Oszust na OLX Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ruszi69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ruszi69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
PROSZĘ O KONTAKT OSOBY W PODOBNEJ SYTUACJI, OSZUKANE RÓWNIEŻ PRZEZ TEGO CZY INNEGO "SPRZEDAWCĘ" BĄDŹ PRAGNĄCE PODZIELIĆ SIĘ POMOCNYMI WSKAZÓWKAMI

Witam serdecznie,
Uwaga na osobę w moim przypadku jest to "Artur"(bynajmniej taki miał nick na OLX), który sprzedaje IPhona 5S z fajnym opisem, ciekawą ceną i jeszcze lepszą "bajerą". Jestem przekonany, że nie byłem i nie będę na pewno jego ostatnią ofiarą, dlatego pragnę przestrzec innych użytkowników. A więc pokrótce:
15.08.2015r. moim oczom ukazało się ogłoszenie dodane dzień wcześniej na IPhona 5s za 1189zł, wchodzę więc szybko w ogłoszenie, czytam i no fajnie - to jest to czego szukałem. Chciałem napisać do "sprzedającego" e-mail lecz nie było takiej możliowść - tylko kontakt telefoniczny. Szybko więc wyciągnąłem telefon i zadzwoniłem pod podany numer. Osoba, która odebrała telefon przedstawiła się jako prawnik -***mod*** mający swoje biuro w Berlinie. Rozmawiając sprawdziłem czy jest taka osoba - oczywiście znalazłem, wszystko się zgadzało, adres do korespondencji etc. Osoba przy telefonie(czyt. oszust) używała wyjątkowo mądrych i ciekawych sformułowań. Kilka minut rozmowy, teksty w stylu, że nie zależy Panu na pieniądzach, a na czasie który poświęci na wysyłki, pakowanie i załatwienie wszystkich formalności. Ogólnie pytałem w jaki sposób planuje to zrobić, wysłać etc. Osoba ta twierdziła, że jego biuro - kancelaria ma podpisany kontrakt z firmą DHL Express i przesyłka zostanie nadana w formie przesyłki "sądowniczo-prawniczo-prokuratorskiej". Przesyłka na drugi dzień miała być u mnie w domu. Zostałem zapytany czy pieniądze chcę przesłać na konto osobiste czy może na konto DHL(pieniądze w ten sposób miały być zamrożone do czasu sprawdzenia przesyłki i złożenia podpisu elektornicznego u kuriera). Zostałem również zapytany czy ma zostać zaznaczony ktoś jeszcze jako osoba upoważniona do odbioru przesyłki czy chcę to zrobić osobiście. Oczywiście więc wybrałem opcję z kontem DHL'a, "sprzedawca" powiedział, że za chwilkę prześle mi dane do wysyłki. Zadzwonił do mnie za parę minut i podał dane:
***mod***
w tytule miałem wpisać:
IPhone 5s oraz rzekomy numer kontraktu kancelarii z DHL'em - 35782( na dzień dzisiejszy myślę, że jest to liczba oszukanych osób)
***mod***
Przelałem pieniądze - tego sobie chyba nigdy nie wybaczę.
Za chwilę dostałem telefon czy chcę otrzymać fakturę vat czy paragon. Po zakończeniu tej rozmowy i wysłaniu potwierdzenia przelewu otrzymałem sms - "ok jest."
Po tym sms-ie zastanowiłem się jak to tak, taka elokwentna i uczona osoba pisze mi "ok jest"? Za chwilę próbowałem zadzwonić na jeden z dwóch numerów kontaktowych(jeden z OLX, drugi niby żony) i w tym miejscu moja przygoda z IPhonem 5S się zakończyła.

Pragnę dodać, że niezwłocznie próbowałem skontaktować się z kancelarią Pana Artura ***mod***. Był to weekend więc żadnych informacji nie uzyskałem, napisałem jedynie e-mail, bo tylko to mi pozostało. Dzisiaj natomiast udało mi się połączyć z Panem Arturem i dowiedziałem się, że nie jest to pierwszy telefon ani sprawa oszustwa z którą ludzie do niego dzwonią. Na swojej stronie zamieścił już następującą informację:
***mod***

Bardzo proszę o kontakt osoby, które może w podobny sposób zostały oszukane, lub kogoś kto jest w stanie doradzić mi co zrobić w takiej sytuacji.
Osobiście tracę nadzieję na odzyskanie nawet złotówki :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uważam, że rozum był "włączony" natomiast zabrakło racjonalnego myślenia i właśnie zahamowania przed chęcią oszczędzenia pieniędzy. Mogę jeszcze zapytać jakie informacje, dane będą potrzebne mi do zgłoszenia sprawy na policji?

A jeśli można to mam jeszcze jedno pytanie. Jest jakaś szansa na zablokowanie przelewu przez bank? Teoretycznie był to weekend i pierwsza sesja wychodząca jest dzisiaj tj. 17.08.15 o godzinie 8:15. Wczoraj dzwoniłem z samego rana na infolinie i poszedł wniosek o zablokowanie płatności, tylko teraz pytanie czy nie było to zbyt późno? Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam, czy zgłosił Pan oszustwo na policję, bo znalazłam się dokładnie w takiej samej sytuacji z rzekomym adwokatem?

Witam, też znalazłem się w tej sytuacji... Jeśli ktoś ma, to proszę o podanie numeru aukcji, gdyż jest to potrzebne policji, a ja osobiście nie mam :rolleyes:

Ewentualnie jakiś link z historii przeglądania do tego ogłoszenia (prawdopodobnie będzie ogłoszenie nieaktualne). Ja akurat całą transakcję przeprowadzałem przez smartfona i historia przeglądania mi się nadpisała, nie mam możliwości powrotu do niej :rolleyes: mój numer: 509051648

Ja mam link do aukcji, podczas której zostałem tak samo oszukany jak przedmówcy. Jest juz ogłoszeniem nieaktualnym...
http://olx.pl/i2/elektronika/telefony-komorkowe/iphone/radom/?notFound=1

Ostatnia edycja:
Witam,

w pon tzn 24.08.2015 również zostałam oszukana przez osobe który podał się za adwokata. Identyczna historia co przedstawiła ''Ruszi69". Jednakże oszust podał się za Pana Piotra Kozłowskiego.

Ten sam bajer z DHL z niby przedpłata, tytuł przelewu '' iphone 5s 35782'' itd.

Sprawa zostanie założona na policję, jednakże nie wiem czy to cos da. Nawiązałam współprace z dudi1990,może jak nas będzie więcej to policja coś zdziała.

Pozdrawiam

Cysialke napisał:
Ja mam link do aukcji, podczas której zostałem tak samo oszukany jak przedmówcy. Jest juz ogłoszeniem nieaktualnym...
http://olx.pl/i2/elektronika/telefony-komorkowe/iphone/radom/?notFound=1

OLX mi odpisało:

"Bardzo mi przykro, jednak przesłany link nie prowadzi do konkretnego ogłoszenia, a wyłącznie do wyników wyszukiwania na naszej stronie internetowej. Na jego podstawie nie mamy możliwości odnalezienia tego ogłoszenia i Użytkownika."

Poszukaj historię przeglądania jeszcze raz jeśli możesz, po tytule ogłoszenia szukaj. Twoja informacja może znacznie przyspieszyć weryfikację dowodów w sprawie.

We wniosku o ściganie zaznaczcie, że telefon oszusta jest (jeszcze) włączony, więc można spróbować go namierzyć. To prawdopodobnie jedyna prawdziwa dana, którą posiadacie o tej osobie. No i poczytajcie regulaminy OLX, bo na pewno to nie pierwszy taki przypadek i tamtejsza administracja na pewno ma swój szablon postępowania i współpracy z Policją. Jeśli nie ma nic w regulaminach to konkretnie zapytajcie o pomoc administrację OLX - być może mogą oni zabezpieczyć ogłoszenia i dane o użytkowniku-oszuście.

Sprawa juz zgłoszona, teraz pozostało czekać, dajcie znać jak u innych wygląda sytuacja. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, sytuacja się powtórzyła wczoraj kupiłam telefon od tego oszusta, nie wiem co robić, jakieś rady? jak zakończyła się Pana sprawa? :(

Witam, sytuacja się powtórzyła wczoraj kupiłam telefon od tego oszusta, nie wiem co robić, jakieś rady? jak zakończyła się Pana sprawa? :(

Zero wieści, policja prowadzi swoje czynności. Pozostaje czekać, że w końcu wpadnie.

suzan2212 napisał:

Zgłosić na Policję

suzan2212 napisał:

Również dałem się naciąć na tego "adwokata", sprawa oczywiście zgłoszona na policję. Oczekując na ich działania przeglądałem dalej ogłoszenia na OLX i znalazłem kolejne jego oferty, udając zainteresowanego nagrałem całą rozmowę z nim w której podaje się za adwokata oraz numer konta którym wtedy się posługiwał. Jeśli policja go złapie, przekażę cały materiał i już tak łatwo się nie wykręci. Pozdrawiam

Powrót