Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie mam pojecia jak jest z serialami.Ja ich w ogóle ostatnio nie mialem.Mialem za to transmisje sportowe z różnych kanalow zgrywanych z.zagranicznych stacji ***Moderacja*** .
Obejrzalem live a potem sciagnalem sobie powtórkę żeby jeszcze raz obejrzeć.Tutaj sprawa jest dla mnie nie do końca jasna.Sciagalem co prawda przez torrenta ale nie udostepnialem.Wyrzucalem z listy zaraz po pobraniu a w czasie ściągania nikt się nie podpinal (transfer 10mb/s wiec szlo moment).Za to tez będę scigany skoro zaplacilem i mam na to dowody?
Tak jak pisalem - na przyszlosc daje sobie spokoj ze sciaganiem bo szkoda nerwow.Poczekam sobie tydzień poniewaz te transmisje pojawiaja się na YouTube z poślizgiem ale będę pewien ze nikt się nie doczepi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
raf991 napisał:
Sciagalem co prawda przez torrenta ale nie udostepnialem.Wyrzucalem z listy zaraz po pobraniu a w czasie ściągania nikt się nie podpinal (transfer 10mb/s wiec szlo moment).Za to tez będę scigany skoro zaplacilem i mam na to dowody?
.
Jezeli sciagales, to rownoczesnie udostepniales. Tak dziala torrent. Z tego co juz wyjasniano na tym Forum nie ma znaczenia czy ktos sciagna i jak duzo (chociaz sa rozne opinie, rowniez prawnikow). Zrobilem szereg testow, czy mozna wylaczyc udostepnanie i wszystkie daly wynik ujemny. Jedyne, co mozna zrobic, to ustawic mocno niesymetryczne lacze - sciagasz szybko, udostepniasz znacznie wolniej.

Dostalem wezwanie na przesluchanie w roli świadka.Za tydzień będę juz cokolwiek wiedzial.

raf991 napisał:
Dostalem wezwanie na przesluchanie w roli świadka.Za tydzień będę juz cokolwiek wiedzial.

Szybko coś poszło. Tylko czemu najpierw zabezpieczyli sprzęt a później Ciebie na przesłuchanie? Przeważnie robi się to od razu...
Tak jak nam się sprawa wlecze, tak u Ciebie jest Turbo...:o

Danielgda napisał:
Szybko coś poszło. Tylko czemu najpierw zabezpieczyli sprzęt a później Ciebie na przesłuchanie? Przeważnie robi się to od razu...
Zapewne ta prokuratura nie ma tylu spraw co pruszkowska. Tam maja kilkadziesiat tysiecy takich spraw. A kolejnosc jest wlasciwa - wezwanie na przesluchanie przed zajeciem kompa jest ostrzezeniem, ja bym w takiej sytuacji wymienil dysk w komputerze. Jak juz pisalem, zadalem prokuratorowi prowadzacemu sprawe pytanie, czy to co robi pani AL nie jest przypadkiem utrudnianiem sledztwa, bo przeciez ostrzezony seeder pozbedzie sie dowodow, na co on odpowiedzial "mozna to tak widziec".

Danielgda napisał:

Ciebie wzięli razem z kompem? :).

raf991 napisał:
Ciebie wzięli razem z kompem? :).
Mnie w ogole nie brali. Pismo od p. Luczak dostalem w lipcu i od tego czasu cisza. Z prokuratorem prowadzacym sprawe rozmawialem tez w lipcu (zadzwonilem do niego). Poszukaj na Forum, to znajdziesz moj wpis ze szczegolami (w temacie o tym samym tytule, tylko bez "2").

Ja na nakazie w uzasadnieniu mialem wpisany okres od lutego do maja 2014.Byla tez notatka w stylu "Policja prowadzi dochodzenie przygotowawcze w sprawie nielegalnego rozpowszechniania w mieście filmu Dallas.... oraz utworow muzycznych."
Reszty dokladnie nie pamiętam ale tak to mniej więcej brzmialo.

Nikos97 napisał:
Pobieralem w sobote ta co byla
Niewiele to mowi. To wszystko zalezy od tego, czy w tym czasie monitorowano ruch w sieci torrent. Ja dostalem pismo po roku od rzekomego pobierania. Zrelaksuj sie i czekaj na rozwoj wydarzen. Rzeczowa odpowiedz na Twoje pytanie wymaga kwalifikacji wrozki.

raf991 napisał:
Ja na nakazie w uzasadnieniu mialem wpisany okres od lutego do maja 2014.Byla tez notatka w stylu "Policja prowadzi dochodzenie przygotowawcze w sprawie nielegalnego rozpowszechniania w mieście filmu Dallas.... oraz utworow muzycznych."
Reszty dokladnie nie pamiętam ale tak to mniej więcej brzmialo.
A, to Ty miales rzeczywisty monitoring. Ja na wezwaniu od p. AL mialem tylko snapshota - rok, miesiac, dzien, godzina, minuta, sekunda. I nic wiecej.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

Dostałem wezwanie na policję w sprawie naruszenia praw autorskich.
Na policji dowiedziałem się że z mojego IP został pobrany film "Witaj w klubie".
Czytałem w internecie, że pewna kancelaria pozywa masowo ludzi właśnie o ten film.

Teraz mam pytanie czy jeżeli policja wie tylko, że z mojego IP został pobrany ten film to czy to jest twardy dowód za który można uznać mnie winnego?
Szczególnie, że w moim domu oprócz mnie mieszkają jeszcze 3 inne osoby a router był niezabezpieczony hasłem.

Za pomoc z góry dziękuje.

A jak jest taka sytuacja że policja przychodzi i chcą zabrać sprzęt to wezmą sprzęt który im damy? i czy mają jakieś informacje jaki sprzęt posiadamy?

Nikos97 napisał:
A jak jest taka sytuacja że policja przychodzi i chcą zabrać sprzęt to wezmą sprzęt który im damy? i czy mają jakieś informacje jaki sprzęt posiadamy?

Mnie się pytali na komisariacie jaki sprzęt posiadam, ale wydaje mi się że i tak wezmą wszystko co może być potencjalnym dowodem w sprawie nawet jeżeli im nie podałeś że coś posiadasz.

Zależy na kogo sie trafi.U mnie byli dwaj kolesie co zapytali tylko o komputer i czy w domu jest drugi.Nic więcej nie pytali,nie chodzli po mieszkaniu itp tylko spisali co trzeba i chwilę porozmawiali.Parę pytań o to co glownie robię na kompie,gdzie pracuje itp. a poza tym to luzna rozmowa.Goscie na poziomie i pelna kulturka.Mówili ze się skontaktuja na tel bądź listownie.

Dzieki za odpowiedz;) A jak mam 2 laptopy i dam jednego to co wtedy? Pytam bo nie wiem czy tak robić jak list bym dostal

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót