M
Marek2006
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Czy ktos moze mi wyjasnij pojecie "ogolne dostepne zrodla"
czy portale ogloszeniowe sa takimi?
czy portale ogloszeniowe sa takimi?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ogólnie dostępne źródła - określenie używane powszechnie przez osoby próbujące ukryć fakt popełnienia czynów zabronionych i niedozwolonych dla opisania każdego (obecnie głównie elektronicznego) źródła informacji, które zawiera dane osobowe. O. d. ź. to m. in. portale społecznościowe i fora dyskusyjne zawierające często adresy e-mail osób cywilnych, które to adresy są następnie łączone w bazy danych. Bazy takie są sprzedawane osobom mającym na celu rozsyłanie niezamówionych informacji handlowych (Państwa e-mail uzyskaliśmy z ogólnie dostępnych źródeł.). Określenie o. d. ź. w polskim prawodawstwie nie istnieje, choć aspiruje do tego miana zgodnie z uniwersalną zasadą: "Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą."Marek2006 napisał:Czy ktos moze mi wyjasnij pojecie "ogolne dostepne zrodla"
Wedle powyższej definicji: tak.Marek2006 napisał:czy portale ogloszeniowe sa takimi?
Tak jak już pisałem w tej humorystycznej definicji w polskim prawie nie ma czegoś takiego jako ogólnie dostępne źródło itp. To jest po prostu zabieg stosowany przez osoby chcące wysyłać niezamówione informacje handlowe lub (jak w podanym przez Ciebie przypadku) zapytania o zgodę na otrzymywanie takich informacji w celu uchronienia się przez jakimiś abstrakcyjnymi oskarżeniami, których obawa wynika z niewiedzy (tak jak napisał Colder trzeba się liczyć z tym, że może przyjść zapytanie i na ma tutaj różnicy czy adres e-mail wzięty został z jakiegoś portalu ogłoszeniowego czy otrzymaliśmy go ustnie od kogoś - inna sprawa to bazy danych osobowych, ich tworzenie, przetwarzanie i inne korzystanie).Marek2006 napisał:z dopiskiem ze panstwa email zostal wygenerowany z oglolnych dostepnych zrodel.
Moje pytanie jest takie czy portale ogloszeniowe to ogolno dostepne zrodla??
Nie ma jakiegoś prawa o spamachMarek2006 napisał:tekstem powyzszym ktory jest ominieciem prawa o spamach.