oszustwo przed gg

• Autor wątku Autor wątku iwa234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwa234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, zostałam oszukana za pomocą komunikatora gadu-gadu, ktoś podał się za moją przyjaciółkę na gg oczywiście miała inny numer, ale tłumaczyła to zapomnieniem hasła do poprzedniego numeru (uwierzyłam bo przyjaciółka już kilkukrotnie zmieniła numer) i poprosiła o wysłanie sms-ów na numer 91959, tłumacząc, że dostanie jakieś darmowe minuty:/ oczywiście sms-y miały być darmowe, nie wierzyłam w to więc po wysłaniu kilku sprawdziłam stan konta i wynosił 0 zł (telefon na abonament), po kilku następnych sms-ach sprawdziłam znów stan konta i było uwzględnione tylko to wcześniejsze połączenie więc wtedy jej uwierzyłam i wysłałam dość sporo tych sms-ów bo w końcu miała to być moja przyjaciółka więc dlaczego miałabym jej nie pomóc, co się później okazało ona nic nie wiedziała o żadnej rozmowie na gg a stan konta jest bardzo duży. Oczywiście zgłosiłam sprawę na policje, ale nie dają mi szans na znalezienie tego naciągacza więc szukam pomocy w internecie. Chciałabym wiedzieć co jeszcze mogę zrobić? Szukam osób podobnie oszukanych bo im więcej Nas będzie tym większe mamy szanse, że prokuratura się tym zajmie. Czekam na jakieś wiadomości, Pozdrawiam

iwa234 napisał:
Oczywiście zgłosiłam sprawę na policje, ale nie dają mi szans na znalezienie tego naciągacza więc szukam pomocy w internecie. ... Szukam osób podobnie oszukanych bo im więcej Nas będzie tym większe mamy szanse, że prokuratura się tym zajmie.

Przecież skoro zgłosiłaś to na Policję to czynności trwają... a Policja prowadzi czynności pod nadzorem Prokuratury....

Zgłosiłam, ale powiedzieli, że postępowanie zostanie wszczęte dopiero za miesiąc, a poza tym prokuratura może umorzyć tę sprawę z powodu małej szkodliwości społecznej, a jeśli będzie nas więcej są szanse, że nie umorzą.

1) po pierwsze skoro wrzucili sprawę na RCS to po miesiącu albo zostanie wydane postanowienie o wszczęciu dochodzenia ,albo o odmowie wszczęcia (tutaj przysługuje ci zażalenie) ,ale na pewno nie umorzenie postępowania ...- przynajmniej na tym etapie...

cześć Iwa!!! ja tez zostałam oszukana w identyczny sposób!! wczoraj 9 lutego. Miałam wysłać sms na ten nr 91959. Zgłosiłam sprawę administratowi gg i swojemu tel. operatorowi... na policję jednak nie poszłam.... nawet o tym nie pomyślałam...myślałam że to nie ma sensu i tak nic nie wskóram....ale teraz widzę że chyba powinnam...może będzie jakaś nadzieja, jak to powiedziałaś im więcej nas się znajdzie tym większe szanse... jutro postaram się złożyć donos na komendzie. pozdrawiam

Witam Paola. Zgłoś to na policję bo może to ta sama osoba, nigdy nic nie wiadomo. Lepiej spróbować. Pozdrawiam

Witajcie
zostałam dokładnie tak samo dziś oszukana. Ktos podał sie za moją kuzynkę. Wcześniej miałam problemy z gg i podejrzewam że ktoś się na nie włamał!! Na duże kwoty zostaliście oszukani??

Ja na dużo więcej, aż głupio napisać bo dałam się nabrać jak dziecko:/ Sms-y wysyłane na numer 91959 z treścią game ..... zasilają konto gracza w grę "gladiatus":/

Ostatnia edycja:
witam:) w ten sam sposob dalam sie naciagnac....zdazylam wyslac 10 sms-ow zanim ie zorientowalam ze to oszustwo... jak napisalam tej osobie ze podaje ja na policje to momentalnie mnie zablokowala na gg... ciekawa jestem jaki jest koszt tych 10 sms-ow. pozdrawiam wszystkich

spoko ja też się dałam.:x Robiłam to w pośpiechu bo ktoś się podał za moją kuzynkę a ja miałam lecieć na spotkanie z klientem. Więc postanowiłam że szybko wyślę jej te smsy i niech dziewczyna ma. Przeglądałam dokumenty jednym okiem a w między czasie wysyłałam ...Wysłałam smsów za 1 000zł. (około 45 smsów) Na szczęście nie są to dla mnie jakieś duże pieniądze ale jestem zła sama na siebie :( Mogłabym za ten 1000 kupić sobie fajne kozaki i torebkę a wykupiłam komuś życia :( Na szczęście mój mąż przyjął to ze stoickim spokojem, powiedział : trudno, na błędach się uczymy. Powiem Wam że jak sprawdziłam i się okazało ze to 1 000zł to poczułam ulgę. Przecież mogło być 10, 20 tys

koszt jednego sms-a to 23,11zł. Wcześniej miałam włamanie na gg o którym dowiedziałam sie teraz jak zostałam oszukana. Pomimo tego że byłam zalogowana na gg to nie mogłam się zrobić dostępną. Miałam tak na prywatnym gg i firmowym. Myślałam że to problem z komunikatorem. Potem wszystko wróciło do normy i o tym zapomniałam. Jakieś 1,5 tyg później zostałam oszukana... Tak więc uwaga ! Cieszmy się tylko że nie były to jakieś duże pieniądze :(

Az smiesznie sie to czyta ;>, 1000,00zl dla niektrych to pol wyplaty ;] Pozdrawiam

hmmm chyba nie nasze zarobki są tematem forum. Dla jednych to pół wypłaty dla innych nie.Nie o tym mowa. Poza tym nawet jesli dla kogoś 1000zł to pół wypłaty to lepiej że musi zapłacić 1000zł a nie 10 tys. Bo i takie oszustwa się zdarzają...
Czy można dowiedzieć się jaki jest numer IP osoby która włamała się na moje gg?? Zna się ktoś na tym?

Tak mozna, trzeba jak najpredzej zglosic to mailem do Gadu-Gadu napisac dzien w ktorym doszlo do wlamania i godziny( oczywiscie o ile sie wie kiedy moglo sie to zdarzyc). Dodatkowo jesli sie ma stale IP to mozna zapytac seriws Gadu-Gadu czy jakies inne IP niz "moje" sie logowalo na konto. Jesli juz sie uzyska taki numer IP to problemem moze byc znalezienie osoby poniewaz ona mogla miec zmienne IP, w takim razie dokladne godziny, data i w siedzibie firmy powinni odszukac dane osoby ktora w tym dniu, w tej godzinie miala takie IP. Jest to duzo zachodu no i szanse nie sa wielkie, ze sie tego wlamywacza znajdzie, poniewaz mogl korzystac z kafejki internetowej.

dzięki :)
ten ktoś raczej z kafejki nie korzystał bo gg miałam zablokowane dłuuuugggoooooo ;)

witam mój syn był w podobny sposób oszukany
zgłosilem sprawe na policji i dostałem list polecony
że postępowanie zostało wszczęte pod nadzorem prokuratury
teraz czekam na wyniki .

Może też pójdę zgłosić sprawę?? Chyba im więcej nas tym lepiej. Tylko czy nie jest za późno? To się stało w piątek.

zgłosiłam w zeszłym tyg. sprawę na policji. Tak sobie pomyślałam że rachunek tak czy inaczej zapłacę ale może złapią tego kogoś i będzie miał nagrzebane w papierach :D mam nadzieję że tak właśnie będzie :D

Powrót