Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
same here. Cały pakiet Orange zarejestrowany na mamę. Jak przyjdą do niej to w sumie powie prawdę, że nie udostępniała... Time to clean our hard drive's

Format dysku na nic się nie zda. Trzeba zaopatrzyć się w nowy hdd

Dla mnie to śmieszne, jak ktoś mógł udostępniać film o godzine 2 w nocy jak każdy już śpi od dawna..

Witam, dzisiaj moja mama dostała pismo od Glass-Brudziński do wpłaty na ich konto 470 zł za udostępnienie filmu "Drogówka" i o to pytanie płacić czy nie płacić?

Czy ktoś z okolic Kłodzka jest także zamieszany w tę sprawę dotyczącą nielegalnego udostępniania pliku Drogówka"?....brrrr

Witam,
Również przyszło do mnie takie pismo i jak je interpretować jeśli numer domu w adresie się nie zgadza?
A tak po za tym czy jest możliwe nałożenie kary na osobę, która nie posiada od dłuższego czasu komputera tylko ruter oraz usługę internetową, powołując się na wpis jaki prawnicy napisali na swojej stronie?

,,Wskazać należy, iż na właścicielu usługi internetowej ciąży szczególny obowiązek zabezpieczenia jego łącza internetowego tak, aby nie doszło za pośrednictwem jego sieci internetowej do popełnienia przestępstwa. Wówczas bowiem Sąd może uznać, iż nie dochował należytej staranności i przez to zobowiązany będzie do naprawienia szkody jaką poniósł właściciel praw autorskich."

,,Wskazać należy, iż na właścicielu usługi internetowej ciąży szczególny obowiązek zabezpieczenia jego łącza internetowego tak, aby nie doszło za pośrednictwem jego sieci internetowej do popełnienia przestępstwa. Wówczas bowiem Sąd może uznać, iż nie dochował należytej staranności i przez to zobowiązany będzie do naprawienia szkody jaką poniósł właściciel praw autorskich."

huh? nigdy o czymś takim nie słyszałem i jak dla mnie wygląda to po prostu na zastraszenie delikwenta i zbiciu mu ewentualnej linii obrony, żeby chętniej zapłacił... ciekawy jestem zdania kogoś z większą wiedzą, niż moja...

Witam
Jaka data widnieje na wezwaniach ? kiedy rzekomo film był rozpowszechniany ?
Pozdrawiam

Na moim wnosku do zapłaty jako datę "zbrodni" podano 11-08-2013 , droga P2P

Na moim widnieje bodajże 4 styczeń 2014, a powołuje się między innymi na ustawę z lutego 2014 co jest absurdem. Widać, że totala masówka tylko z innymi danymi na każdym piśmie.

Brysiu napisał:
Miał ktoś fantazję :).
Bardzo chętnie zapytałbym pana prawnika, który popełnił powyższy cytat z czego ów obowiązek wynika i (co niemniej ważne) na czym miałby on polegać.

Bzdura. Powołują się na art. 116 § 1 i 4 z dnia 4 lutego 1994 r.

Idą tym tropem, jeśli nie zamkniesz mieszkania to w razie włamania to będzie TWOJA wina a NIE złodzieja i może jeszcze TY odpowiesz.

To klauzurka została wymyślona tylko dlatego że za dużo ludzi podawało że nie miało hasła na routera co poniekąd zwalniało ich z winy, co znowu swoją drogą jest dziwne i podejrzewam prywatnie że jest nieprawdą.

A ja mam pytanie, czy ktoś się orientuje, czy jeżeli Policja przeszukując nośniki nie znajdzie filmu, którego dotyczy sprawa (bo go tam nigdy nie było), natomiast znajdzie inne filmy ściągane z torrentów (nie jest to jakaś masówka - kilka sztuk), to wynikną z tego jakieś konsekwencje? Czy tego typu odkrycia dokonane przy okazji są ścigane z urzędu (chodzi o filmy a nie o programy komputerowe)?
Nawiasem mówiąc ciekaw jestem, jaka jest wiarygodność źródeł Pani Ł., bo w tym przypadku, o którym piszę sieć była zabezpieczona (WPA2, hasło, filtrowanie macadresów, ukryta nazwa sieci) sygnał dociera maks. do dwóch sąsiadów, którzy raczej na hakerów nie wyglądają ze względu na wiek, a film nie był ściągany.

Jak polskie prawo mówi, na własny użytek możesz ściągać filmy ale nie możesz ich udostępniać. A co do ip to przecież jest podane ale zewnętrzne, nie komputera a z tego co mi wiadomo to ip zewnętrzne jest zmienne..

Xabder napisał:
z tego co mi wiadomo to ip zewnętrzne jest zmienne..
I owszem, ale dostawca internetu ZAWSZE moze sprawdzic w logach, kto jakie IP mial w danej chwili, poza tym, jezeli masz router stale "na chodzie", to IP tez masz ciagle to samo.

Witam, dostałem przedsądowe wezwanie do zapłaty 470zł od kancelarii adwokackiej Glass-Brudziński za film "Drogówka", film, którego nikt u mnie w domu nie ściągał ani nawet nie oglądał. Dom jest jednorodzinny, sąsiedzi są poza zasięgiem routera. Co należy zrobić w takiej sytuacji?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót