Operator telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku inzynierPrawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ghost589 napisał:
no to mnie pociszyłeś :mad: ,ale dzięki za pomoc. Co za ..... bose to są.
Są jakie sa, nie było tu żadnych bezprawnych ani nieetycznych działań, przedstawili ofertę, można ją było odrzucić.
A to że ktoś pozwala robić z siebie jelenia - może lepsze to, niż utrata większych pieniędzy w przyszłości, bo jak rozumiem, natarliście mu porządnie uszu i nastepnym razem sam pochopnie decyzji nie podejmie :)

No już ma zakaz zawierani umów na telefony, ale o tym zapomnieliśmy. Przypomniało mi się, że coś mi mówił, że na końcu coś wspominał o tych 10 dniach ale jeszcze się dowiem.

Zadzwoń do NC+ i zapytaj od kiedy usługa będzie świadczona wg zmienionych warunków umowy. Jak ci powiedzą że juz jest to raczej kaplica, bo raczej mało prawdopodobne, że zrobili to bez wyrażenia zgody.

Zresztą, pewnie w dekoderze już masz odblokowane te kanały.

czarna_owca napisał:
Mnie dziś powiedziano, że nagrań nie udostępniają na maila. Można się umówić na odsłuchanie w biurze w Krakowie.

No to super... Nie uśmiecha mi się jechać do Krakowa... Ale cóż....

Art. 56 ust. 6
...Dostawca usług obowiązany jest jednak utrwalić oświadczenie abonenta złożone w sposób określony w zdaniu pierwszym i przechowywać je do końca obowiązywania umowy na zmienionych warunkach i udostępniać jego treść abonentowi na jego żądanie, zgłoszone w szczególności w trakcie postępowania reklamacyjnego.....
Tak należy rozumieć udostępnienie ? A jak się mają do tego koszty mojej podróży ?

Co do ust. 7
7. Abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, o którym mowa w ust. 6, jeżeli dostawca usług, za zgodą abonenta, rozpoczął świadczenie usług zgodnie ze zmienionymi warunkami umowy. - pytanie do @MarceliSzpak - być może zgodziłem się na rozpoczęcie świadczenia usług ale nie są one na dziś zgodne z warunkami, proponowanymi mi w dniu rozmowy telefonicznej (przypomnę - miał być pakiet Full Extra, który "hulał" od mniej więcej 01.09.2013 r. a po ok. 14 dniach zmienił się na Platinum + HBO)... Jak w tym przypadku rozumieć brzmienie cyt. ustępu 7 ? Nie przysługuje mi prawo odstąpienia, gdyż operator mi na "chwilę" włączył usługę ze zmienionymi warunkami, by po parunastu dniach mi ją wyłączyć i dać mi byle co, mniej więcej w tej samej cenie .... mogę więc odstąpić, czy nie mogę ?

Nie napiszę ci nic nowego, musisz na drodze reklamacji ustalić dlaczego nei masz tego co miałeś mieć i żądać świadczenia takiej usługi jaką powinieneś mieć wg zawartej umowy. Możesz także żądać obniżenia/korekty płatności za okres, w którym z usługi zgodnej z zawartą umową nie mogłeś korzystać.

Jeśli ci odmówią - pozostaje iść do sądu, tam będą musieli przedstawić twoją rozmowę, bo w zasadzie tylko ona jest dowodem na zawarcie umowy.

Witam i prosze o pomoc w walce z nc+
miałam podpisaną umowę do końca września 2013. w sierpniu wypowiedziałam ją (poszedł list polecony).
na początku października poszłam do punktu nc+ oddać dekoder (zgadnie z regulaminem miałam czas do końca pażdziernika) - a tam miła Pani poinformowała mnie, że nie może go przyjąć bo przecież ja się zgodziłam na przedłużenie umowy. podała nawet dokładną datę i gdzinę tego "faktu". raczej zaników pamięci nie mam, więc mówię pani że to nie możliwe. Pani powiedziała, żebym dzwoniła na infolinię i złożyła reklamację. zrobiłam to telefonicznie tego samego dnia.
dzisiaj dzwonię pytam co z reklamacją - oczywiście "mamy 30 dni" itd.
pytam się co ja mam zrobić z dekoderem bo powinnam go oddać do 30 października a w punkcie odmówili mi przyjęcia go. pani mówi że nie wie. że muszę czekać do uznania reklamacji

czy naprawdę muszę czekać? zapewne policzą sobie słono za przetrzymanie - czy jest jakiś sposób żeby pozbyć się tego dziadostwa?
dzieki z gory

crud napisał:
Witam i prosze o pomoc w walce z nc+
miałam podpisaną umowę do końca września 2013. w sierpniu wypowiedziałam ją (poszedł list polecony).
na początku października poszłam do punktu nc+ oddać dekoder (zgadnie z regulaminem miałam czas do końca pażdziernika) - a tam miła Pani poinformowała mnie, że nie może go przyjąć bo przecież ja się zgodziłam na przedłużenie umowy. podała nawet dokładną datę i gdzinę tego "faktu". raczej zaników pamięci nie mam, więc mówię pani że to nie możliwe. Pani powiedziała, żebym dzwoniła na infolinię i złożyła reklamację. zrobiłam to telefonicznie tego samego dnia.
dzisiaj dzwonię pytam co z reklamacją - oczywiście "mamy 30 dni" itd.
pytam się co ja mam zrobić z dekoderem bo powinnam go oddać do 30 października a w punkcie odmówili mi przyjęcia go. pani mówi że nie wie. że muszę czekać do uznania reklamacji

czy naprawdę muszę czekać? zapewne policzą sobie słono za przetrzymanie - czy jest jakiś sposób żeby pozbyć się tego dziadostwa?
dzieki z gory

Miałem podobną sytuację opisaną TU.

Jeżeli poszło wypowiedzenie listowne, a wciąż obowiązuje umowa oznacza to że tak jak w moim przypadku nie zarejestrowali pisma z wypowiedzeniem. Zadzwoń na infolinię i sprawdź czy wypowiedzenie wpłynęło czy nie, sprawdź również pod TYM adresem czy list dotarł wpisując jego numer nadania.

Od razu Ci podpowiem że list polecony nic nie znaczy dla NC+, oni żądają dowodu odebrania przez nich tego listu (idiotyzm ;)), co oznacza że wszelką korespondencje z NC+ należny nadawać listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i jest to konieczne do prowadzenia jakiegokolwiek dialogu (inaczej jest to monolog). W tym przypadku szkoda więc papieru i czasu na reklamacje.

To co należy zrobić w takiej sytuacji to wystąpić do Poczty Polskiej z reklamacją przesyłki listowej poleconej z prośbą o udokumentowanie ewentualnego doręczenia - niezbędny jest oryginał dowodu nadania (koniecznie zrób sobie jego kopię/ksero) w odpowiedzi dostaniesz pismo potwierdzające doręczenie przesyłki które kserujesz i wysyłasz razem ze stosowną reklamacją do NC+ i to rozwiązało ostatecznie mój problem. Ktoś łaskawie zadzwonił z NC+ po raz pierwszy nie wciskając kitu i przeprosił za zaistniała sytuację, a była to pierwsza kompetentna osoba z jaką rozmawiałem przez ponad 4 miesiące trwania tego sporu, reszty rozmów z konsultantami NC+ nie będę nawet komentował, szkoda na to czasu.

Do reklamacji zachęcam dodać klauzurę o wstrzymaniu przetwarzania danych osobowych i ich skasowaniu - przestaną wydzwaniać z ofertami (dla mnie było to męczące).

Dekoder oddałem w punkcie jeszcze przed rozpatrzeniem reklamacji, zdaje się z ~3 miesięcznym opóźnieniem, spowodowanym tym że nie mogłem się z nimi dogadać. Pani w punkcie NC+ pomimo że obowiązywała umowa na czas nieokreślony nie miała problemu z przyjęciem dekodera i wydaniem stosownego potwierdzenia zdania sprzętu, więc wniosek z tego taki - oddaj dekoder w innym punkcie.

Dodam jeszcze ciekawostkę, jakiś czas po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji i zakończeniu umowy zadzwonił do mnie dział windykacji NC+ żeby ściągnąć ze mnie zaległe pieniądze ;), naprawdę żal było tego słuchać... Jakoś żal mi całej tej firmy, z takim podejściem do klienta nie wróżę im świetlanej przyszłości. Ostatecznie poleciłem gościowi zajrzenie do komputera i sprawdzenie statusu reklamacji zanim zacznie do kogokolwiek wydzwaniać.

Ostatnia edycja:
Griszmen napisał:
Miałem podobną sytuację opisaną TU.

Jeżeli poszło wypowiedzenie listowne, a wciąż obowiązuje umowa oznacza to że tak jak w moim przypadku nie zarejestrowali pisma z wypowiedzeniem. Zadzwoń na infolinię i sprawdź czy wypowiedzenie wpłynęło czy nie, sprawdź również pod TYM adresem czy list dotarł wpisując jego numer nadania.

Od razu Ci podpowiem że list polecony nic nie znaczy dla NC+, oni żądają dowodu odebrania przez nich tego listu (idiotyzm ;)), co oznacza że wszelką korespondencje z NC+ należny nadawać listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i jest to konieczne do prowadzenia jakiegokolwiek dialogu (inaczej jest to monolog). W tym przypadku szkoda więc papieru i czasu na reklamacje.

To co należy zrobić w takiej sytuacji to wystąpić do Poczty Polskiej z reklamacją przesyłki listowej poleconej z prośbą o udokumentowanie ewentualnego doręczenia - niezbędny jest oryginał dowodu nadania (koniecznie zrób sobie jego kopię/ksero) w odpowiedzi dostaniesz pismo potwierdzające doręczenie przesyłki które kserujesz i wysyłasz razem ze stosowną reklamacją do NC+ i to rozwiązało ostatecznie mój problem. Ktoś łaskawie zadzwonił z NC+ po raz pierwszy nie wciskając kitu i przeprosił za zaistniała sytuację, a była to pierwsza kompetentna osoba z jaką rozmawiałem przez ponad 4 miesiące trwania tego sporu, reszty rozmów z konsultantami NC+ nie będę nawet komentował, szkoda na to czasu.

Do reklamacji zachęcam dodać klauzurę o wstrzymaniu przetwarzania danych osobowych i ich skasowaniu - przestaną wydzwaniać z ofertami (dla mnie było to męczące).

Dekoder oddałem w punkcie jeszcze przed rozpatrzeniem reklamacji, zdaje się z ~3 miesięcznym opóźnieniem, spowodowanym tym że nie mogłem się z nimi dogadać. Pani w punkcie NC+ pomimo że obowiązywała umowa na czas nieokreślony nie miała problemu z przyjęciem dekodera i wydaniem stosownego potwierdzenia zdania sprzętu, więc wniosek z tego taki - oddaj dekoder w innym punkcie.

Dodam jeszcze ciekawostkę, jakiś czas po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji i zakończeniu umowy zadzwonił do mnie dział windykacji NC+ żeby ściągnąć ze mnie zaległe pieniądze ;), naprawdę żal było tego słuchać... Jakoś żal mi całej tej firmy, z takim podejściem do klienta nie wróżę im świetlanej przyszłości. Ostatecznie poleciłem gościowi zajrzenie do komputera i sprawdzenie statusu reklamacji zanim zacznie do kogokolwiek wydzwaniać.

Mam potwierdzenie że otrzymali wypowiedzenie - na poczatku września dostałam pisemko że jest im przykro że rezygnuję i że może jeszcze się zdecyduję itd. to nie stanowi problemu

problem jest taki, że twierdza że się zgodziłam na przedłużenie i że umowa nadal obowiązuję - dostałam sms i maila że mam dokonać płatności abonamentu. w punkcie nc+ nie chcą dekodera bo w systemie taka opcja jest zablokowana.

chce się pozbyć dekodera i tyle, nie chcę płacić za przetrzymanie po 31 października

wczoraj zadzwoniłam na infolinię z pytaniem co z moją reklamacją - oczywiście "mamy 30 dni"itd. czyli mam czekać do 8 listopada na odp. na moje pytanie gdzie mam oddać dekoder. usłyszałam że nie mogę oddać i mam z niego korzystać bo przecież umowa mnie obowiązuje, a nawet jeśli reklamacja zostanie uznana to koniec umowy nastąpi dopiero w dniu uznania reklamacji PARANOJA obowiązuje mnie umowa, na którą się nie godziłam...

Jeżeli im udowodnisz że umowy nie przedłużałaś (właściwie to NC+ powinno Tobie to udowodnić) to nie mają prawa skasować Cię za okres w którym umowa de facto nie powinna obowiązywać, jest to co najmniej logiczne i nie polegałbym na tym co mówią konsultanci NC+, ich wiedza w tym zakresie jest bardzo ograniczona - przekonałem się o tym na własnej skórze.

Ode mnie również wymagali płatności za 4 miesiące, w dodatku za umowę na czas nieokreślony, co oznacza że liczyli sobie 200% normalnej kwoty abonamentu! W piśmie reklamacyjnym które jednocześnie udokumentowało odbiór przez NC+ mojego listu z wypowiedzeniem zaznaczyłem że żądam anulowania wszelkich opłat które mi naliczali po okresie obowiązywania umowy, analogicznie Ty również powinnaś wystosować odpowiednie pismo, z żądaniem udostępnienia nagrania rozmowy telefonicznej bądź przesłania kopii umowy czy aneksu z Twoim podpisem w którym zgadzasz się na przedłużenie umowy (na razie lepiej będzie zaczekać na wynik aktualnej reklamacji).

Jak już wspomniałem za przetrzymanie dekodera nie poniosłem żadnych dodatkowych kosztów ponieważ to był ich błąd że umowy nie zakończyli.

Mogę przesłać na priva kopię pisma jakie do nich napisałem. Myślę że wygrasz z nimi tylko wykazując czarno na białym że popełnili błąd i nie będą mieli innego wyjścia jak się do niego przyznać, nie zaszkodzi postraszyć ich rzecznikiem praw konsumenta i postępowaniem sądowym. Niestety jako klient NC+ z góry jesteś na straconej pozycji i musisz walczyć o swoje.

Jeżeli chodzi o czas odpowiedzi na reklamację to 30 dni jest czystą fikcją, mi na pierwszą reklamację nie potrafili odpowiedzieć przez 2 bite miesiące...!

Ostatnia edycja:
Witam !
mam podobny problem .
o 15 do mojej mamy dzwonił konsultant ( od 2 tygodni dzownili po 3 razy dziennie ! ) zeby przedłożyć umowe. Teraz placi 38 zl konsultatn zaproponował pakiet z 29 +HBO na 12m przy czym mama pare razy powiedziała czy to beda te same kanaly pluz HBO na co odpowiedział ze TAK. Po zgodzie oczywiście wrocila do domu wlaczylam NC+ i dupa. Polowy kanalow nie ma ale jest HBO. Po ciezkiej probie dodzwonienia sie do konsultanta, stwierdzili ze nie moga zmienić pakietu i odwolac decyzji. Pytanie, jak odowolac sie od tego. Mama bardzo chce odwołać to i oczywiscie nie przedłużać umowy z nimi.

1) kiedy?
2) przyszedł aneks?
3) został podpisany?

Witam mam pytanie odnosnie NC+ kaczyła mi sie umowa z cyfra+ 30 wrzesnia konsultant przedstawił zonie 29 wrzesnaia canal+gold wrzystko przez telefon usługa zaczeła byc aktywowana 1 parzdziernika podczas tej rozmowy konsultant nie poinformowal zony ze jak usługa zacznie byc aktywowana 1 pazdziernika to nie bedziemy miec prawa odstapienia od umowy a twierdził tylko ze bedziemy miec prawo odstapiena w 10 dniach i ze nie bedzie problemu wiec muwie do zony ze ten pakiet jest nam nie potrzebny zona dzwoni a oni ze nie ma prawa odstapienia w 10 dniach napisalem 2 listy polecone z odstapieniem od umowy zawartej telfonicznie dnia 29 wrzesnia konsultant powtarzał ze to nowa umowa potem twierdza ze to aneks zgłosilem skarge na konsultanta ze wprowadził zone w bład podczas zawierania umowy.Najpierw odpisali po 30 dniach ze nie ma 10 dni na odstapienie tylko ze zaplanowali nasza rezygnacje na 31 styczen 2014 i ze bedzie kara +560 zł mniejsza o to moge zapłacic i miec ich zgłowy.Ale teraz okazuje ze po mojej skardze na konsultanta NC+ ze odsłuchali nagrania z dnia 29 wrzesnia i ze cofaja ta oferte canal+gold za 79zl i ze cofaja mnie spowrotem do statej umowy cyfry+ i ze bede placił 77 zl teraz moje pytanie czy maja sami prawo nie cofnac do starej UMOWY ?? Po 2 i czy moje wypowiedzenie bedzie dalej aktualne w 31 stycz 2014 czy oni teraz cos kabinuja prosze o odpowiec czy mam im posyłac jakies listy polecone jak juz posłalem i 2 z rezygnacja a oni zaplanowali ja na 31 stycz 2014>dzieki za odpowiedzi i razy.

kkrzys79: prawdopodobnie uznali Twoja reklamację i wycofali zmianę pakietu. Wróciłeś do poprzedniej umowy i przeszła ona na czas nieokreślony bo skończył się czas określony w umowie. możesz ją teraz wypowiedzieć zgodnie z okresem wypowiedzenia w Twojej starej umowie albo przejść do NC+. Złożone wypowiedzenie może zostać wycofane jeśli zdecydujesz się podpisać umowę. Złożenie wypowiedzenia spowoduje że zaproponują Ci korzystniejsze warunki żeby utrzymać klienta. Nie napisałeś co dokładnie było w pismach od dostawcy usług więc trochę tutaj zgaduję. Potwierdź obecny stan umowy na infolinii.

Witam dzieki za odpowiedz po rozmowie wczorajszej z konsultantem twierdza ze uznałi moja reklamacje ze wrociłem do starej umowy smieszne ale z tego co wiem nie posyłalem do nich zadnego pisma z reklamacja mniejsza o to mozecie mi powiedziec czy jesli wypowiem im teraz stara umowe czy nalicza mi jakies kary?? Jak ma wygladac wypowiedzenie juz nie chce miec nic wspulnego z nimi bo tak mieszaja ze szok dodam ze wczorajsza rozmowe z konsultantem nagrałem i powiedział ze mam spowrotem stara umowe i dodał ze jak wypowiem teraz umowe ze cyfra nie nalicza kar czy to prawda??? mam cała rozmowe nagrana.Miałem umowe gotowka z gory czyli po okresie 12mies sama sie przedłuza .

Jeśli konsultant tak powiedział to tak powinno być. Jeśli wypowiesz umowę na czas nieokreślony to nie zostanie nałożona kara, ale wypowiedzenie ma zapewne trzymiesięczny termin wiec będziesz musiał przez ten czas płacić abonament. Nie widzę żeby coś "mieszali". Uznali reklamację i nową umowę za niebyłą.

Dzieki b.o.b za odp ok moge zapłacic mi te 3 miesiace chce miec spokuj z nimi powiec mi jeszcze jak ma wygladac wypowiedzenie zeby mi czasem nie napisali ze zła napisałem i czy przysla list ze umowa zostaje rozwiazana z dniem np 23 luty czy bede miał potwierdzenie od nich ?? dzieki bardzo

Mam jeszcze takie pytanie podczas rozmowy z dnia 11 listopada 2013 zapytałem sie konsultanta czy to jest nowa umowa z nc+ odpowiedział ze nie ze to jest tylko aneks do umowy bo emigruje z cyfrt+ do nc+.W liscie w ktorym otrzymałem wczoraj pisza mi ze amuluja nowa umowe i ze wracam spowrotem na stara umowe z cyfra+ i ze moje wczesniejsze 2 listy polecone sa juz nie aktoalne z rezygnacja dodam ze przysłali mi list po 30 dniach ze moja rezygnacja jest zaplanowana na 31 sty 2014 roku a po rozmowie wczorajszej czyli z dnia 22 listopada 2013 konsultant powiedział mi ze nowa umowe anulowali wiec z rozmowy z dnia 11 list konsultant twierdzil ze to nie nowa umowa tylko aneks do przedłuzenia starej umowy a teraz twierdza ze to byla nowa umowa moze ktos sie wypowie na ten temat co byscie mi radzili jak postapic??Dodam ze oby 2 rozmowy mam nagrane i wyraznie słychac jak 1 konsultant twierdzi ze to aneks do przedłuzenia starej umowy a na 2 nagraniu wyraznie słychac jak konsultant twierdzi ze to byla nowa umowa. prosz o porade jak postapic dzieki

Witam, mam pytanie dotyczące po części NC+.
Zamówiłem kilka dni temu usługę NC+ z dekoderem i anteną satelitarną przez internet. W ciągu 48 godzin otrzymałem drogą kurierską paczkę ze sprzętem. Po podpisaniu umowy z NC+ w obecności pracownika firmy kurierskiej, poinformował mnie on, że pudło ze sprzętem jest z jednej strony rozerwane i radzi mi obejrzeć jego zawartość. Okazało się, że wskutek prawdopodobnie jakiegoś upadku, oprócz uszkodzeń kartonu, powyginany został częściowo talerz antenowy. Pracownik dostarczający przesyłkę poinformował mnie, że w takim przypadku należy sporządzić protokół szkody, co też zrobiono. W protokole zostały opisane uszkodzenia zewnętrzne paczki i jej zawartości. Poinformowano mnie, że nową antenę powinienem otrzymać do pierwszego dnia po weekendzie. Pomimo tego postanowiłem spróbować na drugi dzień sprawdzić użyteczność anteny - bezskutecznie, antena nie odbierała "jakości" sygnału. W tym momencie udałem się do salonu NC+, gdzie stwierdzono, że reklamacji mogę żądać jedynie w firmie produkującej antenę satelitarną. Czy to jest zgodne z prawem? Zamówiłem sprzęd od NC+, niezależnie ode mnie firma kurierska nie zapewniła bezpieczeństwa przed uszkodzeniami podczas transportu, a teraz ja mam starać się o wymianę anteny w firmie produkującej anteny?
Mam również drugie pytanie, czy jest możliwość starania się o odszkodowanie w związku z uszkodzeniem przez firmę kurierską zamówionej anteny?
Jeśli tak to do kogo i w jaki sposób kierować pismo ? Pozdrawiam

Kto według umowy sprzedał Ci antenę? Masz w umowie wpisaną jej wartość w razie uszkodzenia/niezwrócenia do NC ?

Mirr napisał:
Kto według umowy sprzedał Ci antenę? Masz w umowie wpisaną jej wartość w razie uszkodzenia/niezwrócenia do NC ?

Na samej umowie zawarte są moje dane osobowe i dane dekodera oraz usługi. O rzeczach związanych z uszkodzeniami nic nie jest opisane, nie ma również żadnej szczegółowej informacji o antenie. Doczepiony jest za to do niej paragon związany z zakupem anteny. Według danych na paragonie antenę sprzedawała firma XBS Logistics S.A. To wygląda tak, jakbym zamówił od NC+ usługę i dekoder, a od osobnej firmy antenę. Wszystko wydałoby się jasne, ale nie rozumiem dlaczego teraz NC+ odsyła mnie do XBS Logistics S.A., żebym to ja starał się o reklamację sprzętu w tej firmie skoro cały sprzęt wraz z dekoderem znajdował się w jednym dużym opakowaniu od NC+ i wszystko zamawiałem na stronie NC+ po to, żeby uniknąć kupowania osobno anteny.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót