Oszustwo na olx

• Autor wątku Autor wątku D4n10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

D4n10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc jeśli napisałem w złym dziale/wbrew regulaminowi to proszę o przeniesienie/edycję tematu.

Więc tak. 20 lipca znalazłem na olx ogłoszenie karty graficznej w bardzo dobrej cenie jak na ten model - 1000 zł. Oczywiście od razu wiadomość, kontakt, pytania o przedmiot. Sprzedający nie chciał wystawić karty na allegro, ponieważ "wisiał im prowizję". Poprosiłem o wystawienie na ebay. Zgodził się, ale poprosił żeby płacić poza paypal. Zgodziłem się, ponieważ wg tego co przeczytałem na internecie, jest pobierane nawet 3-10% kwoty. Przelałem pieniądze na podane konto bankowe po uprzednim kontakcie telefonicznym. 22 lipca otrzymałem wiadomość, że pieniądze doszły i karta zostanie wysłana na następny dzień, czyli w czwartek i powinna zostać nadana przez kuriera (tak ustaliliśmy). Wg informacji o sprzedającym, oraz lokalizacji jego telefonu mogę powiedzieć śmiało, że mieszka on na terenie polski w okolicach Kielc, ja w okolicach Katowic. Kurierem przesyłka idzie do 3 dni. Dzisiaj właśnie mija 3 dzień roboczy, a przesyłki jak nie było tak nie ma. Dodatkowo kontakt od czasu ostatniego maila całkowicie się urwał, na telefonie poczta głosowa, a na maile 0 odpowiedzi. Zaczynam się martwić że straciłem pieniądze :( jak myślicie, zgłaszać to na policję w ciągu 2 tygodni, czy jeszcze poczekać?

A masz jakieś jego (wiarygodne) dane?

zgłoś na policję ale jeśli (a raczej na pewno) to profesjonalista, to nie odzyskasz kasy, a sprawa po 2 tygodniach zostanie umorzona.

ale jeśli (a raczej na pewno) to profesjonalista
Profesjonalny oszust? :D

A na przyszłość polecam wysyłkę za pobraniem, ze sprawdzeniem zawartości.

Mam jego dane, nie wiem czy prawdziwe, ale mam numer konta bankowego, a tam danych raczej nie da się sfałszować. Sprzedający nadal się nie odzywa.

D4n10 napisał:
konta bankowego, a tam danych raczej nie da się sfałszować.

Przykro mi, ale stworzenie konta bankowego slupem z lewymi danymi, to robota na 10 minut

Dokładnie. Wystarczy kupić kartę z numerem konta np. na allegro. Podać Ci numer. Ty wpłacasz kasę. On wypłaca i kartę wyrzuca. Kupuje nową i znowu szuka jelenia.

No ale kupił przez allegro, a tam raczej ma prawdziwe dane skoro kartę dostał, to po numerze powinni dojść do sprzedawcy a potem kupującego (oszusta).

Niestetety ale nikt nie zapisuje numerów tych kart. To tak jakbyś kupił POP'a przez allegro i żadał od portalu by wskazał Ci kto kupił ten numer. Nikt takich kart nie ewidencjonuje.

Powrót