Orzeczenie sądu potrzebne do warunków zabudowy

• Autor wątku Autor wątku Angebob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prawo miał, ale proszę koniecznie złożyć zażalenie na te postanowienie wskazując właśnie ten wyrok sądu

Dziękuję za odpowiedź, tak też zrobie.

1. Czy ustawowy czas na wydanie decyzji o wz wiążę Burmistrza od czasu wydania wyroku czy od jego uprawomocnienia?
2. Czy obecne zawiesznie wstrzymuje wyrok sądu i termin wydania decyzji, gdy sąd w wyroku nakazał wydanie decyzji w ustawowym terminie.?

dajvi napisał:
od czasu wydania wyroku czy od jego uprawomocnienia?

WSA do organu zwraca dopiero prawomocne orzeczenie i od tego czasu.

dajvi napisał:
2. Czy obecne zawiesznie wstrzymuje wyrok sądu i termin wydania decyzji, gdy sąd w wyroku nakazał wydanie decyzji w ustawowym terminie.?

Nie, nie wstrzymuje wyroku, tylko postępowanie. Dlatego na te Postanowienie o zawieszeniu należy złożyć koniecznie zażalenie.

SKO odwiesiło postępowanie, WSA zwróciło akta z klauzulą prawomocności,burmistrz wydał pozytywny projekt decyzji i wysłał do uzgodnień.

1. Teraz żeby wykonać wyrok WSA musi zapaść decyzja pozytywna,czy burmistrz może wydać znowu odmowną decyzje?
2. Jeden z organów uzgadniających odmówił uzgodnienia decyzji, mam 7 dni na złożenie zażalenia i czy wstrzymuje to wydanie decyzji do czasu końca procedury odwoławczej.
3. Minęło 30 dni od dnia dostarczenia akt gminie, czy w związku z tym wnieść pismo o wykonanie wyroku, czy czekać aż odpowie organ odwoławczy (odnośnie pkt 2).

dajvi napisał:
1. Teraz żeby wykonać wyrok WSA musi zapaść decyzja pozytywna,czy burmistrz może wydać znowu odmowną decyzje?

Moze, ale zwiazany jest wykladnia WSA i jesli tak uczyni, jest to podstawa do uchylenia takiej decyzji

dajvi napisał:
2. Jeden z organów uzgadniających odmówił uzgodnienia decyzji,

Jesli przepis prawa wymaga, to wydanie decyzji jest od tego uzależnione.
dajvi napisał:
czy w związku z tym wnieść pismo o wykonanie wyroku, czy czekać aż odpowie organ odwoławczy (odnośnie pkt 2).

Jesli wykladnia WSA nie uzaleznia od uzgodnienia, to moze pan juz

Odwołałem się od postanowień o odmowie uzgodnienia decyzji o wz, czy teraz wnieść o zawieszenie postępowania w urzędzie do czasu odpowiedzi na odwołania, w celu uniknięcia uzyskania kolejnej odmownej decyzji czy urząd powinien sam czekać z wydaniem decyzji do czasu odpowiedzi na odwolania.
Może jest jakieś inne rozwiązanie by wyjść z patowej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Jesli urzad sie nie kwapi, to moze pan zlozyc taki wniosek o zawieszenie. Ponagla do jego rozpoznania w identyczny sposob,

Zdecydowałem zaryzykować i złozyć skargę z tytułu niewykonania wyroku,mineło dwa miesiące i decyzji nie ma a projekt decyzji wysłany do uzgodnień jest tak napisany ze nawet gdyby została wydana decyzja to i tak nie dostane pozwolenia na budowę.Czy WSA rozpatrując skargę o wymierzenie grzywny kieruje się tylko terminami że urząd nie wykonał wyroku,czy może też napisać co do istoty sprawy,bo urząd dalej postępuje tak aby nie wydac tej decyzji.

dajvi napisał:
czy może też napisać co do istoty sprawy,bo urząd dalej postępuje tak aby nie wydac tej decyzji.

a zawarł pan też taki wniosek w skardze?

Nie tylko skarga o wymierzenie grzywny z tytułu niewykonania wyroku według poradnika,czy teraz moge złozyc jeszcze jedno pismo do sądu aby wypowiedział sie co do istoty sprawy Pozdrawiam

Czyli postapiłem prawidłowo pisząc wezwanie do wykonania prawomocnego wyroku,potem złożyłem skarge z tytułu niewykonania wyroku,a teraz złoże pismo z sygnaturą akt do sądu aby wypowiedział sie co do całosci sprawy czy dobrze rozumuje.

Tak - kierunek dobry

Złożyłem skarge o wymierzenie grzywny z tytułu niewykonania wyroku jak w poradniku do sądu,a Sąd skarge przekazał do urzędu z dopiskiem iz skarge wnosi sie za posrednictwem organu którego działanie,bezczynnosc lub przewlekłe prowadzenie jest przedmiotem skargi.Czyli teraz czekac az urząd przekaże skarge spowrotem do sądu.

dajvi napisał:
iz skarge wnosi sie za posrednictwem organu którego działanie,bezczynnosc lub przewlekłe prowadzenie jest przedmiotem skargi.

to sąd postąpił niezgodnie z zasadami :)

Gdy WSA nie podał terminu na wykonanie wyroku(załatwienie sprawy) to obowiązują jakieś terminy w jakich gmina ma wydać decyzje bo mam wątpliwosci czy dobrze zrobiłem składając skarge na niewykonania wyroku.

Wtedy terminy wynikaja z k.p.a.

Czyli jak akta wracają z WSA 25 Pażdziernika to decyzja musi byc wydana najdalej 25 grudnia gdy szczególnie skomplikowana sprawa,czy inne okolicznosci mają wpływ na niewydanie decyzji bo mamy marzec czyli prawie pięć miesięcy po prawomocnym wyroku zobowiązującym do dokonania czynnosci a decyzji brak.

W styczniu złożyłem skarge do WSA o ukaranie za niewykonanie wyroku.
WSA odesłało skarge do Gminy i pouczyło iż skarge wnosi się za pośr.organu który się skarży nadając sygn. akt.
Powołując się na tą sygn. akt. wysłałem pismo o rozszerzenie sprawy by WSA wypowiedziało sie co do istoty sprawy podałem nowe ważne dowody.
Dzisiaj dostaje wezwanie do uiszczenia wpisu z zupełnie inną sygnaturą akt,a chyba powinna być ta sama co w skardze w styczniu (Burmistrz odesłał skarge do sądu a sąd nadał inną sygn. akt)
Jak to wyjaśnić by WSA wziął pod uwage przy orzekaniu moje pismo o wypowiedzeniu sie co do istoty sprawy,skoro do jednej sprawy są dwie sygnatury.

dajvi napisał:
skoro do jednej sprawy są dwie sygnatury.

na rozprawie wskazać orzeczenie

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BDACCCF692

"Zarzucenie w jednym piśmie bezczynności organu i przewlekłości prowadzonego przez niego postępowania nie musi zatem stanowić skumulowania dwóch skarg, o ile kwestionowana jest terminowość i sprawność postępowania w zakończeniu tej samej sprawy administracyjnej. W takiej sytuacji dopuszczalność objęcia jedną skargą obu form opieszałości organu inicjuje jedną sprawę sądowoadministracyjną, w której sąd ma obowiązek rozpoznać i rozstrzygnąć spór o legalność braku wydania aktu lub podjęcia czynności. Pozostaje to w związku z zasadą, że przedmiotem zaskarżenia w konkretnym postępowaniu może być tylko jedna decyzja, postanowienie, inny akt lub podjęta czynność. Liczba zaskarżonych aktów lub czynności determinuje zatem liczbę spraw sądowoadministracyjnych.

Powrót