Oszuści! Niesłuszne wezwanie do zapłaty od MZK!

• Autor wątku Autor wątku webnull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webnull

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Właśnie przyszło mi pismo od MZK w którym każą mi zapłacić 152,60 PLN za to... że miałem bilet i wszystkie dokumenty uprawniające do przejazdu. To jest jakaś kpina.

Jechałem do centrum handlowego wieczorem z przyjacielem i mieliśmy dwa bilety na jednym paragonie bo kierowca nie oddzielił, a powinien był to zrobić, w połowie drogi młodzi kontrolerzy biletów zrobili kontrolę i było wszystko w porządku, później kolega wysiadł a dwa przystanki dalej mnie starsi kontrolerzy złapali i okazało się, że zapomniałem od kolegi zabrać biletu.

Poszedłem się odwołać z paragonem, legitymacją i wszystkim co potrzebne lecz po kilku tygodniach przyszło pismo, iż moje odwołanie jest nie ważne a ja muszę zapłacić 152,60 zł NIE STAĆ MNIE NA TO BEZPRAWIE.

W odpowiedzi na pismo z 09.03.2012 r. w sprawie anulowania opłaty dodatkowej nr 051918 na kwotę 152,60 zł. informuję, że decyzją Komisji ds. odwołań w/w została utrzymana w mocy.

W dniu 06 marca 2012 r. korzystał Pan z usługi przewozowej wykonanej przez MZK Sp. z o.o. w Opolu nie wnosząc opłaty za przejazd autobusem linii "18", co zostało ujawnione podczas kontroli i odnotowane na druku wezwania do zapłaty. Argumenty przedstawione w Pana piśmie nie zostały uznane przez Komisję za zasadne, ponieważ sytuacja w której się Pan znalazł nie wynikała z winy przewoźnika, w związku z tym brak podstaw prawnych do umorzenia wystawionej opłaty dodatkowej.
Bilet jednorazowym jest biletem "na okaziciela" - nie jest przypisany konkretnej osobie tak jak to ma miejsce z biletem imiennym, w ziązku z czym nie można udowodnić, iż bilet okazany przez Pana w siedzibie Spółki jest faktycznie Pana własnością. Tak, więc bilet jednorazowy uznaje się z własność tej osoby która posiada go podczas podróży w autobusie i okaże na wezwanie kontrolera. Pan tego nie uczynił - stąd nałożona opłata jest zasadna.
W punkcie 2 na odwrocie wezwania do zapłaty wręczanego pasażerowi w autobusie znajduje się informacja w jakich przypadkach możliwe jest umorzenie opłaty dodatkowej.

Do czego służą kamery w autobusie w którym jechałem? Do czego? A naoczni świadkowie? Poprzedni kontrolerzy biletów?
Odnośnie kamer nie jestem pewien ale to nie był stary autobus, w tego typu autobusach są już kamery lecz nie przypatrywałem się. Znajomy którego rodzina pracuje w MZK patrząc na model autobusu na bilecie stwierdził, że w tym autobusie powinny być zamontowane kamery.

Proszę o pomoc bo podkreślam, że nie stać mnie na zapłatę tego wezwania do zapłaty.

Ostatnia edycja:
Ale w momencie kontroli biletu nie miales wiec w zasadzie nie jest to bezprawie, niestety :(

W momencie pierwszej kontroli posiadałem bilet. Kilka przystanków później biletu nie posiadałem przy drugiej kontroli.

No to jest to oplata dodatkowa za druga kontrole. Nie sadze by istnial przepis, ktory zabrania kontrolerom drugi raz tego samego pasazera kontrolowac, zwlaszcza ze moga nie pamietac.

Obawiam się, że jesteś na straconej pozycji. Możesz oczywiście nie płacić poczekać aż skierują sprawę do Sądu tam uzyskają nakaz a Ty złożysz sprzeciw, w którym opiszesz to co powyżej. do Sądu będzie należała ostateczna decyzja czy uzna Twoje racje czy też MZK.

No ale miałem bilet więc nie jechałem za darmo bezprawnie "na gapę", młodsi kontrolerzy oraz kamery powinny to udowodnić ale jednak oszuści chcą mnie oskubać z tego czego nie posiadam.

@marcel20
Pewnie zapłacę koszta za założenie sprawy w sądzie?

webnull napisał:
Pewnie zapłacę koszta za założenie sprawy w sądzie?

To oni beda zakladac. Ale koszta procesowe pewnie przyjdzie Ci zaplacic, bo niestety ale nie ma tu sensownej argumentacji na Twoja korzysc :(

Czyli co mogę w takim przypadku najkorzystniej i najbardziej racjonalnie zrobić?

Poproś MZK może rozłożą na raty ?

Jestem bezrobotny więc i tak odpada, haha. Niby na utrzymaniu rodziców ale szczerze powiem, że ostatnio kiepsko z robotą idzie - taki sezon kiepski i nie ma praktycznie przychodów, nie mogę ich poprosić o zapłatę tego w tak kiepskiej sytuacji...

Musisz zrozumieć jedno kiedy sprawa trafi do Sądu koszty wzrosną kilkakrotnie.... plus oczywiście informacja do biura dłużników, w przyszłości będziesz mieć problem z zakupem na raty itp.

Zdaję sobie z tego sprawę, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie tego na raty bo innej opcji zapłaty nie widzę... :(

Dziękuję marcel20 i Calamity Jane za Wasze porady i poświęcony czas.

Ostatnia edycja:
Zrób wszystko, aby nie dopuścić do sądowego nakazu egzekucji, w konsekwencji (komornik), pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
marcel20 napisał:
15 rat po 10 zł :)

Myślę, że wybiorę te 15 rat po 10 zł... a jeszcze powiedzcie mi czy doniesienie legitymacji w tym momencie obniży mi koszt do zapłaty? Oni naliczyli mi za normalny bilet pomimo iż mam znaczną zniżkę na dowód której okazałem już raz dokument w punkcie MZK ale chyba o tym zapomnieli...

Należy się zwrócić do MZK i przedstawić dokument uprawniający cie do zniżki, zmniejszy to tylko koszt biletu jednorazowego, ale nie wysokości mandatu.

hehe ja nie wiem czy MZK pójdzie na układ układ (15 rat po 10 zł). Jedź do MZK bij się w pierś powiedz, że "zgrzeszyłeś" i chcesz naprawić szkodę :) Bądź miły może trafisz na dobry dzień Pana/Pani która odpowiada za spłaty.

webnull napisał:
czy doniesienie legitymacji w tym momencie obniży mi koszt do zapłaty? Oni naliczyli mi za normalny bilet

Niestety oplata dodatkowa jest zawsze taka sama (no przynajmniej w wiekszosci miast chyba) bez wzgledu na przyslugujaca ulge, tak wiec to juz nic nie zmieni :/

Calamity Jane napisał:
Niestety oplata dodatkowa jest zawsze taka sama (no przynajmniej w wiekszosci miast chyba) bez wzgledu na przyslugujaca ulge, tak wiec to juz nic nie zmieni :/

Rozumiem... w takim razie pozostaje mi się tylko zapytać w punkcie mzk o tą zniżkę i ratę...

Powrót