Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam problem z nc plus sprawa wyglada nastepujaco
przed swietami zakupiłem pakiet NC plus wraz z antena telewizyjna Planowane doręczenie: 24-Grudzień-2014ok dostałem dekodery ale bez anteny dzwoniłem za pierwszym razem co jest grane powiedzieli mi ze antena dojdzie na drugi dzień mam od samego poczatku problemy z dekoderami az do dzisiejszego dnia moja zona była w sklepach nc plus zeby wymienic sprzet w Ketach odmówiono wymiany a powinji wymienic, zostawiła dekodery do sprawdzenia były wadliwe,pojechała ponownie do bielska białej prosząc o wymiane dekoderów tez odmówiono złozyłem reklamacje do NC plus przyjeto ją żona odwiozła dekodery do sklepu wymieniono je na nowe i kazano dokupic Switcha koszt 45 zł plus okablowanie 20zł żeby polaczyc te dekodery ze sobą chociaż powinny działac przez wifi ale nadal jest problem z odbiorem bo pisze że dekoder jest zablokowany poprostu drugi raz dostałem sprzet niesprawny a dodatkowo poniosłem koszty w granichach 200zł żeby wyjaśnic ta sytuacje dekodery powinny działac bezprzewodowe z siecia wifi a nie dzialaja jak i rowniez prze kabel chce zerwac umowe ,antena przysżła dopiero 12 stycznia bardzo prosze o pomoc co mam teraz robic

Witam. Mam bardzo podobny problem do kolegi mjr.orzech.
19.12.2014r. przedłużyłam umowę z nc+.
W rozmowie telefonicznej zaproponowano mi usługę multi-room - obiecano 2 dekodery wi-fi z dyskami, miałam zapłacić przy odbiorze 49zł.
Po godzinie udaliśmy się z mężem do punktu nc+ po odbiór dekoderów. Zdaliśmy stary i okazało się, że nie możemy w w/w kwocie ich odebrać ponieważ "system wskazuje kwotę 179zł" :o
Od razu zadzwoniłam zaś do W-wy i Pani coś tam zmieniła, przeprosiła i stwierdziła, że za to mamy je gratis. Po 2-ch godzinach spędzonych w punkcie obsługi wróciliśmy do domu z dekoderami.
Jakież było nasze zdziwienie po rozpakowaniu gdy okazało się, że jeden na wi-fi ale nie posiada dysku, drugi ma dysk lecz nie posiada vi-fi.
Zaś dzwonię na infolinię informując o tym fakcie. Pan stwierdził, iż dekoderów już nie można wymienić ponieważ tylko takie są w zestawach do multi-roomu. Więc informuję, że w takim razie rezygnuję z umowy ze względu na niedotrzymanie umowy ze strony nc+, zresztą mam prawo do rezygnacji w ciągu 14 dni. (mam???) Pan bardzo oburzony stwierdził, że taka możliwość jest tylko przy zawieraniu nowych umów a nie ma przy przedłużaniu. Wobec czego złożyłam reklamację (19.12.2014r.)
Zaraz po nowym roku otrzymałam pismo z datą 29.12 o treści: uprzejmie informujemy, iż z dniem 19/12/2014 państwa zgłoszenie reklamacyjne zostało przez nas przyjęte. Na Państwa reklamację odpowiemy jak najszybciej, maksymalnie do 30 dni od daty przyjęcia zgłoszenia.
Do dnia dzisiejszego nie dostałam, żadnej odpowiedzi wiec ponownie zadzwoniłam i poinformowałam, że zgodnie z ustawą mam rozumieć, że reklamacja została uznana na moją korzyść skoro nie dostałam do tej pory na nią odpowiedzi. Pani niby zaczęła przepraszać, tłumaczyć się, że do tej usługi niby nie przysługują te dekodery i kazała czekać na kontakt telefoniczny- , że teraz się wezmą za moja sprawę priorytetowo!!!!

Co mogę im powiedzieć gdy zadzwonią? Czy wysłać od razu pismo - tylko jakiej treści ? Do kogo się zwrócić o pomoc ? Do kogo się zwrócić o udostępnienie kopii nagrania z obiecywanymi dekoderami ? Gdyby mi zaproponowano te co dostałam nie zgodziłabym się ponieważ zależy mi na vii-fi. Telewizory mam na różnych piętrach i nie mam możliwości połączenia dekoderów kablem - wiec tej opcji nie brałabym ani pod uwagę. A tak do dzisiaj 1 dekoder leży bezużyteczny a ja muszę płacić za dwa :mad:

Proszę o pomoc.

fiolet6 napisał:
Wobec czego złożyłam reklamację (19.12.2014r.)
Jaka jest data przyjęcia przez nich pisma? Było wysłane czy złożone? Masz dowód nadania/zostawienia?
Jaka była treść pisma, jakie żądanie?

Reklamacja została złożona telefonicznie dn.19.12.2014r. później dostałam potwierdzenie przyjęcia reklamacji pocztą:
fiolet6 napisał:
Zaraz po nowym roku otrzymałam pismo z datą 29.12 o treści: uprzejmie informujemy, iż z dniem 19/12/2014 państwa zgłoszenie reklamacyjne zostało przez nas przyjęte. Na Państwa reklamację odpowiemy jak najszybciej, maksymalnie do 30 dni od daty przyjęcia zgłoszenia.
Więc posiadam potwierdzenie na piśmie przyjęcia reklamacji telefonicznej w dn.19.12.
Żądaniem była wymiana dekoderów na 2 z wi-fi i dyskami, które miałam obiecane przy telefonicznym przedłużaniu umowy.

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Rezygnowac nie dac sie wykiwac na ich reklamacje tak ja ja to zrobiłem oni graja na zwłoke a potem trzeba placic bo minie czas odstopienia od umowy i pozamiatane

@fiolet6 - wystosuj do nich pismo z żądaniem spełnienia żądania reklamacyjnego. Wskaż, że nie spełnili warunków umowy (ustalonych telefonicznie dnia...), a także nie odpowiedzieli na pisemną reklamację z dnia 19.12.2014 w ciągu ustawowych 30 dni, co jest równoznaczne z uznaniem żądania reklamacyjnego. Na tej podstawie wyznacz im termin 14 dni na spełnienie żądania pod rygorem rozwiązania umowy z winy operatora (o ile chcesz to zrobić). Jeśli termin minie, wystosuj pismo z odstąpieniem od umowy z winy operatora, na podstawie braku realizacji zawartej umowy oraz brakiem spełnienia uznanego żądania reklamacyjnego.

PS
@mjr.orzech - proponowałbym wstrzymać się przed tego typu wypowiedziami. Ani składu, ani ładu, ani konkretu. Tylko wprowadzasz w błąd.

Ślicznie dziękuję - tak zrobię. Dziękuję i pozdrawiam.

Witam
Chciałbym zakończyć współprace z NC+. I mam parę pytań:
1) Umowa się kończy 04.04.2015. Czy mogę już wysłać i im rezygnację z umowy o świadczeniu sług. Czytałem że trzeba to zrobić na min 30 dni przed końcem umowy, ja chciałem szybciej bo później zapomnę.
2) Znalazłem gdzieś w internecie wzór pisma o rezygnacje z nc+.Czy taka formułka rezygnacji będzie odpowiednia?:
Rezygnacja z umowy o świadczenie usług.

Niniejszym oświadczam, iż nie zamierzam kontynuować umowy o świadczenie usług nr ……………………… (nr umowy) i wnoszę o jej rozwiązanie wraz z upływem wymaganego w umowie czasu."
Oczywiście u góry moje dane, nr.Abonenta,miejscowość data, na dole podpis.
3) Wcześniej byłem w cyfrze+ z tego co wiem aktualna umowa nie ma żadnego numeru. W związku z tym czy w rezygnacji z poprzedniego punktu zamiast nr.umowy po słowie "usług" mogę napisać "z dnia 04.10.2013"?
4)No i przedostatnie pytanie do kogoś kto wysyłał taką rezygnację. Na jaki prawidłowo adres to wysłać. wydaje mi się, że na:
ITI Neovision S.A.
Skrytka pocztowa nr 8
02-100 Warszawa
ale jest jescze taki:
ITI Neovision S.A.
al. gen. W. Sikorskiego 9
02-758 Warszawa
5) Czy po wysłaniu tego dostanę od nich jakąś informacje czy rezygnacja została przyjęta? Jest to ważne ponieważ chcę mieć pewność, że się od nich uwolnię. Oczywiście wszystko wyśle listem poleconym.

Witam.
Ja dzisiaj wysyłałam na ten ze skrytka pocztową - taki podali na piśmie o przyjęciu reklamacji.

Nic - teraz czekam co na to nc+

Napisałam tak:
ITI Neovision S.A.
Skr.pocztowa nr.8
02-100 Warszawa.

W związku z brakiem odpowiedzi w terminie na moje zgłoszenie reklamacyjne z dn. 19.12.2014r. uznaję, iż jest jednoznaczne z jego uznaniem.
Wobec powyższego żądam jego spełnienia w przeciągu 14 dni dotyczącego wymiany dekodera, który otrzymałam Turbobox+ zamiast obiecanego w umowie telefonicznej Wi Fi PremiumBox+.
W przeciwnym razie będę zmuszona rozwiązać umowę zawarta telefonicznie w dn.19.12.2014r. z wyłącznej winy operatora w związku z niedotrzymaniem tak warunków umowy zawartej telefonicznie (nr.tel.xxx) jak i zgłoszenia reklamacyjnego z dn. 19.12.2014r.
Żądam także w terminie 14 dni roboczych przesłania wszystkich nagrań rozmów telefonicznych tak z dn.19.12.2014r. jak i z dn. 29.01.2015r. na adres mailowy:...... .

Dobrze ?

Pozdrawiam

Do Ghoust589:
1) tak, możesz
2)może być
3) musisz miec jakis numer abonenta, na fakturze będzie
4)Sprawdź aktualny an stronie albo na umowie
5) niekoniecznie - poza telefonami zachęcającymi do nowej umowy. Radzę dodać 2 zł do poleconego i wysłać ZPO, będziesz wiedział, kiedy odebrali.
I KONIECZNIE sprawdź, jak jest u Ciebie ze zwrotem dekodera!!!

@uzasadnienie
Dzięki za odpowiedź
3)nr. abonenta wiem jaki mam. Jednak jest problem z nr umowy bo takiego nie ma jest tylko umowa z dnia ...... . Numer abonenta podam tam u góry w piśmie. Chodzi tylko żeby zamienić w tym wzorze pisma co podałem stronę wcześniej - nr. umowy na umowę z dnia. I właśnie nie wiem czy tak można.

Co do dekodera to mam wszystko swoje.Ich tylko karta.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

Ghost589 napisał:
czy tak można.
Można, chodzi przecie o to, aby jednoznacznie oznaczyc rozwiązywany kontrakt.
PS> Uważaj na kartę. Za jej niezwrócenie też jest jakas kara.

Zacznijmy od samego początku, kilka dni temu zmieniałem umowe w Orange, tzn. przedłużałem o kolejne dwa lata. Nowe zasady, nowe ceny, inna prędkość oraz inne programy telewizyjne. Wszystko pięknie, aneks do umowy spisany, telewizja oraz internet. Dzisiaj szok z stu paru złotych przyszło na rachunku do zapłaty ponad 400 zł. Czytając Fakture VAT można wycztać na samym dole "Telewizja n- kara umowna z tytułu rozwiązania umowy przed jej zakończeniem". Od kiedy przedłużenie umowy na innych warunkach równa się zerwaniem poprzedniej, nowej umowy nie otrzymałem, otrzymałem tylko aneks do starej. Co lepsze, zostałem również obciążony kwotą w wysokości 47,67 zł za niezwrócenie urządzeń tj. (Livebox/Funbox lub dektoder), bądz innych wierzytelności wobec Orange Polska. Monter który gościł u mnie w domu, odebrał stary Livebox, na co mam papiery, oraz zamontował nowy Funbox, na co również mam papiery. Nie zostałem ani poinformowany o jakiś dodatkowych kosztach z tego tytułu, powiadzano mi kwoty które figuruja na stronie internetowej Orange, sprawa była załatwiana w firmowym salonie. Rachunki zawsze były płacone, umowa jest przedłużana już któryś raz z kolei, ale jeszcze nigdy nie było takich nieporozumień. Czy ktoś spotkał się z podobną lub taką samą sytuacją co w tym wypadku zrobić?

nomnes napisał:
@fiolet6 - wystosuj do nich pismo z żądaniem spełnienia żądania reklamacyjnego. Wskaż, że nie spełnili warunków umowy (ustalonych telefonicznie dnia...), a także nie odpowiedzieli na pisemną reklamację z dnia 19.12.2014 w ciągu ustawowych 30 dni, co jest równoznaczne z uznaniem żądania reklamacyjnego. Na tej podstawie wyznacz im termin 14 dni na spełnienie żądania pod rygorem rozwiązania umowy z winy operatora (o ile chcesz to zrobić). Jeśli termin minie, wystosuj pismo z odstąpieniem od umowy z winy operatora, na podstawie braku realizacji zawartej umowy oraz brakiem spełnienia uznanego żądania reklamacyjnego.

Witam.
Ja dzisiaj wysyłałam na ten ze skrytka pocztową - taki podali na piśmie o przyjęciu reklamacji.

Nic - teraz czekam co na to nc+

Napisałam tak:
ITI Neovision S.A.
Skr.pocztowa nr.8
02-100 Warszawa.

W związku z brakiem odpowiedzi w terminie na moje zgłoszenie reklamacyjne z dn. 19.12.2014r. uznaję, iż jest jednoznaczne z jego uznaniem.
Wobec powyższego żądam jego spełnienia w przeciągu 14 dni dotyczącego wymiany dekodera, który otrzymałam Turbobox+ zamiast obiecanego w umowie telefonicznej Wi Fi PremiumBox+.
W przeciwnym razie będę zmuszona rozwiązać umowę zawarta telefonicznie w dn.19.12.2014r. z wyłącznej winy operatora w związku z niedotrzymaniem tak warunków umowy zawartej telefonicznie (nr.tel.xxx) jak i zgłoszenia reklamacyjnego z dn. 19.12.2014r.
Żądam także w terminie 14 dni roboczych przesłania wszystkich nagrań rozmów telefonicznych tak z dn.19.12.2014r. jak i z dn. 29.01.2015r. na adres mailowy:...... .

Dobrze ?

Dzisiaj otrzymałam odpowiedź z datą 05.02.2015r. o treści: Uprzejmnie informuję, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie (ciekawa jestem tylko dla kogo to pozytywnie?).

Kilkukrotnie próbowałem się z Panią skontaktować telefonicznie, niestety bez pozytywnego rezultatu. Wyjaśniam, iż obecnie dekoder WI-FI Premium Box+ (który mi obiecano a nie dostałam) wydawany jest przy zawieraniu nowych umów. W przypadku przedłużenia kontraktu na kolejny czas oznaczony, istnieje możliwość najmu dekodera turboBox+(który dostałam zamiast w/w), lub mediaBox+. W ramach aktualnej oferty istnieje możliwość wymiany dekodera TurboBox+ na MediaBox+ (z deszczu pod rynnę;-((). Dekoder jest dostępny za pobraniem jednorazowej opłaty aktywacyjnej w kwocie 79zł (przecież w rachunku za styczeń już już ją zapłaciłam za TurboBox+ - i teraz miałabym jeszcze raz płacić przy wymianie na gorszy? a nie na obiecany?)oraz miesięcznym czynszem najmu w kwocie 10zł. do 31 marca 2016r. lub za pobraniem jednorazowej opłaty aktywacyjnej w kwocie 199zł.
Po przesłaniu uiszczenia aktywacji opłata zostanie wyksięgowana z abonamentu, zaś czynsz najmu skorygowany do 5zł. miesięcznie. Potwierdzenie można przesłać drogą elektroniczną lub pocztową na adres...... .

Normalnie jaja sobie robią. Zamiast obiecanego w umowie wielce dobrodusznie mogę za dodatkową opłatą wymienić na gorszy. Niech ich......

Nagrań rozmów, które żądałam w piśmie nie otrzymałam do chwili obecnej.

Co dalej mogę uczynić? Jakie kroki byście podjęli?

Witam,
mam pytanie dotyczące kwot pobranych przez nc+ z tytułu bezprawnie wystawionych faktur.
Było podpisanych kilka umów na telewizję i około roku temu jedna z nich została rozwiązana z zachowaniem wszelkich procedur. W związku z tym, że umów było kilka nie dziwiło mnie, że przychodzi kilka faktur i okazało się, że przez ten czas opłacałem również tą rozwiązaną umowę. NC+ oddała bezprawnie pobrane kwoty, ale interesuje mnie, czy mogę ubiegać się o odsetki od tych kwot, a jeżeli tak, to na jakiej postawie prawnej i w jakiej wysokości (ustawowej?). Bardzo proszę o pomoc.

Witam
Mam problem z NC+. Mój problem polega na tym, że enka najpierw włączyła mi pakiet którego nie zamawiałem, a za który kazała sobie zapłacić, następnie z łaską go wyłączyła.
Ale wyłączając ten pakiet wyłączyli również mi kilka kanałów które zawierają się w moim pakiecie, a które nawet mam wyszczególnione w umowie. Kanały wyłączone mam już około miesiąca, czyli płacę za coś czego nie mam.
Czy powyższe może być powodem do rozwiązania z nimi umowy bez ponoszenia przeze mnie kosztów??

Probem z rozwiązaniem umowy z nc+

Witam. Dziś dzwoniłam na infolinie nc+ w celu dowiedzenia się jak przeprowadzić rozwiązanie umowy z nc+. Powiem, że umowę zawierałam pierwotnie z telewizją n w 2010 roku. Podczas podpisywania umowy dostałam 2 dekodery dekoder główny i dekoder uzupełniający. W warunkach promocji „Mini Full – Multiroom” wyraźnie jest zapisane w Rozdziale I. Postanowienia Ogólne w pkt. 5 „Klient w ramach niniejszej Promocji nabywa na własność Dekoder nbox HDTV DVB-T (dalej: Dekoder Uzupełniający) niezbędny do korzystania z funkcji Multiroom.” Dodam że za dekoder uzupełniający zapłaciłam zgodnie z Tabelą Opłat Promocyjnych i opłata nazywa się Zakup drugiego dekodera , a nie opłata aktywizacyjna. A teraz jak pytałam się o sprzęt, który mam zwrócić mówią mi że oba dekodery i resztę części? Rozumiem dekoder główny, zasilacz, pilot ale dekoder Uzupełniający czy mogą mi odebrać prawo własności zakupionego dekodera? Na infolinii pan tłumaczył się że kiedyś był na własność lecz później zmieniło się coś, że w razie czego jak się zepsuje będzie bezpłatnie dożywotnio naprawiony ale że teraz muszę przy rozwiązaniu umowy im go oddać. Dokładnie nie umiał podać mi paragrafu umowy na który się powołuje. Kazał tylko pisać reklamacje. Czy to jest zgodne z prawem, że chcą odebrać mi rzecz, której prawa własności nabyłam przy jej kupnie??? Dodam, że żadnego dodatkowego dekodera od nc+ nie dostałam i przez cały czas korzystałam z tych starych dekoderów

prosze o informacje czy nastepujace rzeczy sa w pelni zgodne z obowiazujacymi przepisami:

1) umowa byla do 30. czerwca, miesiac wczesniej zlozone wypowiezenie i mialo sie ono skonczyc wypowiedzeniem umowy 30. czerwca, gosc z DUK przedstawil mi oferte, wstepnie sie zgodzilem, mial wyslac maila w ktorej dopiero mialbym finalnie akceptowac oferte czy tez ja odrzucic (byl link tak lub nie), co sie okazalo gdy odrzucilem oferte, pozniej poinforomwano mnie ze juz samo przedstawienie oferty anulowalo okres wypowiedzenia o czym nie wczesniej nie poinformowano!

2) po 24 miesiecznej umowie NC+ automatycznie przedluza umowe na "normalnych" wg ich warunkach, co sprawilo, ze teraz przy anulowanym okresie wypowiedzenia dodatkowy jeden miesiac bedzie kosztowal 2x razy wiecej niz dotychczas!

czy takie praktyki są dopuszczalne ?

Witam,
Kupiłem na portalu aukcyjnym przedmiot.

Na stronie przedmiotu nie było nic o żadnym regulaminie a sprzedający teraz mowi że na stronie o nim jest kilka punktów z którymi chciał nie chciał muszę się liczyć.

Poniżej lista punktów. Czy to jest zgodne z prawem ? Szczególnie punkt o opłacie celnej.

• W przypadku nieodebrania paczki wynikającej z winy kupującego, kupujący ponosi koszt wysyłki.
  • Niektóre towary mogą podlegać opłacie celnej w przypadku wysyłki z naszej zagranicznej siedziby (zdarza się to bardzo rzadko) której uiszczenie leży po stronie kupującego.
  • W przypadku nie dokonania opłat celnych przez Kupującego i nie odebrania towaru, nie przysługują żadne roszczenia do sprzedawcy
  • W przypadku nie odebrania przesyłki z winy Kupującego, przesyłka jest odsyłana do kraju nadania. Nie ma możliwości zwrotu kosztów poniesionych przez Kupującego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót