Przepraszam @ Cologniola ,że nie sprecyzowałem całej sprawy od razu w pierwszym poście. Doczytałem od wczoraj co nie co w tym temacie , stąd dziś moja nieco szersza wiedza . .Sytuacja zmieniła się. Opiszę sprawę dokładniej dla przedstawienia tego problemu precyzyjniej . Pracodawca odwołał się do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy .Pracownik otrzymał wezwanie na badania .
Pracodawca w skierowaniu na badanie KONTROLNE odznaczył wyraźnie w jednym z dwóch pól do wyboru [ Określenie stanowiska ] bez odznaczenia pola [ Określenie stanowisk ] - co mówi iż w całym opisie stanowiska pracy w tej tabeli winien zawrzeć tylko opis czynności wykonywanych , ich czas oraz krótką charakterystykę pracy , tylko i wyłącznie do stanowiska pracy które wyraźnie określił powyżej w skierowaniu czyli np . tokarz cnc .
W tabeli opisu tego stanowiska pracy- tokarz cnc - pracodawca zawarł opis skrótowy wszystkich czynności - począwszy od prac wykonywanych w zakładzie przez innych pracowników z innych wydziałów np. dział przyjęć surowców , dział obróbki wstępnej , dział transportu , dział pakowania wyrobów . Dwa zdania w całym opisie dotyczą tylko tego stanowiska . Jak myślę strategia tego opisu w skierowaniu polega na tym aby za tzw. jednym skierowaniem i jednym badaniem każdy pracownik w firmie otrzymał zdolność od LMP do pracy na wszystkich stanowiskach w firmie , bez dodatkowego kierowania pracowników na badania wstępne , w przypadku gdy zaistnieje potrzeba przekierowania ich do pracy "sporadycznie ", tak jak pisałem w poście nr 1 .Z mojej pobieżnej wiedzy wynika,że pracodawca stosuje tego typu [uniwersalne ] skierowania na badania LMP wszystkim pracownikom , wyróżniając tylko w dwóch lub jednym zdaniu opisu stanowiska czynności należące i odnoszące się ściśle do danej nazwy stanowiska określonego w tytule skierowania czyli np. tokarz cnc, pakowacz , logistyk itd. , a pozostały opis jest Uniwersalny , po to aby w miarę nagłych potrzeb ,skierować bez dodatkowych badań LMP pracownika z działu do działu do pracy na danym stanowisku .
Zasadnicze pytania :
-czy takie uniwersalne skierowania powinny być uznawane , akceptowane , ważne prawnie przez lekarza medycyny pracy na podstawie których wydaje on orzeczenia , a co ponadto ,określa w nich przeciwwskazania , tak jak w tym przypadku , na które pracodawca składa odwołanie do WOMOP ?
- czy takie uniwersalne skierowania , powinny być uznawane przez Wojewódzkie Ośrodki Medycyny pracy na podstawie m.in. których te ośrodki orzekają o zdolności lub braku zdolności do wykonywania pracy na danym stanowisku ?
- czy takie uniwersalne skierowania uznaje za ważne lub nie ważne PIP ? , a jeśli nie to jakie sankcje , nakazy może nałożyć na firmę stosującą takie praktyki ?
-czy takie uniwersalne skierowania mogą być ważnym dowodem dla Sądu pracy ( przywrócenie do pracy) , w przypadku gdy pracodawca wypowie umowę o pracę pracownikowi , który otrzymał przeciwwskazania do pracy o innej charakterystyce wykonywanych czynności - tj . inne stanowisko pracy w firmie , niż to na którym pracownik pracuje na co dzień i które wynika z umowy o pracę ?
@cologniola
Dlaczego pracodawca ma proponować pracownikowi inne stanowisko pracy ?? - rozumiem ,że na swoje stanowisko zgodne z umową o prace pracownik "posiada" zdolność do pracy - to ma być pracownik od wszystkiego ?
Jak dobrze zrozumiałem prawo , pracodawca w przypadku gdy pracownik nie uzyska w WOMP zdolności do pracy na zajmowanym stanowisku , może mu zaproponować pracę na innym stanowisku pracy w firmie , gdzie nie ma przeciwwskazań . Lecz gdy takiego stanowiska nie może zapewnić , lub pracownik tego proponowanego stanowiska nie chce przyjąć , pracodawca może wręczyć mu wypowiedzenie z zachowaniem okresu wypowiedzenia .
Chociaż przepisy prawa na to zezwalają pracodawcy , aby skierować do pracy pracownika na inne stanowisko bez zmiany warunków pracy oraz umowy na czas nie więcej niż 3 miesiące . Tutaj szczególny problem jednak wynika z tego ,że pracodawca wystawiając uniwersalne skierowania na badania próbuje niejako obchodzić prawo , co finalnie może doprowadzić do wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi .Stąd moje określenie dziwny przypadek .
Jeśli mogę kolejne pytania :
1 .Czy WOMP wystawia orzeczenia o podobnym wzorze jak orzeczenia o zdolności wystawiane tak jak LMP , czy jednak są to orzeczenia w rozbudowanej formie , które zawierają szczegółowe uzasadnienie decyzji ?
2. Czy możliwe jest jakiekolwiek odwołanie (Sąd pracy ) od orzeczenia WOMP ?
Dziękuję bardzo za pomoc w zrozumieniu tej sprawy .
@cologniola , jeśli posiadasz w swoich zbiorach jakiekolwiek wyroki Sądów lub decyzje innych organów etc. dotyczące tego tematu , proszę o informacje .