Oszust Tablica.pl eBay.pl

• Autor wątku Autor wątku rozek1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzisiaj byłem na Policji zeznawać. Mam jakieś szanse? Policjant dostał rozmowę e-mail, potwierdzenie przelewu, wiadomości od eBay żeby nie przelewać mu kasy, aukcje eBay i ogłoszenie Tablica.pl. Jest sens iść do banku i zareklamować przelew? Da to coś?

Ale tu nie ma mowy o reklamacji. Same te pieniądze wysłałeś. Nic to nie da, że pójdziesz do banku.

A jeżeli powiem, że sprawa trafiła na Policję i pokażę wiadomość od eBay gdzie w treści piszą, żeby nie przelewać pieniędzy temu człowiekowi?

Tak, to zależy od wartości sporu. Ale tu mowa o Sądzie cywilnym.
Jeśli złożysz sprawę na Policji to nic nie płacisz.

Przepraszam za wtrącenie , ale może rozek1899 mamy do czynienia z tym samym oszustem o innym koncie. Przedstawie swoją sytuację:

Witam. Zostałem oszukany na eBay Polska - Aukcje internetowe, zakupy na całym świecie przez użytkownika aamlodyaa. Jest to polak.Pieniądze (730zł) wpłaciłem przelewem na jego konto bankowe 08.10.2012r. Powiedział mi że przedmiot wysłał 09.10.2012 kurierem DLH, lecz gdy chciałem uzyskać numer nadania przesyłki to nie chciał mi wysłać. Dnia 8.10.2012 roku, zadzwonił do mnie i zapytał czy wysłałem pieniądze odpowiedziałem , że tak po czym pierwszy i ostatni raz z nim rozmawiałem. Dnia 9.10 dzwoniłem , pisałem esemesy , nic. Dzień pózniej robiłem to samo napisałem esemesa , że pójdę na policję, ale nic nie odpisał. Dzsiaj 11.10.2012 wyłączył telefon. Byłem na policji , zapytać co mam w tej sytuacji zrobić. Policjant odpowiedział , że muszę zebrać potrzebne informacje korespondencje, a także wydruk przelewu. Co mam w tej sytuacji zrobić iść na policję jutro ? czy to w ogóle ma jakiś sens ? spór na ebay.pl mogę założyć 18.10.2012r. Bardzo prosiłbym o wyrozumiałość i starania mi w jakiś sposób pomóc. Z góry ogromne dzięki.

Jak u pana wygląda sytuacja panie rozek1899 ? Prosiłbym o odpowiedz.

Wydrukowałem całą rozmowę email włacznie z adresami IP, poprosiłem eBay o dokłądne dane sprzedawcy, wydrukowałem potwierdzenia przelewów. Ze wszystkim co miałem i było związane z oszustem poszedłem na Policję i tam złożyłem dokładne zeznania. POWIEDZ WSZYSTKO CO WIESZ NA GOŚCIA TEMAT. U mnie na razie cisza ze strony Policji.

Napisałeś, że chcesz kupić telefon? Bo tylko to udowodni, ze działa na większą skalę niż tylko jednorazowy wybryk.

W razie czego czekam niecierpliwie na wiadomość, bo jutro mam mu przeleć 750zł systemem PayPal.
Jak myślicie, czy to bezpiecznie?

Ostatnia edycja:
Narazie nic nie odpisuje, zależy to od ciebie , może być uczciwy, a może nie być.

Dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta eBay w sprawie transakcji przedmiotu Samsung Galaxy SII (300790254832).

Jeśli rozmowy z Twoim partnerem handlowym nie przyniosły rezultatu, radzę zgłosić tę sprawę na policję. Bezpieczeństwo transakcji dokonywanych za pośrednictwem serwisu eBay jest jednym z naszych priorytetów. Dlatego też chętnie będziemy współpracować z przedstawicielami policji i organów wymiaru sprawiedliwości.

Jak skontaktować się z policją?

Udaj się do lokalnej komendy policji. Jej pracownicy poinformują Cię o przebiegu postępowania wyjaśniającego i koniecznej dokumentacji. W zależności od charakteru Twojego zgłoszenia, sprawa może zostać skierowana do specjalnego wydziału, który zajmuje się tego typu przestępstwami.

Po otrzymaniu oficjalnego zgłoszenia z policji lub innego organu wymiaru sprawiedliwości sprawą zajmie się Dział Bezpieczeństwa firmy eBay.

Wniosek o udzielenie informacji dotyczących użytkownika naszego serwisu powinien przesłać do nas pocztą policjant prowadzący dochodzenie za pomocą internetowego formularza LERS - Law Enforcement eReguest System

https://lers.corp.ebay.com.

Powyższy formularz służy wyłącznie do komunikacji między firmą eBay, a polską policją i innymi organami wymiaru sprawiedliwości.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o ponowny kontakt.

Z poważaniem

NAPISAŁEM DO EBAY.PL I DOSTAŁEM TAKĄ ODPOWIEDZ, NIE ROZUMIEM DOKŁADNIE W CZYM ONI MOGĄ POMÓC? DZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA EBAY? MOGĄ ZWRÓCIĆ PIENIĄDZE ? PROSZĘ O ODPOWIEDZ

Ps. Na policji byłem i nic mi nie mówili , że cokolwiek do nich wyślą

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To już sprawa prowadzącego śledztwo czy będzie o coś ten portal pytał czy nie.

Dziękuję za ponowny kontakt z Działem Obsługi Klienta eBay w sprawie transakcji przedmiotu Samsung Galaxy SII (300790254832).

W chwili, kiedy zgłosiłeś tę sprawę policji, pozostaje ona teraz w jej gestii.

Mam nadzieję, że podałeś sposób skontaktowania się z serwisem eBay, o którym informowaliśmy w poprzedniej wiadomości.

Dział Obsługi Klienta nie ma wglądu w sprawę i nie jest informowany o rezultacie kontaktu między organami policji i specjalnym działem naszego serwisu, który zajmuje się podobnymi przypadkami.

Jakiekolwiek informacje o przebiegu dochodzenia powinieneś otrzymać od prowadzącego tę sprawę pracownika policji.

Wniosek o udzielenie informacji dotyczących użytkownika naszego serwisu powinien wysłać do nas policjant prowadzący dochodzenie za pomocą internetowego formularza LERS - Law Enforcement eRequest System:

https://lers.corp.ebay.com

Powyższy formularz służy wyłącznie do komunikacji miedzy firmą eBay, a polską policją i innymi organami wymiaru sprawiedliwości.

"Mam nadzieję, że podałeś sposób skontaktowania się z serwisem eBay, o którym informowaliśmy w poprzedniej wiadomości"
JAKI SPOSÓB? TEGO NIE ROZUMIEM?

Witam, dzisiaj dorwałem jednego cwaniaczka co na tablica sprzedaje iphona 4s 16gb za 1350 zl........... Mam dane (podejrzewam, że to ten sam koleś) nawet dzwonił do mnie (zniewieściały głosik). Jakby co dane mogę udostępnić mailowo. Jak doszło co do czego to oczywiście za pobraniem nie wysyła, tylko przelew na konto w ciemno :D śmiech. Założył też aukcję na ebay (nowy użytkownik). Jeżeli ktoś potrzebuje info - służę.

www.tablica.pl/oferta/fabrycznie-nowy-ofoliowany-apple-iphone-4s-16-gibabajtow-z-polski-ID1G4fW.html

mail:xxxx

Coś mi się wydaje, że to ten sam gościu.
Nie próżnuje.
Jeżeli jutro będziesz szedł na policję rozek1899, możesz powiedzieć, że ja też zostałem oszukany przez tego samego człowieka. Jak nas będzie więcej , to może się za to wezmą.

+ Wydaje mi się, że to jest parę osób jakaś grupa ludzi , po prostu jakaś spółka.
I dziwnym trafem wszystkie tańsze telefony na tablicy, dane mają do przelewu w banku PKO SA.

Powrót