opieka nad osobą starszą wobec komornika

• Autor wątku Autor wątku majucz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majucz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry

Na początek powiem, że jest to mój pierwszy wątek i nigdy nie miałem do czynienia z komornika.

Sytuacja następująca:
Od pewnego czasu zajmujemy się z żoną schorowaną babcią. Mój tata nie żyje, a reszta rodziny nie chciała się nią zająć. Mamy też dwójkę niepełnoletnich dzieci.
Rozważamy wystąpienie o jakiś zasiłek z tego tytułu. Pytanie: czy wobec zadłużenia babci, występując o zasiłek nie nabędziemy jakichś roszczeń od komornika ? Wydaje mi się, że staniemy się wtedy opiekunami prawnym, a puki co to na dobrą sprawę tylko lekarz i najbliższa rodzina wiedzą, że u nas przebywa.

Dodam, że nie wiem jak wysoki jest dług i w jakim banku.

Bardzo proszę o podpowiedzi jak najlepiej to załatwić. Z góry dziękuję

majucz napisał:
Pytanie: czy wobec zadłużenia babci, występując o zasiłek nie nabędziemy jakichś roszczeń od komornika ?
Komornik nie ma żadnych roszczeń, nie jest wierzycielem.
Nabyć dług można tylko w drodze spadku (ew. przystąpić do długu)

Tzn, że nie mamy się czego obawiać?

Pytasz o to czy staniecie się dłużnikami czy o to, że jak organ egzekucyjny pozna skrzętnie ukrywany adres faktycznego pobytu domniemanej dłużniczki to was odwiedzi ?

Raczej o jedno i drugie. I nie zrozumcie mnie źle. Nie stać mnie na to, żeby spłacać czyjeś długi, a ona jest na dzień dzisiejszy "przykuta" do łóżka i raczej poprawy nie widać....

majucz napisał:
Nie stać mnie na to, żeby spłacać czyjeś długi
I nikt Ci nie będzie kazał tego robić. Przynajmniej za życia dłużniczki. Potem będzie wszystko zależało od ew. przyjęcia spadku.

Jeśli wobec osoby o której mowa prowadzone jest postępowanie egzekucyjne a otrzyma jakieś świadczenie z ZUS to będzie ono podlegało zajęciu.
Jedyna nieprzyjemność jaka może mieć miejsce to próba podjęcia czynności w miejscu faktycznego zamieszkania przez dłużniczkę w celu http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html
Wpuścić, wyjaśnić, pokazać dokumenty/zaświadczenia/odpisy - rokowania itd i na tym powinno się skończyć - choć nikt tego zagwarantować nie może.

Powrót