Oszustwo na allegro.

• Autor wątku Autor wątku michal7840
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wysłąlem ci na priv moje gg. Prosze o kontakt.

Ponawiam temat. Postaram sie to wytlumaczyc najkrócej jak moge.

Napisal do mnie na gg pewien facet i zaproponowal mi prace, mialem mu wystawiac telefony na allegro, zgodzilem sie. Wystawilem jeden telefon za 970 zl i ktos kupil ten telefon, kupujacy kontaktowal sie z tym "oszustem" a nie ze mna przez maila (ja tylko wystawilem aukcje, nic wiecej). Kupujacy wplacil mu pieniadze na konto i ten oszust nie odpisywal mi na gg (wtedy sie zorientowałem że to oszust). Poinformowalem kupujacego ze to jest oszust i zeby mu nie wysylal pieniedzy ale niestety bylo juz za pozno. Kupujacy zglosil sprawe na policje, wyjasnil im cala sprawe, powiedzial im ze zostal oszukany, ale powiedzial ze ja tez zostalem oszukany. Pokazal im wszystkie maile od sprzedajacego i takze moje o tym ze poinformowalem go ze to jest oszust i zeby nie wysylal pieniedzy. Znalezlismy tez inne aukcje w ktorych ten oszust wykorzystal innych ludzi (te aukcje równiez zostaly pokazane policji). Z tego co wiem to przeciwko niemu jest juz 2 albo 3 sprawy na policji (moze byc nawet wiecej). Mamy jego konto bankowe i maila. Czy policja jest w stanie znalezc tego oszusta? I czy ja za to odpowiem? Sprawa sie juz toczy ok 4-5 miesiecy, i z tego co mi wiadomo sprawa trafila do prokuratury.

A i chcialbym jeszcze dodac ze mam 17 lat.

Jestem w identycznej sytuacji (jako kupujący), mógłbym zobaczyć, jakie to były aukcje/dostać dane, którymi posługiwał się oszust? Może to ten sam..

Napisalem panu moje gg na priv. Prosze sie odezwac.

Nie wiem czy jakieś sprawy już się skończyły, ale czy ktoś z Was - kupujących w tych sytuacjach (kiedy istnieje ten oszust, który zabiera pieniądze zamiast sprzedającego) otrzymał pieniądze z Programu Ochrony Kupujących allegro?

Jak dokładnie rozpatrywane są te wniosku w programie POK? Czy oni są w stanie odrzucić mój wniosek za to, że 5lat temu założyłam konto dokładnie miesiąc przed ukończeniem lat 18?

carmen_w napisał:
Jak dokładnie rozpatrywane są te wniosku w programie POK? Czy oni są w stanie odrzucić mój wniosek za to, że 5lat temu założyłam konto dokładnie miesiąc przed ukończeniem lat 18?
Tak.

Czyli w takim razie mam inny sposób na odzyskanie pieniędzy?

Jeśli konto było zakładane na osobę niepełnoletnią (co równało się ze złamaniem regulaminu) to są marne szanse na odzyskanie pieniędzy (nawet jeśli wniosek będzie pozytywny to potem trzeba wysłać skan dowodu osobistego i prawdopodobnie wtedy się połapią, że coś jest nie tak)

Wniosku jeszcze nie składałam. Nie da się tego uregulować jakoś tak, żeby wszystko załatwić (wysłać skan) przed zgłaszaniem wniosku na allegro?

Powrót