Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kancelaria AŁ, mija już 7mc !!! Od otrzymania pisma z kancelarii AŁ i cisza...
Nie odpowiadałem na korespondencje...

W dniu 28 listopada 2014 r. prokurator z Prokuratury Rejonowej w Pruszkowie wydał decyzję o odmowie wszczęcia dochodzenia (a więc właśnie o niewszczęciu postępowania) w sprawie rozpowszechniania filmu "Last Minute", wobec braku znamion czynu zabronionego (sygn. 1 Ds 723/14).

Można spać spokojnie.

No tak mi przykro :) a ja czekam i czekam na tę policję... Nastraszyć to potrafią, a przeprosić nie ma komu :)
Ciekawy jestem czy będą zakładać pozwy cywilne. Przy braku wykroku Sądu z KK, będzie ciężko...
No i zbyt dużo osób musieliby pozwać :)

Danielgda napisał:
No tak mi przykro :) a ja czekam i czekam na tę policję... Nastraszyć to potrafią, a przeprosić nie ma komu :)
Ciekawy jestem czy będą zakładać pozwy cywilne. Przy braku wykroku Sądu z KK, będzie ciężko...
No i zbyt dużo osób musieliby pozwać :)

Nie cieszylbym się tak szybko , są jeszcze filmy Obława , Wałęsa itd.

Filmów o W. nie interesują mnie. Obława nie oglądałem...
Myślisz, że przebieg sprawy będzie inny niż tu???
Ja osobiście torrentów nie ściągam, ale przypadek może zawsze się przytafić, jak to miało miejsce w kilku przypadkach...

Witam, moja mama otrzymała wczoraj wezwanie do zapłaty. I nie wiem co z tym zrobić. Nie mogę potwierdzić czy ten film nie był pobierany, ale nigdy nie udostępniam. Zaraz po pobraniu kasuję wszystko z kompa aby nie zaśmiecało. Boję się co z tym zrobić. Płaciliście? Czy coś przychodziło do was jeszcze? Jakieś problemu w związku z nie zapłaceniem? Jakie kroki mam wykonać? Aby mieć swięty spokój i móc spokojnie spać?

Po pierwsze poczytaj wyżej to będziesz wiedział jak się zachować.
Po drugie za JAKI FILM dostałeś wezwanie ?

Człowiek jest zestresowany. Na początku byłam pewna, że nikt nic złego nie przeskrobał. jednak po przeczytaniu połowy forum sama nie wiem. W domu mama korzysta z komputera, gdzie nie potrafiłaby nic ściągnąć. Ja rzadko wracam do domu, jednak na swoim kompuetrze posiadam torentty i nie mogę w 100% powiedzieć że nie sciągałam tego filmu, gdyż nie pamiętam. Jednak nigdy nie ściągam nic w domu ze względu na wolny internet. Poza tym wydaje mi się, że w tym okresie mogło w ogóle mnie nie być w domu. Dlatego jestem zdezorientowana.

Korzystanie z torrentów oznacza udostępnianie pliku w trakcie jego pobierania.

Przeczytanie forum, wątek 1 i 2 wyjaśni Ci całą sytuacje. Oczywiście potrzeba trochę inteligencji :)

Aktualnie zostawiam w spokoju sprawę. Zobaczymy jak dalej się rozwinie, nie poczuwam się do winy, zwłaszcza że nie oglądam takich filmów, ani nigdy nie oglądałam "Drogowki"

Dzisiaj otrzymałem wezwanie na kwotę 470 zł od glass-brudźiński za podejrzenie
popełnienia przestępstwa rozpowszechniania przez torrenty filmu "drogówka".co robić doradźcie?
Może i kiedyś pobrałem tzn miałem konto na torrenty org. Gdzie za korzystanie z niego zapłaciłem.ale świadomie nie udostępniałem nawet o tym nie wiedziałem że pobierając-udostępniam.zapłaciłem za korzystanie i myślałem że to jest ok.

Ludzie czy wy jesteście upośledzeni ? Na forum jest ponad 150 stron poruszających ten temat, a wy jak gdyby nigdy nic zadajecie pytanie, na które odpowiedź została już udzielona kilkadziesiąt razy. Używajcie mózgu, proszę ;]

Ja natomiast przypominam osobom już zorientowanym i doświadczonym w temacie, że możecie składać skargi na ww. kancelarię (o ile oczywiście poczuliście się zastraszeni przez to pismo i stwierdziliście, że jest to próba wyłudzenia pieniędzy). Jak narazie z całej Polski ORA otrzymała jedynie 30 skarg, więc do boju...

Ostatnia edycja:
po co zadajesz to pytanie? Czy 150 stron na ten temat mało go wyczerpuje? Na obecnym etapie nie dyskutujemy co robić? Tylko, kiedy umorzenie jakiej sprawy? Czy i kiedy wjedzie policja? Kiedy oddadzą zabezpieczony sprzęt?
2 wątki wcześniej jest opisane co zrobić...
Ja nic nie zrobiłem i leci u mnie już 8mc, nie było żadnego naloty policji i sprawa jest umorzona :)
Ewentualnie nasuwa się pytanie: Czy AŁ będzie zakładała sprawy cywilne bez pozytywnego zakończenia sprawy KK. W świetle obowiązujących przepisów może, tylko że pozwanych trochę jest ... I podstawy są słabe

Ostatnia edycja:
Jestem osobą pełnoletnią zamieszkującą u rodziców jednak nie zameldowaną pod tym adresem i niedawno przyszło do moich rodziców wezwanie na Policję. Moja mama zadzwoniła do nich żeby się dowiedzieć o co chodzi i Policjant udzielił jej informacji iż wezwanie jest na okoliczność ,,korzystania z programu do ściągania filmów". Ja korzystałem z programu do ściągania torrentów. Moje pytanie brzmi- co zrobić w takiej sytuacji? Jakich odpowiedzi mają udzielać moi rodzice żeby nie narazić się na odpowiedzialność karną?Może ktoś wie jak postępować w/w sytuacji.

A ja mam pytanie natury technicznej. Programy do torrentów w trakcie pobieranie jednocześnie udostępniają, nawet wtedy gdy "wysyłanie" jest na ustawione na 0 a po ściągnięciu torrenta w zakładce "wysłano" nadal jest 0 ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót