Oskarżenie art.293 , art. 118(1)

• Autor wątku Autor wątku michalfras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Może powołać biegłego językoznawcę, który wytłumaczy sądowi i prokuraturowi, co oznacza określenie "przeznaczone" i czym różni od określeń, takich jak "mogące służyć" czy "posiadające funkcję".
Przy takiej interpretacji, to zaraz się okaże, że każdy pecet, to urządzenie przeznaczone do niedozwolonego obchodzenia zabezpieczeń, bo np. można na nim zainstalować grę z oryginalnego nośnika, zabezpieczoną w taki sposób, że, aby można było grać, oryginalny nośnik musi być w napędzie, a potem odpalić cracka, który to zabezpieczenie obejdzie.

Będę musiał na spokoju przeanalizować wszystkie dokumenty z panią Adwokat, żeby wyłapać każdą okazję do obrony

Panowie, już minęło prawie 3 tygodnie od rozprawy po apelacji prokuratora. Sprawa z laptopem zamknięta definitywnie, pozostały konsole.
Zostałem ponownie przesłuchany, co potwierdziło moje poprzednie zeznania.
29.03. mam kolejną rozprawę na której przesłuchana zostanie moja żona, oraz biegły. Ciekawe co z tego wyniknie, bo okazało się że w protokołach z poprzednich rozpraw, nie zawarto zeznań mojej żony, oraz biegłego w sprawie konsol. Moja Pani Adwokat uważa że sprawa jest już wygrana, a ja podzielam jej zdanie :)

Kolejna rozprawa za mną,kolejna 10 maja,ale powiem tylko jedno PARODIA, dlaczego? Juz tłumacze. Żonę moja przesłuchano,wszystko ok, jaja zaczęły sie z biegłym, który POTWIERDZIŁ, ze uruchamianie kopii gier jest tylko jedną z funkcji chipa, wiec sąd zaczol zadawać pytania na podstawie moich zeznań, i doszedl do pytania o możliwość odtwarzania filmów z innych regionów,np z Ameryki, biegły potwierdził ze chip ma taka mozliwosc,ale ni3 wie czy jest to legalne czy też nie. Sędzia poprosiła o sporządzenie dodatkowej opinii w tej sprawie. I teraz pytam sie o co ja w końcu. jestem oskarżony? I pytanie do Was, czy jeżeli kupię film np z USA który ma inny region i uda mi sie go odtworzyć na przerobionej konsoli,to czy jest to przestępstwo, czy nie (wlasny użytek). Przepraszam za literowki i resztę,ale pisze z telefonu.

Biorąc pod uwagę, że zarówno odtwarzanie, jak i kopiowanie filmów jest w Polsce legalne, to obchodzenie zabezpieczeń przed tymi czynnościami nie powinno być niedozwolone.
Należałoby się raczej zastanawiać, czy dozwolone jest stosowanie tego typu zabezpieczeń.

Musze jeszcze Raz skompletować wszystkie dokumenty, łącznie z tymi które dostanę z ostatnie rozprawy, i jeśli ktoś chcę to z chęcią mu podam linki do ściągnięcia, ale to dopiero jutro lub w niedziele.

Co do filmów, tu chodzi o region, a są 3 Ameryka, Europa, Azja, Pan biegły podał przykład po co stosuje się taki zabezpieczenie, na przykładzie premiery filmów, np w Ameryce ma się pokazać np 1 stycznia, a w europie 15 stycznia, i regiony są po to, aby filmu zakupionego w Ameryce dnia 1 stycznia, nie można było odtworzyć w Europie przed premierą. Ale wydaje mi się że tutaj bardzie jest naruszenie licencji, co chyba nie podlega KK, tylko KC, po za tym nawet gdyby sąd stwierdził że nie wolno takich rzeczy robić, nie mają dowodów w tej sprawie, bo to że chip może, nie znaczy że musi.

Tak dokładnie, u mnie w opiniach sami biegli napisali że, soft UMOŻLIWIA odtwarzanie pirackich kopii.
Zostali wezwani przez Sąd i zamierzam ich zapytać co znaczy UMOŻLIWIA LUB MOŻE i kiedy taki plik (kopia ISO) jest piracki a kiedy legalny i co do tego ma konsola?
Tak samo zapytam ich czy komputer który właśnie używa Sąd UMOŻLIWIA odtwarzanie pirackich gier i filmów oraz czy odtwarzacz mp3 który ma na szyi świadek też umożliwia słuchanie pirackich nagrań.

YNOS napisał:
Tak dokładnie, u mnie w opiniach sami biegli napisali że, soft UMOŻLIWIA odtwarzanie pirackich kopii.
Zostali wezwani przez Sąd i zamierzam ich zapytać co znaczy UMOŻLIWIA LUB MOŻE i kiedy taki plik (kopia ISO) jest piracki a kiedy legalny i co do tego ma konsola?
Tak samo zapytam ich czy komputer który właśnie używa Sąd UMOŻLIWIA odtwarzanie pirackich gier i filmów oraz czy odtwarzacz mp3 który ma na szyi świadek też umożliwia słuchanie pirackich nagrań.

My poszliśmy w trochę inną stronę, a dokładniej w stronę funkcji chipa, bo to ze można odtwarzać kopie gier nie jest jedyną funkcją tego urządzenia. jak znajdę to mogę ci podesłać moje zeznania (po apelacji), na podstawie których Sędzia zadawała pytania biegłemu.

ok. to daj na PW.

Tak wiem, że są różne FUNKCJE chipów i softu.
My na razie odmawiamy składania wyjaśnień do momentu przesłuchania biegłych gdyż chcemy obalić ich opinie w całości.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, a czy możesz mi na PW wysłać akta twojej sprawy?

Witam serdecznie, kolejna rozprawa za "nami", na której mnie nie było z pewnych względów.
Mam opinie uzupełniającą biegłego, która powiedzmy nie jest mi na rękę, czy jest ktoś kto mógł by ją przeglądnąć, i podsunąć jakiś pomysł co zawrzeć w piśmie z zarzutami do opinii. Proszę dać znać na PW, albo w tym poście, z chęcią wyśle link do ściągnięcia dokumentów.

Witam, 21.06 odbyła się kolejna rozprawa, jedyne co było w niej ciekawe to moje wyjaśnienia dot. opinii biegłego, która była z jednej strony śmieszna, z drugiej strony potwierdziła moje poprzednie zeznania, jutro wydanie wyroku, więc Panowie i Panie trzymajcie kciuki. Jak otrzymam protokoły, z chęcią podam link do pobrania na PW.

Pozdrawiam:confused:

No to trzymamy kciuki i daj od razu znać co i jak.:winko:

- Umorzenie sprawy w zawieszeniu na 2 lata.
- Przepadek Chipów MODBO760
- Zwrot Laptopa, Komputera stacjonarnego, oraz 3x Pendrive
- Kaucja (nie wiem za bardzo o co chodzi, chyba jakieś zabezpieczenie pieniężne czy coś takiego), w wysokości ~600 zł
- Częściowe koszty sądowe w wysokości ~200 zł

Tyle dowiedziałem się od mojej Pani Adwokat, dokładniejszą treść wyroku podam jak otrzymam kopie protokołu.

Ale w takiej sytuacji uważam , ze nie ma sensu z mojej strony walczyć dalej.

Witaj.

Chyba raczej chodzi o Warukowe Umorzenie Postępowania na okres próby 2 lata?

Pewnie dlatego, że się po części sam przyznałeś.
No koszty nie duże nie wiem może faktycznie daj spokój.

Nie nie, bo gdyby było warunkowe umorzenie, to tak jak bym był skazany, a w rozmowie z adwokatem, mówiła, że postępowanie jest zawieszone na 2 lata, nie mam wyroku skazującego. Nic na temat np: 3 miesiące pozbawienia wolności na okres próby 2 lat.
Chyba ze chodzi o zawieszenie postępowania, a nie umorzenie, wtedy wilk syty i owca cała. Dowiem się jak otrzymam dokumencik.

dlaczego chcesz czekać na dokument?

termin odwołania już płynie! przyciśnij adwokata niech ci wyjaśni wszystko i ustalcie czy to bierzecie czy NIE.

pozdr.

YNOS, dzwoniłem, nie zostałem skazany ani oskarżony, a postępowanie zostało umorzone na 2 lata

Ok. to kurcze mie wiem co to takiego, musi się ktoś kumaty wypowiedzieć.

Powrót