem (kilka miesięcy temu) do syndyka, w odpowiedzi otrzymałem - dopiero 10 października informację o postanowieniu Sądu i wezwaniu do zgłoszenia wierzytelności "w ciągu miesiąca od ukazania się się obwieszczenia w Monitorze Sądowym (...)". Odesłałem, przyszło zarzadzenie do wpłacenia zaliczki (1200zł) w ciągu tygodnia na koszt postępowania ze względu na to, że wierzytelność została zgłoszona po terminie, pod rygorem zwrotu zgłoszenia wierzytelności.

I tutaj moje pytanie - czy w takich przypadkach, najczęściej zawsze jest "po terminie"? Tak jak wspomniałem, zauważyłem informację w czerwcu - czyli już wtedy minął termin o tydzień zgłoszeń (bezzaliczkowych). Nie byłem w stanie co tydzień sprawdzać co się dzieje z tą firmą. Czy to tak działa zawsze? Bo nie wiem czy teraz jak muszę znów zapłacić 1200 i pewnie nie otrzymać z powrotem także tej kwoty, jest jakikolwiek sens, a wydaje mi się że to jest robione tylko po to żeby zmniejszyć kwoty całego zadłużenia z takich szaraków jak przeciętni przedsiębiorcy z IV grupy... Czy tak to właśnie działa? Czy może skoro byłem gdzieś w papierach to syndyk zrobił błąd i nie wysłał mojego zgłoszenia wcześniej?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, pewnie już się w to nie będę dalej pakował, bo szkoda nerwów i kolejnych złotówek, ale jestem ciekaw co forumowicze mają do powiedzenia w tych sprawach? Czy takie postępowanie jest normą? Jeśli nie zgłaszałem wniosku o upadłość tej firmy, nie wiedziałem co się z tą firmą dzieję (miałem zupełnie inne problemy) - to jak miałem sie dowiedzieć że została ogłoszona upadłość? Czy spółka sama nie była do tego zobowiązana?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
"Czy spółka sama nie była do tego zobowiązana / likwidatorzy ( art. 279 k.s.h. ) - mogę pisać zażalenie ?:)"

Powrót