Q
Qcarly
- Autor Autor
krzysieksiema napisał:Jeśli policja bywa, to rodzina może mieć NK, ojciec mógłbyć ukrarany itp - to prawo o wykroczeniach i prawo karne.
A tu konkretnie - jeśli istnieją dowody (ale nie że policja czyli dzielnicowy bywa z wizytą) na przemoc domową itp- to istnieją procedury na ukaranie sprawcy przemocy, czy wręcz usunięcie go z takiego domu. Ale jeśli dochodziłoby do łamania prawa to Pani ojciec miałby już np wyrok, pouczenie, w rodzinie procedura NK, pracownik z MOPS/GOPS itp.
W sytuacji - dorosła osoba, która ukończyła zawodową szkołę zasadniczą chce się uczyć dalej, ma wykształcenie (wyuczony zawód) dzięki któremu może się utrzymać. Idzie na studia zaoczne podejmując zatrudnienie i uczy się dalej.
Na uzyskanie wykształcenia w trybie dziennym (matura po gimazjum i ZSK) był czas, teraz proponuję poszukać pracy, wynająć pokój, usamodzielnić się, studiować zaocznie i tyle.
To że, wydaje się, iż dzieci mają prawo do nauki, i gdzieś w TV czy radio było 'do 26 r.ż.' to nie znaczy że praktyka czy treść KRiO oraz KPC na to pozwala. Szanse w sądzie w tej sytuacji na alimenty są w praktyce zerowe, rodzice dają Pani dach, wikt i opierunek, może Pani sama się utrzymać, i tak jest Pani w lepszej sytuacji niż np osoby z domów dziecka, jeśli jest Pani pewna swoich możliwości ukończenia np prawa czy medycyny - trzeba zdać maturę a potem np kredyt studencki i studia dzienne.
Jeszcze raz powtórzę - żadne alimenty mnie nie interesują. Nie jestem taka, żeby żerować na rodzicach. Ja się tylko pytałam o to czy ojciec, sam ojciec może mnie wyrzucić z domu. Doczytałam, że nie może mnie wyrzucić, bo decyzję podejmuje też mama, ona stoi po mojej stronie, więc to nic się ma do gadania ojca.
Co do tego - babki z interwencji były już u nas, ale powiedziały mnie i mojej mamie, że same to musimy zgłosić, a one tylko założyły Niebieską Kartę.
O resztę ciągle pytam czy ojciec ma prawo zabierać dzieciom (nie tylko mnie, ale mojemu rodzeństwu) rzeczy do nauki. Chociaż brzmi to naprawdę kretyńsko, bo dziecko ma obowiązek nauki..