D
Derosi
Od tego roku jest nowy przepis na właścicieli pojazdu.Teraz odpowiada karą grzywny gdy nie wskaże komu powierzył autko
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mógłbyś wskazać podstawę prawną tego uprawnienia. Od razu zaznaczam nie interesują mnie rozporządzenia a wyłącznie ustawy. Precyzyjnie: interesuje mnie zmiana zakresu przedmiotowego działania SM. Gdzie ona została wyrażona?Komunikator napisał:Od stycznia 2011 r. strażom nadano uprawnienia oskarżycieli publicznych do kierowania wniosków w przypadku odmowy właściciela pojazdu wskazania, komu powierzyli swój pojazd w określonym czasie.
Komunikator napisał:Moim zdaniem sąd źle interpretuje obowiązujące przepisy.
No to tęga głowo z bagażem doświadczenia pochwal się nam jak Ty interpretujesz te przepisy.Komunikator napisał:Moim zdaniem sąd źle interpretuje obowiązujące przepisy.
Stoi sobie zaparkowany na zakazie samochód przyjeżdża SM, jest np. 3.30 rano robią zdjęcia na których widać że nikt nie kieruje, obie pary kluczyków masz w domu na półce potencjalnie czekają na następnego użytkownika czyli "w oznaczonym czasie" nikt nie jest użytkownikiem bo nie powierzyłeś nikomu co odpowiesz na pytanie SM. Czy wg Ciebie odpowiedź że w wyznaczonym czasie nikt nie kierował ani nie miał do dyspozycji pojazdu jest zgodna z prawdą czy nie ?. A może podać większą grupę ludzi potencjalnych użytkowników, sąsiadów i znajomych teżKomunikator napisał:... poza tym masz wskazać komu powierzyłeś auto "w oznaczonym czasie" więc chyba logiczne jest ze chodzi o czas kiedy popełniono wykroczenie
Nie jest to logiczne, bo ja powierzyłem pojazd miesiąc temu kowalskiemu i do tej pory go nie mam, bo go nie potrzebuję. A kto kierował 3 dni temu to ja nie wiem, mogę wskazać komu powierzyłem pojazd miesiąc temu. I wskazanie tej osoby której się powierzyło pojazd miesiąc temu jest spełnieniem obowiązku. Żeby wskazac kto kierował to trzeba by mieć szklana kulę więc nie można karać za coś co jest niemożliwe do podania. Zresztą czytaj sławetny wyrok SN, co prawda przed wejściem w życie nowelizacji ale to nic nie zmienia bo jest właśnie o umyslności i nieumyslności w stosunku to art.65KW. Żeby była mowa o art.96par3KW, najpierw trzeba wdrożyć art.78PRD. Art.96par3 kw jest tylko sankcją a początek procedury jest w art.78prd. Nieumyslność w tym przypadku nie jest wykroczeniem. Poza tym w oznaczonym czasie - owszem w czasie całego miesiąca powierzylem pojazd kowalskiemu. A kto kierował to ja nie wiem, ja nie powierzałem nikomu innemu jak kowalskiemu, co nie znaczy ze kowalski nie powierzył komuś innemu." więc chyba logiczne jest ze chodzi o czas kiedy popełniono wykroczenie.
Komunikator napisał:art 17&3 kpow brzmi :
§ 3. Organom administracji rządowej i samorządowej, organom kontroli państwowej i kontroli samorządu terytorialnego oraz strażom gminnym (miejskim) uprawnienia oskarżyciela publicznego przysługują tylko wówczas, gdy w ZAKRESIE swego działania ujawniły wykroczenie i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie.
art 129b ust 3 par PoRD brzmi :
3. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w ZAKRESIE, o którym mowa w ust. 2, strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do: pkt 7:
żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłem. Prościej się nie da. SM/G ma w swoim ZAKRESIE prawo do żądania wskazania komu powierzyliśmy nasze auto i jeśli w tym zakresie stwierdza, że właściciel odmawia wskazania to kieruje wniosek do sądu na podstawie zmienionego niedawno art. 17&3 kpow, która to zmiana dała taki ZAKRES SM/G.
Niestety ale taka jest rzeczywistość.![]()