U
Ursus21
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 491
Na wątku przyklejony/fotoradary są odpowiedzi na wszystkie Twoje zapytania. Niemniej, ponieważ wezwanie do wskazania kierowcy zdaje się być powszechne, w drodze wyjątku, powtarzając się, udzielam Ci następującej rady :zenobek napisał:SM w Czaplinku nie zna umiaru, idą na całość.
Czyli co muszę podać? Imię i nazwisko? Adres? Skąd na Boga mam znać PESEL i Numer Dow. Osobistego? Mam prowadzić bazę danych osób znajomych? Czy takie zachowanie nie stoi w sprzeczności z ustawą o ochronie danych osobowych?
Zawiadamiać Prokuraturę o przekroczeniu uprawnień bez ostrzeżeń i dodatkowych ceregieli czy prowadzić korespondencję i przepychanki formalne z SM typu dosyłanie zaświadczeń?
Jest w tym jeden szkopuł. Zdjęcie, które dostałem jest ordynarnym ksero - jakość jest tragiczna, nie sposób stwierdzić kto tam jest. Natomiast oryginał może być całkiem czytelny......
Pozdrówko
Zenobek
1. SM odpowiedzieć. Wykonaj sobie ze dwie kopie wezwania (jedną dla SM, drugą dla prokuratora; oryginał sobie zostaw (jest dowodem w postępowaniu prokuratorskim). Na jednej kopii należy przekreślić część, którą wypełnia właściciel samochodu i obok się czytelnie podpisać. Obok podpisu napisać : wyjaśnienie na osobnej karcie. Tak przekreśloną kopię, wraz z wyjaśnieniem (poniżej), włożyć do koperty i odesłać SM listem poleconym.
"SM w ..... dn. .....
W związku z waszym wezwaniem z dn. .... do podania personaliów kierowcy, który jakoby (waszym zdaniem) popełnił wykroczenie w miejscowości .... w dn. ....., stwierdzam, co następuje :
1. Nie przedstawiliście kopii dokumentów, wymaganych przez prawo, potwierdzających prawidłowość wykonania pomiaru prędkości : 1/ zgody komendanta KP Policji na dokonywanie pomiaru w danym miejscu i w danym czasie. Wydając taką zgodę, w sensie merytorycznym komendant KPP potwierdza, że przekroczenie prędkości na danym odcinku drogi i w danym czasie (droga mogła być w pewnym momencie wyremontowana i zniknęło niebezpieczeństwo w ruchu drogowym) jest czynem społecznie szkodliwym, tj. karalnym wykroczeniem.; 2/ świadectwa OUM miejsca posadowienia fotoradaru (na wskazania fotoradaru wpływ mogą mieć lokalne źródła promieniowania elektromagnetycznego).
2. Art. 78, ust. 4 PoRD nie wymaga od właściciela wskazania kierowcy, lecz potwierdzenia "komu powierzył samochód ...". A są to dwa zupełnie różne sformułowania, posiadające odmienne znaczenia faktyczne i prawne. Po pierwsze, zaimek "komu" nie musi odnosić się do pojedynczej osoby, a po drugie jest wiele sytuacji, gdy właściciel samochodu "powierzając samochód" nie wie, nawet gdyby chciał, kto faktycznie samochodem "kierował" (np. powierzenie zaprzyjaźnionemu małżeństwu samochodu na urlop). Cyt. przepis PoRD, ani żaden inny, nie nakłada na właściciela obowiązku przeprowadzenia śledztwa : jest to obowiązek władz publicznych.
3. Przedstawiam listę osób, którym w dniu ... powierzyłem samochód do kierowania :
1/ (Ty sam; imię nazwisko i adres).
2/ .....
3/ .....
Osoby te w dniu ... samochodem kierowały, wymieniając się prowadzeniem na trasie. Ja osobiście nie pamiętam, czy w dniu .... prowadziłem samochód w miejscowości ....... . Nie wykluczam jednak, że być może inne osoby sobie to przypomną.
4. W związku z tym, iż treść waszego wezwania do oświadczenia z dn .... moim zdaniem wyczerpuje znamiona przestępstwa z art. 271 KK (poświadczenie w dokumencie nieprawdy odnośnie właściwości przepisu art. 78, ust.4 PoRD), do Prokuratury Rejonowej w .... kieruję podejrzenie popełnienia przestępstwa przez ....., tj. osobę, która dokument SM podpisała."
Pisząc do prokuratury możesz w zasadzie skopiować analizę z sąsiedniego wątku.