Opracowanie materiału

• Autor wątku Autor wątku Kamulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamulec

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Postaram się pominąć nieistotne szczegóły.

Wziąłem 5 podręczników do pewnej gry, w których znajduje się po rozdziale z opisami pewnych zdolności specjalnych w niej występujących (uporządkowane alfabetycznie [nazwa] [opis]). W 4 z 5 znajduje się na początku rozdziału pojawia się zestawienie [nazwa] [1-2 zdania opisu] uporządkowane wg klucza.

Na użytek własny dorobiłem podobne zestawienie do 5. podręcznika, wykreśliłem część pozycji z zestawienia, część zmieniłem i całość połączyłem w jedno zestawienie uporządkowane wg klucza [nazwa] [1-2 zdania opisu].

Czy taką pomoc-zestawienie do gry można opublikować (jest do czegokolwiek przydatna tylko, jeżeli posiada się wszystkie podręczniki)?

Jeżeli nie - czy jeżeli w myśl prawa autorskiego publikuję materiały w sposób wymagający zgody właściciela prawa autorskich, a tej zgody nie mam, czy (choćby teoretycznie) grozi mi cokolwiek, jeżeli:
a) mam pewność, że właściciel tych praw nie będzie mnie z tego tytułu ścigał?
b) mogę udowodnić, że właściciel praw nic nie stracił?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pewnym być intencji cudzych nigdy nie można być w 100%, tak samo jak można mieć problem z udowodnieniem braku poniesienia straty - chodzi mi o odpowiedź teoretyczną.

Kamulec napisał:
Na użytek własny dorobiłem podobne zestawienie do 5. podręcznika, wykreśliłem część pozycji z zestawienia, część zmieniłem i całość połączyłem w jedno zestawienie uporządkowane wg klucza [nazwa] [1-2 zdania opisu].
z opisu wygląda, że dokonałeś opracowania pierwotnego podręcznika, który zapewne posiada ochronę prawno - autorską, zaś na korzystanie z takiego opracowania (przykładowo, rozpowszechnienie go w Internecie) należy posiadać zgodę jego autora lub osoby posiadającej autorskie prawa do zezwalania na realizację praw zależnych do owego podręcznika. Art.2. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwanej dalej upaipp.
Czy taką pomoc-zestawienie do gry można opublikować (jest do czegokolwiek przydatna tylko, jeżeli posiada się wszystkie podręczniki)?
Wszystkie cztery oryginalne podręczniki zapewne są chronione prawami autorskimi, więc na wykorzystywanie ich / rozpowszechnianie w internecie należy posiadać w ogólności zgodę właścicieli majątkowych praw autorskich do nich. Przy czym zauważ, że właścicielami tych praw nie muszą być ich autorzy - mogą to być inne osoby lub firmy, a w szczególności wydawnictwo, które podręczniki wydało.
Jeżeli nie - czy jeżeli w myśl prawa autorskiego publikuję materiały w sposób wymagający zgody właściciela prawa autorskich, a tej zgody nie mam, czy (choćby teoretycznie) grozi mi cokolwiek, jeżeli:
a) mam pewność, że właściciel tych praw nie będzie mnie z tego tytułu ścigał?
no, jeśli masz taką pewność, to oczywiście nic ci nie grozi...
b) mogę udowodnić, że właściciel praw nic nie stracił?
a nie uważasz, że to autor o tym decyduje...?

zaś w każdym innym wypadku właściciele majątkowych praw autorskich oraz właściciele autorskich praw do zezwalania na realizację praw zależnych mają do wyboru:
  • Art.116. upaipp - odpowiedzialność karna;
  • Art.79. - 80. - odpowiedzialność cywilna.
złośliwi mogą wybrać obie opcje, teoretycznie oczywiście...

w ogólności nie. Karze podlega sam fakt rozpowszechniania bez zezwolenia, inne okoliczności są wtórne. Wszystko zależałoby od konkretnych okoliczności danego przypadku, możliwe, że byłaby to jakaś okoliczność łagodząca...

Powrót