LeszsekS
Moderator globalny
- Odpowiedzi
- 39 674
Istnieje tylko jeden powód wygaśnięcia - upływ czasu :!:PieDanger napisał:... albo prawa autorskie z jakiegoś powodu wygasły. ...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Istnieje tylko jeden powód wygaśnięcia - upływ czasu :!:PieDanger napisał:... albo prawa autorskie z jakiegoś powodu wygasły. ...
Myślałem akurat o filmie "Noc żywych trupów", który trafił do domeny publicznej, ponieważ dystrybutor zapomniał dołączyć do niego informacji o prawach autorskich (wg. angielskiej Wikipedii). Aczkolwiek może faktycznie słowo "wygaśnięcie" nie jest tu w pełni trafne.LeszsekS napisał:Istnieje tylko jeden powód wygaśnięcia - upływ czasu :!:k:
Polskie prawo nie przewiduje czegoś takiego jak "domena publiczna" oraz nie istnieje obowiązek "oznaczania" czy też dołączania informacji o prawach autorskich, utwór jest chroniony z mocy ustawy. Zatem cokolwiek myślałeś, byłeś w błędzie.PieDanger napisał:... który trafił do domeny publicznej, ponieważ dystrybutor zapomniał dołączyć do niego informacji o prawach autorskich ...
Co nadal nie ma nic wspólnego z wygaśnięciem, podobnie kiedyś było z fotografiami, bez oznaczenia nie podlegały ochronie. Prawa autorskie majątkowe nie wygasły, po prostu utwór nie podlega ochronie.PieDanger napisał:... pozbawione tej informacji nie jest objęte prawem autorskim ...
mirtas napisał:Ludziska co dalej robic ja tego filmu nie ściagalem na torentach bylem zarejstrowany ale tego filmu nie sciagalem.
Ten temat ma swój osobny wątek.ButterFly15 napisał:... (łapanka na użytkowników Chomikuj.pl) ...
Zapomnij o tym.ButterFly15 napisał:... Jego pomysłem jest w skrócie nowelizacja ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w sposób wykreślenia z art. 116 ustępu pierwszego, ...