Orzecznictwo zdalne

• Autor wątku Autor wątku Mario 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mario 13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Czy dopuszczalne jest to ze zarówno orzeczenie lekarza orzecznika jak i trzyosobowej komisji lekarskiej zus odbyło się bez mojego udziału i skutkowało odmową przyznania świadczenia . Dodatkowo komisja nie podała uzasadnienia swojego orzeczenia , jak powinno wyglądać odwołanie w tej sytuacji ?

Skorzystałem z darmowej pomocy prawnej dostępnej w Starostwie . Radca prawny sporządził dokument odwołanie z uzasadnieniem następującej treści :

,,Nie zgadzam się z tą decyzją, że komisja lekarska nie miała możliwość zapoznać się z moim stanem zdrowia i dokonać szczegółowych badań.
Jestem w trakcie leczenia i moje leczenie nie zostało zakończone. Nie mogę przez to podjąć zatrudnienia.
Z uwagi na powyższe wniosłem o przedłużenia świadczenia rehabilitacyjnego po 14 grudnia 2020r., aby zdobyć środki na życie.
ZUS odmówił przyznania zasiłku bez uwzględnienia powyższej sytuacji.''

Mam wątpliwości czy oby na pewno powyższe argumenty przyczynią się pozytywnie do mojej sprawy? Dodam jeszcze że w decyzji nie ma mowy o tym jakoby komisja twierdziła że nie ma możliwości zapoznać się z moją sprawą.Jednocześnie ów radca doradził mi że optymalnym rozwiązaniem będzie ubieganie się o adwokata z urzędu który będzie mnie reprezentował w sprawie przeciwko zus przygotował mi wniosek zatytułowany WNIOSEK O ZWOLNIENIE OD KOSZTÓW SĄDOWYCH ORAZ USTANOWIENIE PEŁNOMOCNIKA Z URZĘDU.

Ostatnia edycja:
Masz tutaj odwołanie:

https://forumprawne.org/zabezpiecze...czna/848671-odwolanie-do-sadu-okregowego.html

żaden radca lub adwokat nie jest potrzebny. Składasz odwołanie w Zus-ie który wydał zaskarżoną decyzje, na kopii przystawia tobie stempel. Jeden egzemplarz wraz z aktami zus przekazuję do właściwego sądu okręgowego.

Normalnych warunkach trwa to ok. 2 lata (okręg i apelacja).

Najważniejsze żebyś powołał w odwołaniu właściwego biegłego lub kilku, którzy ocenia twój stan zdrowia.

Niech Pan przeczyta to:

https://wbrewzus.pl/jakie-koszty-poniesiesz-wnoszac-odwolanie-od-decyzji-zus/

Cyt.: Odwołanie od decyzji ZUS jest zwolnione z wszelkich opłat, strona wnosząca odwołanie od decyzji ZUS jest ustawowo zwolniona z obowiązku odprowadzania wpisu sądowego.

Zgodnie z art. 4779 § 1 K.p.c. Termin na złożenie odwołania od decyzji ZUS wynosi miesiąc, licząc od dnia doręczenia decyzji.

Ostatnia edycja:
W dniu dzisiejszym otrzymałem z sądu rejonowego pismo wraz z odpisem opinii biegłego lekarza , opinia została wydana podobnie jak wcześniejsze orzeczenia w sposób zaoczny i jest również niekozystna dla mnie .W uzasadnieniu napisano,,Podczas ostatniej udokumentowanej wizyty w poradni neurologicznej badanie neurologiczne prawidłowe.również podczas badan przeprowadzonych przez KL ZUS i konsultanta ZUS specjalistę neurologa stwierdzono prawidłowe badanie neurologiczne oraz dobrą sprawność ruchową.'' Mój problem polega na tym że podczas mojej ostatniej wizyty u neurologa nie wykonywał on żadnego badania a wizyta miała jedynie charakter konsultacji w której lekarz neurolog zasugerował abym odroczył leczenie tym samym pozostawiając mnie z nierozwiązanym problemem moich dolegliwości. W moim rozumieniu również opieranie przez biegłego jego opinii na opinii orzeczników zus czyni ją nieobiektywną oraz bezwartościową jako dowód w sprawie . Proszę o rady i opinie .

Sąd oddalił zarzuty jak i całe powództwo , po czym złożyłem wniosek o uzasadnienie wyroku. Czy w obecnej chwili mogę złożyć wniosek o ustanowienie pełnomocnika z urzędu czy dopiero po wniesieniu apelacji? Ręce mi już opadają , straciłem złudzenia że bez pomocy prawnika mam jakiekolwiek szansę na wygraną w sprawie pomimo to zdecydowałem się pociągnąć sprawę do końca , gdyż nie mam nic do stracenia w tym przypadku.

Jaka była Twoja argumentacja w odwołaniu, które trafiło przez ZUS do sądu?
Orzeczenie wydane z dokumentów, bez badania pacjenta to kpina.

O to treść odwołania :
,,Nie zgadzam się z tą decyzją , uważam że ZUS nieprawidłowo ustalił że nie jestem osoba niezdolną do pracy. W mojej sprawie lekarz orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 1 marca 2021r. orzekł iż nie jestem osobą niezdolną do pracy . To orzeczenie po moim sprzeciwie zostało utrzymane w mocy przez komisję lekarską ZUS która także stwierdziła , że nie jestem niezdolny do pracy. Moim zdaniem ustalenia zarówno orzecznika jak i komisji ZUS iż nie jestem niezdolny do pracy są nieprawidłowe oraz niezgodne ze stanem faktycznym. Pozwolę sobie nadmienić iż zarówno orzeczenia lekarza orzecznika jak i komisji ZUS zostały wydane bez uprzedniego zbadania mnie przez nich w trybie zaocznym. Dodatkowo istotne jest również iż znikome uzasadnienie lekarza orzecznika w orzeczeniu z dnia 1.03.2021 stwierdzające iż zastosowane dotychczasowe leczenie i rehabilitacja pozwoliły na uzyskanie poprawy sprawności i funkcjonowania nie mają odzwierciedlenia w dołączonej przeze mnie dokumentacji zatem trudno stwierdzić w jaki sposób zostało to ustalone bez uprzedniego zbadania mnie. Komisja ZUS natomiast w wydanym przez siebie orzeczeniu nie podała uzasadnienia w ogóle co według mnie należy interpretować jako brak posiadania jakiegokolwiek argumentu uzasadniającego jej ustalenia.
Moje schorzenia powodują ,że nie jestem w stanie wykonywać pracy w związku z czym od grudnia 2019 do 14 grudnia 2020 byłem uprawniony do świadczeń z tytułu niezdolności do pracy .Stan mojego zdrowia niestety nie uległ poprawie w wyniku dotychczasowego leczenia, natomiast rokuje poprawę w przypadku zastosowania innych dostępnych metod leczenia których kosztów bez wsparcia w postaci świadczenia rehabilitacyjnego nie będę w stanie udźwignąć . Niezdolność do pracy w moim przypadku wynika ze schorzenia w postaci Boreliozy zarówno neurologicznej (ze zmianami w mózgu włącznie) jak i stawowej która niesie za sobą szereg dotkliwych objawów skutecznie uniemożliwiających mi prawidłowe funkcjonowanie.
Wnoszę o powołanie w tej sprawie odpowiednich biegłych w celu oceny mojej niezdolności do pracy.''
Wszelkie porady oraz spostrzeżenia mile widziane.

Ostatnia edycja:
Cios poniżej pasa sąd odrzucił mój wniosek o uzasadnienie wyroku , który złożyłem przy pomocy epuap , był on podpisany elektronicznie . Postanowienie to sąd wydał opierając się o art.125. stwierdzając iż obecnie nie istnieje możliwość wnoszenia pism za pomocą systemu teleinformatycznego . Dziwną rzeczą jest to że w tej samej sprawie przesyłałem wcześniej pisma w ten sam sposób i nie było podobnego problemu , mało tego informacje o możliwości składania pism w ten sposób otrzymałem w rozmowie telefonicznej od pracownika tego samego sądu :mad: ???

To znaczy zaskarżyć do tego samego sądu czy do apelacyjnego , w jakiej formie ma być to pismo , na jakie artykuły się powołać ?

Powrót