Oszustwo przez UPS - Zawyżenie kosztów za wysyłki

• Autor wątku Autor wątku vivaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie proszę o przeniesienie.

Problem wygląda następująco. Miałem przez okres ok 3 lat podpisaną umowę z UPS. Za wysyłki rowerów płaciłem średnio po 30zł. Niestety w marcu oraz kwietniu firma UPS porządnie mnie wyrolowała.

Paczki zostały mierzone przez automatyczny skaner i powychodziły głupstwa. Poprzychodziły mi faktury na łączną kwotę ponad 10tyś zł za wysyłkę dosłownie kilkudziesięciu rowerów. Z racji tego wysyłka jednego roweru kosztowała mnie w graniach 150-300zł !!

Na fakturze miałem podane wymiary wysyłanych paczek, o dziwo niektóre były dobrze mierzone a niektóre nie, z czego po przekroczeniu nawet 1cm w obwodzie poza dopuszczalną granicę płacilem z automatu dodatkowe ok 100zł jako "duża paczka". Rowery przecież są jednakowych rozmiarów (jeśli chodzi o rowery dla dorosłych osób) więc nie jest możliwe aby jeden był większy od drugiego i liczone nie po 30zł a po np 230zł.

Przeszedłem do innej firmy w której płace za wysyłkę tych samych rowerów 20zł brutoo czyli kilkanaście razy mniej.

Czuje się oszukany, chciałbym walczyć z UPS bo doprowadzą moją firmę do upadłości, czy ktoś miał podobny przypadek i brał pomoc od prawników ?

Czy taki skaner jako urządzenie służące do pomiaru musi posiadać atest i certyfikat ? chodzi mi o podobne przypadki typu fotoradar, alkomat, waga (urządzenia pomiarowe) muszą posiadać certyfikaty i legalizacje.

Mieszają się Panu pojęcia.
Wagi, owszem, mają homologację i odpowiedni certyfikat, alkomaty też są w odpowiedni sposób legalizowane. Ale wszystkie te urządzenia służą innym celom.

Pan miał podpisaną umowę i jej warunki były Panu znane. Nie jest prawdą, że wszystkie rowery mają jednakowe wymiary - widać to gołym okiem w byle sklepie. Jeżeli uważał Pan, że poszczególne paczki były źle mierzone, należało wysyłać usługobiorcy reklamacja, ządać rzetelnego ręcznego pomiaru - i to w Pańskiej (lub innego upoważnionego przedstawiciela Pańskiej firmy) obecności. Prowadząc interesy powinien Pan wiedzieć, jakie prawa firmie przysługują - inaczej nie jest Pan profesjonalistą.

Na zgłoszenie roszczeń ma Pan 3 lata (każdy incydent osobno).

Poza tym proszę mierzyć słowa: opisana sprawa nie jest oszustwem, najwyżej sporem gospodarczym pomiędzy 2 podmiotami.

Szanowny Panie, rowery w sklepie gdy są już złożone i gotowe do jazdy mają różne rozmiary, natomiast fabrycznie pakowane są w jednakowego rozmiaru kartony w zależności od wielkości kóła roweru 20", 24", 26". Dlatego pomiary przykładowo modelu 24" gdzie wszystkie są pakowane w kartony jednakowego rozmiaru UPS po pomiarach podaje mi jako wysokość kartonu od 70-75cm, grubość od 17-25cm co jest bzdurą. Nie jest możliwe występowanie takich różnic wymiarowych przy jednym i tym samym modelu wysyłanych roweru.
Gdybym był profesjonalistą nie miałbym problemu - nie szukałbym pomocy.
W umowie nie ma także wzmianki o wprowadzeniu nowego sposobu mierzeniu paczki nie informując mnie wcześniej o tym.

Jeżeli UPS miał zastrzeżenia co do wysyłania przeze mnie paczek to już przy pierwszych wysyłakch mógł mnie poinformować że coś jest nie tak przy obliczaniu kosztów wysyłki przeze mnie, a nie milcząc wysyłać mi po 40 dniach fakturę która wprowadza mnie w osłupienie.

Zaznaczam jednocześnie że spośród wszystkich działających w Polsce firm kurierskich wysyłka roweru kształtuje się w przedziale od 16-30zł (sprawdziłem to dokładnie) natomiast UPS liczy sobie 150-200zł.

Poruszając temat legalizacji skanera pomiarowego mam na myśli ewentualne odwołanie się w sądzie co do legalności tego typu pomiaru i jego rzetelności, dlatego podałem tu przykład fotoradaru gdzie znane jest wszystkim toleracja błedu jaka występuje przy pomiarze.

Jeżeli prowadzi Pan interesy, istnieje domniemanie, że jest profesjonalistą. Zadziwia mnie, że można zajmować się czymś i być nieprzygotowanym: nie znać swoich praw, w sumie nie umieć tych interesów prowadzić prawidłowo.

Pomiędzy stronami obowiązują umowy. Zmiany umów i ich integralnych części odbywają się na piśmie (i zwykle taki zapis jest w umowie). PRoponowane zmiany na niekorzyść upoważniają do rozwiązania umowy, nawet jeżeli umowa została zawarta na czas określony.

Przewoźnik nie miał obowiązku informować Pana o tym, że "coś jest nie tak". To Pan miał obowiązek reklamować naliczenie opłat za usługę, jeżeli uważał, że nie są właściwe. Jeżeli nie robiono tego, przyjmuje się, że usługę wykonano prawidłowo i opłatę za nią naliczono w sposób zgodny z umową.

Sam Pan sobie winien.

Jak już wposmniałem nie zostałem poinformowany o takowych zmianach zachodzących w sposobie mierzenia paczki. Jeśli o czymś takim by mnie poinformował to rzecz jasna umowe bym rozwiązał.

REKLAMOWAŁEM wszystkie faktury więc proszę nie wysuwać pochopnych wniosków. Niestety wniosek mój został odrzucony powołując się na to że paczki zostały zmierzone prawidłowo, to jedyny powód którym się bronią.

Niestety rozliczenie faktury przychodzi po pełnym miesiącu z opóźnieniem kilkudniowym także po wysłaniu powiedzmy pierwszych 40 rowerów dopiero przyszła mi po miesiącu faktura gdzie zobaczyłem tą olbrzymią kwotę jaką naliczyli mi za wysyłki i dopiero wtedy reklamowałem (do 1 faktury na olbrzymią kwotę system ze strony internetowej ups podawał mi normalną kwotę 30zł - dlatego też myślałm że owa kwota będzie na fakturze)

Jeśli jest ktoś w podobnej sytuacji lub miał podobny problem proszę o pomoc, co mogę zrobić, czym się bronić jakie mam możliwosci.

Witam,
Dołączam do tematu. U mnie to samo. Pani w okienku pomierzyła, poważyła, wyceniła i zapadła decyzja z mojej strony - wysyłamy! W końcu przedstawiła mi odpowiednią ofertę handlową. Po miesiącu UPS przysłał mi faktury korygujące podwyższające koszt przesyłki o ~80% na liście przewozowym. Złożyłem reklamację, w której napisałem wyraźnie, że:
[...]Cena wysyłki w okienku, gdzie się dokładnie orientuję ile zapłacę okazuje się, ze jest fikcją. Jest to celowe wprowadzanie w błąd oraz wyłudzanie pieniędzy, ponieważ na miejscu (w biurze UPS) została mi przedstawiona inna oferta handlowa.[...]
Reklamacja niestety nie została uznana. UPS tłumaczy się punktem regulaminu:
"Ogólne Warunki Świadczenia Usług UPS" pkt 5.1 UPS Polska ma prawo do weryfikacji zapisów deklarowanych przez Nadawcę na Dowodzie Nadania.

Jednak ja nic nie deklarowałem. Ja przekazuję paczki i dostaję do ręki kopię listu i f-rę.
Czy ktoś ma jakiś pomysł do jakiej instytucji oprócz Sądu można (jeśli można) z tym uderzyć? Ew. jeśli do Sądu to prosiłbym o podpowiedź jaki wniosek i do jakiego.
Pozdrawiam.

Proponuję zrobić tak:
Zmierzyć dokładnie opakowanie jakie Pan wysyłał te rowery. Przeczytać dokładnie umowę z UPSem i sprawdzić jaka cena powinna być za wysyłkę towaru. Jeżeli cena jest za wysoka czyli wymiar paczki nie zgadza się z tym co Pan wysyła dalej reklamować. Napisać pismo aby udowodnili że wysłał Pan większe Paczki.

Boje się jednak że UPS zmierzył paczki prawidłowo tylko wcześniej to robili ręcznie i mieli gdzieś. Wszedł system który mierzy paczki dokładnie i każą dopłacić. (oczywiście mogę się mylić)

Witam!

Zgadzam się z opiniami na temat zawyżania faktur przez UPS, mam kilkuletnią umowę z tą firmą... Do sierpnia 2012 roku naliczenia fakturowe były prawidłowe, natomiast faktury z września i października zostały w nieuzasadniony sposób zawyżone, wysyłam towar w tych samych kartonach od kilku lat, znam przeliczniki stosowane przez firmę UPS do obliczania wagi przesyłek, mimo że przesyłki były o takich samych wymiarach, to na fakturach różniły się znacznie wymiarami i ciężarem. ten sam gabaryt zawsze kosztował naszą firmę 20 zł, a we wrześniu i październiku UPS zażądał za te same paczki 400zł !!! Kontakt w dziale reklamacji trudny i nieprzyjemny, złożyliśmy pisemną reklamację za wrzesień i październik, nie otrzymaliśmy żadnej informacji ze strony firmy o przyjęciu naszych zastrzeżeń, pracownica działu reklamacji poinformowała tylko, abyśmy zapłacili kwoty za faktury wg. nas uzasadnione, a oni ustosunkują się do tego, ale znając realia gospodarcze możemy spodziewać się tylko najgorszego. Podobne problemy sygnalizują inne podmioty z naszego terenu współpracujące z firmą UPS. - Ostrzegamy innych - mocno się zastanówcie podejmując decyzję o współpracy z UPS !!!

Witam
Mam ten sam problem wysłałem 20 paczek a faktura przyszła na 10.000 zł
UPS odrzuca wszelkie reklamacje. Czy udało Wam sie zareklamować wasze paczki?
Pozdrawiam

Witam ponownie oszukanych przez firmę UPS.

Klientów poszkodowanych na duże sumy zachęcam do złożenia pozwu zbiorowego. Samotny klient nie masz szans w starciu z firmą UPS, którą stać na najlepszych prawników. Przy pozwie zbiorowym koszty są mniejsze i można pozwolić sobie na wynajęcie dobrej kancelarii prawnej. Firma UPS straci wiarygodność przy pozwie zbiorowym, ponieważ będzie to również nagłośnione mediach. W moim przypadku zawyżenie wynosiło 1000zł, więc pozew z mojej strony nie ma sensu, ale w przypadku gdzie sumy zawyżone na fakturach sięgają kilkunastu tysięcy, to radzę oddać sprawę do sądu.

pozdrawiam!

Bardzo proszę o jakąkolwiek poradę w tej sprawie. Na dzień dzisiejszy nasze zadłużenie w firmie UPS wynosi 36 tys. O tyle została zawyzona faktura z jednego miesiąca. Dziś właśnie otrzymaliśmy odpowiedz w związku z reklamacją faktury, że ich zdaniem dodatkowe opłaty zostały naliczone prawidłowo. Bardzo proszę o kontakt jakiegoś prawnika, który mógłby nam pomóc.

Witam również zostaliśmy "załatwieni" przez tą firmę na kwotę około 7 - 10 tyś Firma po 1,5 roku współpracy nagle wystawiła nam FV na kwotę wyższą niż zwykle podając wymiary paczek z kosmosu ( nie chodzi nawet o pełną wagę wymiarową) nasz towar nigdy nie mógł być takich rozmiarów jak na FV
Koszt jednej paczki około 400 zł, a kilkaset paczek zawyżonych o 10 zł choć waga i wymiary zgadzały się przy wypełnianiu formularza na ich stronie.
Reklamacji oczywiście nie uznali strasząc sądem
W naszej okolicy zrezygnowało z ich usług kilkanaście firm.
Od kilku miesięcy w internecie pojawiają się podobne wpisy, to rujnuje firmy.
Nagłośnijmy te sprawę by inni nie pogrążyli się tak jak my.
tylko nagłośnienie tej sprawy może nam pomóc.

W internecie możemy spotkać wpisy takie jak.

Oszukani przez ups, zawyżone FV przez UPS, zawyżanie Faktur vat przez ups.

Witam

Dzisiejszego dnia otrzymałem poprzez stronę "kurjerzy" informację o dopłatach za przesyłki. Przesyłki miały maksymalnie 25kg ale według UPS od 31 do 34kg.
Jak walczyć z tak jawnym oszustwem?

Pozdrawiam wszystkich naciągniętych

Witam wszystkich.
Tez zostałem oszukany na kilka tysięcy zł.Przysłano mi F.V z dopłatami od 100 do ponad 200 zł do 1 paczki.Reklamacji firma UPS nie uwzględniła ponieważ jestem osobom trzecią, gdyż paczki zamawiałem pzez pośredników KURIERNET, Firma Kuriernet na reklamacje odpisała, że dopłaty zostały naliczone prawidłowo przysyłając protokoły pomiarowe.
Wczoraj dostałem kolejną dopłatę na ponad 200 zł,tym razem paczka była wysłana UPS-em za pośrednictwem firmy KURJERZY.Po ostatnich dopłatach bardzo pilnowaliśmy wymiaru, paczka była bardzo dokładnie zapakowana i zmierzona 2 razy, miała 269 cm, a w uzasadnieniu dopłaty firma kurjerzy podała informacje, że paczka miała 283cm.Dodam, że poprzednie dopłaty były za wymiary rzekomo przekraczające o 1cm, w uzasadnieniu napisano,że wymiary znacząco odbiegały od podanych(zamiast 270 cm było 271)
Proszę osoby z podobnym problemem o poradę jak sobie z tym poradziliście.
Nie można pozwolić na to by niszczono małe firmy.
Proponuje zebrać większą grupę poszkodowanych i nagłośnić to w mediach lub jeśli będzie taka możliwość to złożyć pozew zbiorowy
Pozdrawiam

Proszę o kontakt osoby które maja taki sam problem. Musimy złożyć pozew zbiorowy 663685111

witam

Reprezentuje jeden z dość dużych obecnie serwisów pośredniczących w usługach kurierskich. Współpracujemy również z UPS. Może określe tutaj kilka faktów które mogą rozwiać wątpliwości niektórych osób. Niemniej również mamy pewne wątpliwości co do pomiarów przez UPS o czym napiszę niżej. Proszę o kontakt osoby które potrafią udowodnić że ich paczki miały inne wymiary niż określił to ups - e-mail daro18@poczta.onet.pl Najlepiej przesyłkę podstawić do poniższych wzorów aby zweryfkować dopłatę.

1. Przesyłki od kilku miesięczy ups mierzy nową metodą robi to najprawdopodobniej automat który mierzy każdą przesyłkę stąd może wynikać że wcześniej nie wszystkie przesyłki były mierzone a więc nie do wszystkich większych były dopłaty.

2. Dopłata za przekroszenie maksymalnych wymiarów paczki.
a. jeśli długość przekracza 270 cm któregoś z boków
b. jeśli ze wzoru A+2x(B+C) - większe niż 419, A to bok najdłuższy
przykład paczki 110x90x70

110+2x (90+70) = 110+ 2x160 = 110+320 = 430 większe czyli UPS nalicza karę

Jeśli punkt a lub b wychodzi niekorzystnie dla Państwa to za to jest kara od UPS 105 zł netto po dodaniu dopłaty paliwowej i vat kwota na poziomie 140 zł brutto.

3. UPS dopłaty gabarytowe pozostałe.
a. Dopłata dużej paczki jeśli ze wzoru A+2x(B+C) =330-419, A to bok najdłuższy
przykład paczki 90x60x65

90+2x (60+65) = 90+ 2x130 = 90+260 = 350 - dopłata dużej paczki która bardzo często wynosi 105 zł netto czyli tak samo jak w punkcie nr 2 ok 140 brutto

Z tego co się orientuje jeśli punkt nr 2 długość powyżej 270 cm to nie wyklucza to istnienia również punktu nr 3 przykład:

paczka 272 x 35x40
ze wzoru A+2x(b+c) = 272 + 150 = 422
dwie dopłaty za bok 140 brutto
za przekroczenie gabarytu 140 brutto
Razem ok 280 zł brutto

Zawarte informacje powyzej mają wylacznie charakter pogladowy pewne liczby zawieraja przyblizenia opisalem to jak to wyglada na podstawie mojej umowy z UPS.

4. Liczona waga wymiarowa. A*B*C/5000

Przykład paczka waży 10 kg ale ma wymiary 80x50x60
Waga wymiarowa 80x50x60/5000 = 48 kg waga wymiarowa

Cena jaka bedzie policzona za ta paczke to cena paczki 48 kg a nie do 30 kg.

Równiez wg nas zgodne z regulaminem UPS

Podsumowanie
Jak Państwo zauważyli cennik dość skomplikowany ale obecnie wszyscy przewoznicy maja podobne zasady przynajmniej co do wagi wymiarowej. Jak łatwo zauważyć dopłaty są olbrzymie już do wg nas średniej wielkości paczek. Jedyny punkt zaczepienia to udowodnie ze paczka miala miejsze wymiary niz zmierzone przez UPS. Dla nas bardzo dziwna sytuacja sa uwagi niektorych klientow typu:

- wyslalem dwie opony ktore zostaly roznie zierzone - mialy tego samego producenta i byly do tego samego samochodu do jednej paczki doplata 140 zl a do drugiej nie - roznice byly kilku centymetrow

Odowiedz na infolini moze paczka byla zastreczowana i skaner uchwycil odstajacy strecz. Reklamacja przez UPS odrzucona.

- drugi klient wysylal profile aluminiowe twierdzi ze mialy 265 cm dlugosci ok 7 paczek kazda zmierzona inaczej: 272, a jedna nawet wg UPS miała 320 cm

Stąd nasze wątpliwości co do pomiarów UPS. Niemniej sam fakt twierdzenia przez klienta że wymiary były mniejsze nie są podstawą do niczego. Z wiadomych przyczyn klient się broni żeby nie ponosić dopłąty rzędu 300 zł do paczki które są zgodnę z regulaminem. Z tego powodu proszę o kontakt osoby które moga na 100% udowodnić że ich paczki były mniejsze niż podane wymiary przez UPS po weryfikacji. Wiemy że część weryfikacji była zasadna ze strony UPS klienci chcąc udowodnic swoje racje podali prawidłowe wymiary które okazały się zasadne do dopłat.

kontakt: daro18@poczta.onet.pl

Obecnie powstaje kilka pytań typu nad którymi zastanawiają się również nasi prawnicy min.:

- czy udowodnienie w kilku przypadkach błędu w pomiarach daje podstawy do pozytywnie rozpatrzonych wszyskich reklamacji tego typu przez UPS - dużą część na pewno nie będzie się dało udowodnić

Ostatnia edycja:
Witam,

Ja rowniez zostalem oszukany przez UPS. Dzis po raz 3 dostalem doliczenie ok. 115zl za paczke. Wczoraj zamowilem kolejne 2, wiec pewnie dostane nastepne doliczenia. Wysylam paczki za posrednictwem firmy kurjerzy.pl. (od kilku lat takie same). Od pewnego czasu dostaje dziwne doliczenia.
Wedlug informacji jaka uzyskalem moja paczka po weryfikacji wymiarow jaka zrobila firma UPS miala: 129x87x26cm, 59kg (Ciężar wymiarowy: 59kg)
Jest to EWIDENTNA NIEPRAWDA. Paczki te leza w mojej firmie, gdyz wysylam je od hurtownika do mojej firmy. Rzeczywiste wymiary paczki to: 114cm x 76cm x 24cm. Takich paczek u mnie w firmie jest kilkadziesiat (kazda ma taki sam wymiar). Chce od razu uczciwie dodac, ze paczka jest owinieta folia, wiec moze w pewnych miejscach ta folia odstawac...ale przeciez folia jest w pelni elastyczna i nie wplywa na gabaryt kartona, to tylko zwykla folia...choc skaner moze tego nie wiedziec...Wyslalem dzisiaj maila do dzialu reklamacji UPS, z tego co przeczytalem na tym forum, pewnie dostane decyzje odmowna w zwiazku z tym rowniez chetnie przylacze sie do pozwu zbiorowego. Pozdrawiam i zachecam do naglasniania tej sprawy jak tylko sie da.

witam

W przypadku 114cm x 76cm x 24cm

waga wymiarowa 42 kg wskaźnik 313 czyli
cena za paczkę z przedzuału 40-50kg + niestandard na poziomie kilku złotych.
Na infolini pan poinformował mnie że jeżeli strecz odstaje od paczki to mają prawo zmierzyć najbardziej odalone punkty co czynią. A konsekwencją niechlujnego spakowania przesyłki jest dopłata 105 zł netto.

Rozumiem, czyli pewnie folia odstawala. Jest to oczywiscie absurdalna sytuacja, gdy mierzy sie odstajaca folie od kartona (przeciez w transporcie ona nie zabiera miejsca, bo po dosunieciu do niej innej paczki, ta folia przykleja sie do kartona)...w takim przypadku w zaden sposob nie bede mogl dowiesc swoich racji, bo przeciez podczas ich pomiarow ta folia mogla odstawac bardziej niz w momencie, gdy dociera do mnie. Totalny bezsens. Oczywiscie rezygnuje z dalszej wspolpracy z ta smieszna firma i bede przestrzegal wszystkich dookola, zeby unikali ich jak ognia. Dziekuje za pomoc uzytkownikowi wyzej.

Ten argument poruszaliśmy kilkakrotnie w trakcie składanych przez nas reklamacji. Niestety usłyszeliśmy dość perfidną odpowiedź podczas rozowy telefonicznej. Cytuje:
"Za staranne zapakowanie przesyłek odpowiada nadawca. My mamy prawo mierzyć najbardziej odstające punkty wraz z opakowaniem dla przesyłki. A więc klient ponosi konsekwencje ze niechlujne pakowanie przesyłek"

Genralnie wszystko zgadza się z regulaminem nie mniej dla nas brakuje tutaj rozsądku jak również partnerskiego podejścia do współpracy. Zresztą nie ma pewności czy w transporcie przesyłka nie zostanie doprowadzona do takiego stanu np. nadszarpnięcie foli - streczu.

Powrót