W
webnull
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,
Właśnie przyszło mi pismo od MZK w którym każą mi zapłacić 152,60 PLN za to... że miałem bilet i wszystkie dokumenty uprawniające do przejazdu. To jest jakaś kpina.
Jechałem do centrum handlowego wieczorem z przyjacielem i mieliśmy dwa bilety na jednym paragonie bo kierowca nie oddzielił, a powinien był to zrobić, w połowie drogi młodzi kontrolerzy biletów zrobili kontrolę i było wszystko w porządku, później kolega wysiadł a dwa przystanki dalej mnie starsi kontrolerzy złapali i okazało się, że zapomniałem od kolegi zabrać biletu.
Poszedłem się odwołać z paragonem, legitymacją i wszystkim co potrzebne lecz po kilku tygodniach przyszło pismo, iż moje odwołanie jest nie ważne a ja muszę zapłacić 152,60 zł NIE STAĆ MNIE NA TO BEZPRAWIE.
Do czego służą kamery w autobusie w którym jechałem? Do czego? A naoczni świadkowie? Poprzedni kontrolerzy biletów?
Odnośnie kamer nie jestem pewien ale to nie był stary autobus, w tego typu autobusach są już kamery lecz nie przypatrywałem się. Znajomy którego rodzina pracuje w MZK patrząc na model autobusu na bilecie stwierdził, że w tym autobusie powinny być zamontowane kamery.
Proszę o pomoc bo podkreślam, że nie stać mnie na zapłatę tego wezwania do zapłaty.
Właśnie przyszło mi pismo od MZK w którym każą mi zapłacić 152,60 PLN za to... że miałem bilet i wszystkie dokumenty uprawniające do przejazdu. To jest jakaś kpina.
Jechałem do centrum handlowego wieczorem z przyjacielem i mieliśmy dwa bilety na jednym paragonie bo kierowca nie oddzielił, a powinien był to zrobić, w połowie drogi młodzi kontrolerzy biletów zrobili kontrolę i było wszystko w porządku, później kolega wysiadł a dwa przystanki dalej mnie starsi kontrolerzy złapali i okazało się, że zapomniałem od kolegi zabrać biletu.
Poszedłem się odwołać z paragonem, legitymacją i wszystkim co potrzebne lecz po kilku tygodniach przyszło pismo, iż moje odwołanie jest nie ważne a ja muszę zapłacić 152,60 zł NIE STAĆ MNIE NA TO BEZPRAWIE.
W odpowiedzi na pismo z 09.03.2012 r. w sprawie anulowania opłaty dodatkowej nr 051918 na kwotę 152,60 zł. informuję, że decyzją Komisji ds. odwołań w/w została utrzymana w mocy.
W dniu 06 marca 2012 r. korzystał Pan z usługi przewozowej wykonanej przez MZK Sp. z o.o. w Opolu nie wnosząc opłaty za przejazd autobusem linii "18", co zostało ujawnione podczas kontroli i odnotowane na druku wezwania do zapłaty. Argumenty przedstawione w Pana piśmie nie zostały uznane przez Komisję za zasadne, ponieważ sytuacja w której się Pan znalazł nie wynikała z winy przewoźnika, w związku z tym brak podstaw prawnych do umorzenia wystawionej opłaty dodatkowej.
Bilet jednorazowym jest biletem "na okaziciela" - nie jest przypisany konkretnej osobie tak jak to ma miejsce z biletem imiennym, w ziązku z czym nie można udowodnić, iż bilet okazany przez Pana w siedzibie Spółki jest faktycznie Pana własnością. Tak, więc bilet jednorazowy uznaje się z własność tej osoby która posiada go podczas podróży w autobusie i okaże na wezwanie kontrolera. Pan tego nie uczynił - stąd nałożona opłata jest zasadna.
W punkcie 2 na odwrocie wezwania do zapłaty wręczanego pasażerowi w autobusie znajduje się informacja w jakich przypadkach możliwe jest umorzenie opłaty dodatkowej.
Do czego służą kamery w autobusie w którym jechałem? Do czego? A naoczni świadkowie? Poprzedni kontrolerzy biletów?
Odnośnie kamer nie jestem pewien ale to nie był stary autobus, w tego typu autobusach są już kamery lecz nie przypatrywałem się. Znajomy którego rodzina pracuje w MZK patrząc na model autobusu na bilecie stwierdził, że w tym autobusie powinny być zamontowane kamery.
Proszę o pomoc bo podkreślam, że nie stać mnie na zapłatę tego wezwania do zapłaty.
Ostatnia edycja: