Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja w dniu dzisiejszym zwróciłam się o pomoc prawną do radcy prawnego. Jutro mam uzyskać informację dot. jego stanowiska.

Dzwoniłam również do Prokuratury w Pruszkowie, potwierdzono sygnaturę akt, a Pan Prokurator będzie jutro.

Nic więcej na tą chwilę nie wiem :( i również spać nie mogę :(

Widzę że proceder trwa od dawna. Mojego męża dziś spotkało to "szczęście". Wiem że na dysku miałam taki "utwór"i zapewne był ściągnięty z torrentów Ale go nie rozpowszechniałam dalej, więc dla mnie już po pierwszych wersach tekstu to pismo jest taką zwykłą nagonką. Nie mam zamiaru nic płacić, nic odsyłać za to z chęcią wykonam kilka telefonów aby się dowiedzieć co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam

pminor napisał:
mkk54 - czytałem cały wątek, ale dokładnie Twojej wypowiedzi nt rozmowy z prokuratorem nie pamiętam, mógłbyś ją ponownie zamieścić? DZIĘKI.
No wiec ogolnie - postepowanie nie jest przeciwko nikomu, tylko w sprawie. Na pytanie, czy wezwania na przesluchanie beda do Pruszkowa, odpowiedzial, ze nie, tylko na miejscu. Pytalem tez o zajmowanie komputera, bo to moje narzedzie pracy. Pan odpowiedzial, ze nie bedzie sie tego robilo "z automatu", tylko kazda sprawa bedzie rozpatrywana indywidualnie.
Ta rozmowa miala miejsce w lipcu, kiedy kancelaria AL twierdila, ze sa juz pierwsze zajecia komputerow, tymczasem prokurator (wtedy) powiedzial mi, ze jeszcze niczego nie zajmowano.
Na koniec rozmowy zadalem pytanie, czy to co robi pani AL, uprzedzajac o toczacym sie postepowaniu, nie jest przypadkiem utrudnianiem sledztwa, na co pan odpowiedzial "mozna to tak widziec"
Podejrzewam, ale to moje domysly, ze jezeli ktos mial tylko jeden snapshot, to nie beda go za bardzo meczyc. Jezeli ktos pobieral wielokrotnie, to moga go troche pomeczyc. Moj przypadek to Oblawa, mieli takich delikwentow kilkadziesiat tysiecy, ja dostalem pismo od p. AL w lipcu i na razie cisza, wiec czekam.
k87 napisał:
Wiem że na dysku miałam taki "utwór"i zapewne był ściągnięty z torrentów Ale go nie rozpowszechniałam dalej, więc dla mnie już po pierwszych wersach tekstu to pismo jest taką zwykłą nagonką. Nie mam zamiaru nic płacić, nic odsyłać za to z chęcią wykonam kilka telefonów aby się dowiedzieć co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam
Torrent automatycznie udostepnia w momencie sciagania, wiec rozpowszechnialas...

Ostatnia edycja:
przeczytajcie sobie ten świeży artykuł:***mod***

//EDIt:
tu też dobry merytoryczny pomocny artykuł: ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bardzo ciekawy artykuł czyli najwyraźniej nie ma się czym przejmować zbijanie kasy i tyle. Teraz tylko czekać aż następnych dopadną za ten biznes

Listy polecone to nic innego jak utrudnianie śledztwa. Jest na to stosowny artykuł i za to kancelaria powinna odpowiedzieć. Procedura jest jedyna:
puk, puk POLICJA - PRZESŁUCHANIE, ZABEZPIECZENIE. Tak jest w przypadku piractwa. To co robią te kancelarie to amatorszczyzna...
I na litość boską, nie piszcie co mam robić poradźcie, tylko czytajcie wątek 1 i obecny 2. Wszystko jest napisane. Osoby które się udzielały na początku 1 części wątku milczą. Dlaczego? Przeszły nad tym do porządku dziennego i jest po sprawie... Pani wezwanie z maja, czemu nic w jej sprawie się nie dzieje? Ja z czerwca.. I co? Przypominacie sobie akcje z pobieraczkiem?
Na całe szczęście AŁ ma postępowanie, następny idiota podjął się zadania i słusznie zasłuży na następne postępowanie. Trzeba po nich jechać każdym możliwym sposobem. Sam chyba się zbiorę i jednak napiszę pismo na AŁ gdzie trzeba, bo to jest bandytka praktykowana przez adwokatów, gdzie oni są przede wszystkim zobligowanie do jego przestrzegania...
Mnie podobnie próbował zastraszyć ZIKS tymi swoimi pseudo inspektorami, po przesłaniu dokumentacji - wyśmiałem ich. I już 3mc jest po temacie. ***mod***

Danielgda napisał:
... Procedura jest jedyna:
puk, puk POLICJA - PRZESŁUCHANIE, ZABEZPIECZENIE. ...
Tobie też proponuję ze zrozumiemien przeczytanie obydwu tematów i nie wypisywanie bzdur.

Danielgda napisał:
Procedura jest jedyna:
puk, puk POLICJA - PRZESŁUCHANIE, ZABEZPIECZENIE.

jeżeli już to. puk,puk. Policja-Przeszukanie-Zabezpieczenie-Przesłuchanie-Powołanie biegłego itd

jeśli w ogóle bo do przeszukania jest daleka droga.

Witam . Moja mama jest kolejnym " szczęśliwcem " pana trolla AGB . list polecony firmowy 3.11.2014r. ściągnięcie i rozpowszechnianie filmu " drogówka " dnia 3.12.2013r. o godz 17:03. Prokuratora ciężko złapać telefonicznie , ORA proponuje złożyć " skargę " . Ja proponuję osobiście zgłosić sprawę również do " fakt.pl" lub " tvn ", ktoś musi się tym zająć , bo w ORA tak naprawdę "ręka - rękę myje ":mad:

Glamour88 - ja też myśle o tvnie, myslalem aby dzwonic do reporterow programu uwaga lub superwizjer. Bylem na stronie, sa numery telefonów z resztą proponowałem to wyżej. Ja będe pisał pismo do ORA, oraz jutro łapał pana prokuratora. Robcie cokolwiek w tej sprawie, im wiecej nas tym wieksze szanse ze oszusci poniosą konsekwncje.

LeszsekS - co jak co, ale jak działają organy ścigania w takim przypadku to wiem dość dobrze. Proszę sprecyzuj podważenie mojego postu. Tak się składa, że od 1 jestem na bieżąco z wpisami...
Jeżeli jest podejrzenie popełnienia przestępstwa, policja nie wysyła powiadomień tylko działa z zaskoczenia...

Oczywiście w naszym przypadku osoby przesłuchiwane ewentualnie są jako świadkowie zdarzenia a nie podejrzani...
Procedura wobec świadka jest inna niż wobec podejrzanego...

Glamour88 napisał:
list polecony firmowy 3.11.2014r.
Czy ja dobrze rozumiem, że list został wysłany 3 listopada ?
Jeśli tak to dość szybko dochodzi ta "korespondencja" :???:
Pozdrawiam

Witam. Dziś dostałem przedsądowne wezwanie do zapłaty od Brudzińskiego za film Drogówka z dnia 12.07.2013. Co mam zrobić ? Łacze jest na mame a film ja pobrałem . Czy ktoś wpłacił im pieniądze ? co sie stanie jeśli nie opłace tego haraczu ?

Danielgda napisał:
... Proszę sprecyzuj podważenie mojego postu. ...
Postępowanie cywilnoprawne może toczyć się oddzielnie od postępowania karnego.
Danielgda napisał:
... Tak się składa, że od 1 jestem na bieżąco z wpisami...
To wcale nie oznacza, że rozumiesz o czym piszesz.

Ostatnia edycja:
Witam ,poczytaj sobie cały ten temat jak i poprzedni i dowiesz co należy robić :cool:
A przy okazji jaka jest data wysłania pisma ?

LeszsekS - Ja piszę o postępowaniu karnym. Postępowanie cywilne jest inną bajką niestety. Tylko, że w postępowaniu cywilnym sprawę można zakończyć na 1 sprawie, jeżeli do takiej dojdzie... Jeżeli dojdzie, bo osób jest spoooro.

Przynajmniej cudzy nick naucz się pisać poprawnie.

matysek160 napisał:
Czyli wpłacic kase ?
Większość osób nie płaci. Dlaczego ? A to dlatego, że podpisanie ugody z kancelarią nie oznacza końca problemu jakim może być postępowanie karne . O ile ugoda teoretycznie może załatwić kwestię sprawy cywilnej to karnej już nie . Nie wiem jak to będzie w twoim przypadku kiedy wiesz, że film pobrałeś. Prosiłbym o wypowiedź kogoś bardziej obytego z tematem.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Po rozeznaniu się w temacie mogę powiedzieć jak wyglada sprawa z BGST którzy reprezentuja producentów slynnego "witaj w klubie".Czekają az policja wezwie dana osobę na swiadka,ew zabiezpieczy dyski.Po przesluchaniu sprawa toczy się dalej.Nie przysylaja żadnych pism i nie strasza.Jeżeli chcesz to Ty kontaktujesz się z nimi i jezeli z Twojej strony wyjdzie propozycja ugody w postępowaniu przygotowawczym to wtedy uzgadniasz jej warunki.Z tego co udalo mi się dowiedzieć od osób,które takie ugody zawieraly,to są one wiążące a kancelaria wywiązuje się z niej cofając wniosek o ściganie.Wg prawników z którymi rozmawialem to jest wlasciwy sposób rozwiazywania takich spraw a sposoby Pani Luczak i reszty sa wg nich próbami zastraszenia ludzi w celu uzyskania szybkiego i latwego zarobku.Ja prawnikiem nie jestem,do tej pory nie mialem pojęcia jakie sa procedury postępowań w tych sprawach dlatego powtarzam tylko to,czego dowiedzialem się po konsultacjach z dwoma adwokatami oraz osobami mającymi do czynienia z kancelaria BGST.

raf991 napisał:
Z tego co udalo mi się dowiedzieć od osób,które takie ugody zawieraly,to są one wiążące a kancelaria wywiązuje się z niej cofając wniosek o ściganie.

Jest tylko jeden problem. W art 116 ustawy o prawie autorskim nie ma śladu ,iż jest to przestepstwo ścigane na wniosek. Tym samym prokurator może wziąśc pod uwagę "cofnięcie wniosku" przez pełnomocnika pokrzywdzonego ale wcale nie musii może postępowanie prowadzić dalej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót