Orange>>presco

• Autor wątku Autor wątku NieUfajLudzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NieUfajLudzia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
presco orange windykacja kara

Witam

Dwa lata temu wziąłem w abonament 2 telefony dla osoby z rodzinny podpisalem umowy i bylo zapewniane ze wszystko jest płacone itp ale przejdźmy do sedna sprawy.
Przebywam za granica ostatnio na urlopie dowiedziałem sie ze niestety nie bylo płacone i orange nałożyło na mnie karę w wysokości 25tys złotych i sprzedało dług firmie presco obecnie kwota do uregulowania to 30tys złotych jest to kwota która totalnie niszczy mój start iż jestem młody.
Moje pytania brzmią następująco czy mam jakiekolwiek prawo żeby się odwołać od kary? Dokumentacja byla zataiana przede mną nie otrzymałem żadnych listów za potwierdze iem odbioru.
Przepraszam z góry jeśli wybralem zły dział i proszę o przeniesienie jestem nowym uzytkownikiem forum a zarazem totalnym laikiem w sprawach prawnych.

Pozdrawiam

RE: presco orange windykacja kara

Jaka kara 25 tys?

brak wpłat i kontaktu z orange został potraktowany jako zerwanie umowy z czym wiązało się nałożenie kary w wysokości 25tys, fakt że wszystko było zataiane lecialy odsetki na ten moment jest 32tys (TRAGEDIA!)
Kontaktując się z firma presco zaoferowali wyslanie skanu dowodu podpisanie ulgi ba spłatę ratalna i tyle.

Ale skąd kara 25 tys? Centralę telefoniczną miałeś czy jak

Za zerwanie umowy które nastąpiło po braku wpłat i kontaktu z firmą za to jest kara :/

25 tysi? Nie rób sobie jaj

no nie robię tragedia jest

NieUfajLudzia napisał:
no nie robię tragedia jest

W życiu nie widziałem umowy gdzie za 2 komórki jest taka kara.

2500 zł to się zgodzę. Sprawdź dokładnie umowę, a nie to co Tobie FW pisze.

rafmik napisał:
W życiu nie widziałem umowy gdzie za 2 komórki jest taka kara.

2500 zł to się zgodzę. Sprawdź dokładnie umowę, a nie to co Tobie FW pisze.
Sprawdź też co jest zapisane w umowie: kara umowna czy zwrot ulgi. Jeśli sama kara umowna, to roszczenie jest bezprawne i nienależne.

Witam

W 2014r brałem 3 abonamenty na firmę dla osoby trzeciej. Gdy przebywałem za granicą obiecywano że abonamenty są płacone itp itd. Po powrocie do kraju dostałem list od firmy windykacyjnej PRESCO że muszę im zapłacić 28.000 pln , zastanawiałem się za co i skąd ta kwota. Zadzwoniłem na centrale do orange i Pani powiadomiła mnie że jest to kara za zerwanie umowy iż abonamenty nie były opłacane i jest to nota obciążająca. Dług został sprzedany do firmy presco która mnie prześladuje i straszy komornikami. Obecnie jest to kwota 32.000 pln. Czy ktoś z państwa jest w stanie mi coś doradzić ? Czy mogę z tym walczyć? Czy mam się pogodzić z tym że przez 10 lat będę musiał spłacać dług w tej firmie ?

ps. Gdy nie było mnie w kraju orange przysłało list o zawiadomieniu do zapłaty lecz listy były zatajane przede mną.

Pozdrawiam

NieUfajLudzia napisał:
Czy mam się pogodzić z tym że przez 10 lat będę musiał spłacać dług w tej firmie ?
Jedyne co możesz, to upewnić się co do kwot, jednak spłacić będziesz musiał. 2014 rok podpisania umów więc nie ma mowy o przedawnieniu. Możesz ewentualnie dochodzić od tej osoby należnych kwot o ile będziesz w stanie udowodnić zawartą miedzy Wami umowę.

NieUfajLudzia napisał:
No to super . Jakies inne teorie?
Niby jakie inne? Ustal w Orange skąd takie kwoty i zapytaj Presco dlaczego nagle z 28 tys robi się 32 tys. Pomijam już absurdalność tych kwot, a może zero dodałeś?

NieUfajLudzia napisał:
Dług został sprzedany do firmy presco

Pozdrawiam

długi należy spłacać ale jest nikła szansa na podważenie umowy cesji sprzedaży wierzytelności (zależy czy w pakiecie)... co idzie za tym brak legitymacji czynnej powoda...

czy sprawa trafiła do sądu?????

Kanas napisał:
2014 rok podpisania umów więc nie ma mowy o przedawnieniu.

nawet jak nie ma przedawnienia... można podważyć brak legitymacji procesowej... zgodnie z art. 509 k.c. - przelew wierzytelności należy do czynności prawnych rozporządzających, bowiem przenosi na nabywcę wierzytelność przysługującą zbywcy, tj. prawo podmiotowe wierzyciela do żądania od dłużnika świadczenia zgodnie z art. 353 k.c., więc warunkiem skutecznej cesji wierzytelności jest istnienie tego prawa.

amelia2013 napisał:
Niby jakie inne? Ustal w Orange skąd takie kwoty i zapytaj Presco dlaczego nagle z 28 tys robi się 32 tys. Pomijam już absurdalność tych kwot, a może zero dodałeś?
Oprócz tego co wskazałam, sprawdź na umowach czy mowa jest o karach umownych, czy zwrocie ulgi

amelia2013 napisał:
Oprócz tego co wskazałam, sprawdź na umowach czy mowa jest o karach umownych, czy zwrocie ulgi

W umowie jest napisane tak:
Operatorowi przysługuje względem Abonenta roszczenie o zwrot przyznanej ulgi , pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia:
a) Zawarcia Umowy do dni jej rozwiązania w przypadku gdy rozwiązanie Umowy nastopiło w czasie obowiązywania Okres Promocyjnego (dotyczy zawarcia nowej umowy)
b)zawarcia aneksu do umow do dni jej rozwiązania w przypadku gdy rozwiązanie umowy nastąpiło w czasie obowiązywania Okresu Promocyjnego (dotyczy zawarcia aneksu do umowy)
c) pierwszeo dnia obowiązywania Kolejnego Okresu Promocyjnego Umowy do dni jej rozwiązania w przypadku , gdy rozwiązanie nastąpiło w czasie obowiązywania danego Kolejnego okresu promocyjnego ( dotyczy Przedłużenia na okres promocyjny)

I poprawiam umowę podpisałem dnia 2013-05-17

Dwa wyjścia, albo spłacasz (uprzednio weryfikując kwote żądania) albo czekasz na pozew

Powrót