Ogolne dostepne zrodla

• Autor wątku Autor wątku Marek2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy ktos moze mi wyjasnij pojecie "ogolne dostepne zrodla"
czy portale ogloszeniowe sa takimi?

Marek2006 napisał:
Czy ktos moze mi wyjasnij pojecie "ogolne dostepne zrodla"
Ogólnie dostępne źródła - określenie używane powszechnie przez osoby próbujące ukryć fakt popełnienia czynów zabronionych i niedozwolonych dla opisania każdego (obecnie głównie elektronicznego) źródła informacji, które zawiera dane osobowe. O. d. ź. to m. in. portale społecznościowe i fora dyskusyjne zawierające często adresy e-mail osób cywilnych, które to adresy są następnie łączone w bazy danych. Bazy takie są sprzedawane osobom mającym na celu rozsyłanie niezamówionych informacji handlowych (Państwa e-mail uzyskaliśmy z ogólnie dostępnych źródeł.). Określenie o. d. ź. w polskim prawodawstwie nie istnieje, choć aspiruje do tego miana zgodnie z uniwersalną zasadą: "Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą."

Oto krótka "encyklopedyczna" definicja ;)
Marek2006 napisał:
czy portale ogloszeniowe sa takimi?
Wedle powyższej definicji: tak.

Ostatnia edycja:
Ale prawnie z punktu widzenia kazdy moze wyslac zapytanie o wysylanie informacji z ustawy z 2002r nr 144 poz 1204.
nie musi nawet podawac ze uzyskal kogos email z ogolnych dostepnych zrodel.
Czy przegladajac portale intrernetowe i ogloszeniowego to sa dostepne zrodla?
czy tylko spolecznosciowe lub forum.

Ale w jakim kontekście jest to pytanie? O czym mówimy tak naprawdę?

Mowimy o tym ze jesli uzytkownik chce wyslac reklame do innych ludzi moze bez zadnego ale wyslac na przyklad:

Wesolych swiat
zyczy xxxx

Niniejsza wiadomosc nie jest informacja handlowa, a jedynie zapytaniem o zgode na przesylanie informacji handlowych droga elektroniczna zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 18 lipca 2002r. o swiadczeniu uslug droga elektroniczna (Dz.U. z 2002r. Nr 144, poz 1204 z późn. zm.)
Prosimy o zgode na wysylanie informacji na temat portalu xxx
Wysllij odpowiedz o tresci TAK na adres xxx

z dopiskiem ze panstwa email zostal wygenerowany z oglolnych dostepnych zrodel.
Moje pytanie jest takie czy portale ogloszeniowe to ogolno dostepne zrodla??
Czy wedlug prawa mam prawo korzystac i wysylac emaile do innych uzytkownikow z tekstem powyzszym ktory jest ominieciem prawa o spamach.
Nie jestem prawnikiem ale polskie prawo jest dziwne:)

To czy coś jest informacją handlową czy nie, to nie jest arbitralna decyzja nadawcy, ale wynika z obiektywnych przesłanek - mianowicie z treści danej wiadomości.
Jeśli chodzi o mail - jeśli podajemy go na portalu gdzieś, to musimy być świadomi, że może przyjść takie zapytanie.

Proszę poczytać
http://forumprawne.org/nowe-technologie/149555-spam-czy-nie-spam-oto-jest-pytanie.html
http://forumprawne.org/nowe-technologie/162430-czy-taki-e-mail-jest-spamem.html

Przeniosłem do NT

Marek2006 napisał:
z dopiskiem ze panstwa email zostal wygenerowany z oglolnych dostepnych zrodel.
Moje pytanie jest takie czy portale ogloszeniowe to ogolno dostepne zrodla??
Tak jak już pisałem w tej humorystycznej definicji w polskim prawie nie ma czegoś takiego jako ogólnie dostępne źródło itp. To jest po prostu zabieg stosowany przez osoby chcące wysyłać niezamówione informacje handlowe lub (jak w podanym przez Ciebie przypadku) zapytania o zgodę na otrzymywanie takich informacji w celu uchronienia się przez jakimiś abstrakcyjnymi oskarżeniami, których obawa wynika z niewiedzy (tak jak napisał Colder trzeba się liczyć z tym, że może przyjść zapytanie i na ma tutaj różnicy czy adres e-mail wzięty został z jakiegoś portalu ogłoszeniowego czy otrzymaliśmy go ustnie od kogoś - inna sprawa to bazy danych osobowych, ich tworzenie, przetwarzanie i inne korzystanie).
Marek2006 napisał:
tekstem powyzszym ktory jest ominieciem prawa o spamach.
Nie ma jakiegoś prawa o spamach :) Pewnie chodzi Tobie o Ustawę dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Zgodnie z nią aby wysłać do kogoś informację handlową potrzeba zgody takiej osoby i prośba o taką zgodę nie jest ominięciem prawa tylko działaniem zgodnie z prawem (nie trzeba zamieszczać jakiejś informacji typu: "Państwa e-mail uzyskaliśmy...").

Ostatnia edycja:
ominieciem prawa mialem na mysli ze nie wolno wysylac spamow a ta klauzura wlsnie daje nam mozliwosc wyslania spama w postaci "niby" zaproszenia :D
Ale jesli ktos poda na jednym tylko portalu ogloszniowym swoj email i dostanie potem takiego emaila jak wczesniej przedstawilem to co moze zroobic? nic?
Bo portal jest oglono dostepnnym zrodlem. Czy ktos moze wtedy zaskarzyc lub w jakis sposob zaszkodzic nadawcy?

Jak mówiłem, to czy coś jest spamem nie jest uwarunkowane tym skąd pochodził mail.

Powyższa wiadomość w moim przekonaniu nie jest spamem.

Powrót