Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę nie robić chatu z Forum :!: Takimi informacjami można wymieniać się przez PW.

Próbowałem się dzisiaj dodzwonić na ich infolinie, ale żadnego odzewu, jakaś głupia muzyczka przez dwie minuty. Nie wiem co robić, płacić czy nie? Może wypowie się ktoś kto zna się na takich sprawach.

Ale chwileczkę, nigdy nie miałem styczności z podobnymi sprawami, wszedłem na waszą stronę tylko dlatego żeby uzyskać jakaś odpowiedź co teraz zrobić. Jeżeli to zły wątek do tego rodzaju spraw proszę mi wskazać odpowiedni, gdzie otrzymam rzetelną odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Mnie to wygląda na naciąganie.. Ktoś zapłaci to zarobią, jak nie to wyślą innym..

Dupus napisał:
Próbowałem się dzisiaj dodzwonić na ich infolinie, ale żadnego odzewu, jakaś głupia muzyczka przez dwie minuty. Nie wiem co robić, płacić czy nie? Może wypowie się ktoś kto zna się na takich sprawach.

Ale chwileczkę, nigdy nie miałem styczności z podobnymi sprawami, wszedłem na waszą stronę tylko dlatego żeby uzyskać jakaś odpowiedź co teraz zrobić. Jeżeli to zły wątek do tego rodzaju spraw proszę mi wskazać odpowiedni, gdzie otrzymam rzetelną odpowiedź.
Ja również chciałbym się czegoś dowiedzieć, proszę o jakieś informacje, acha moge jutro podesłać skan dokumentów lub też zrobię jakieś zdjęcia telefonem i podeślę jeżeli będzie taka potrzeba

Tutaj są zdjęcia wezwania, które dostałam:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/593424-lex-superior-torrenty-wezwanie-do-zaplaty.html

Adres IP się zgadza, komputer i internet są na mnie, ale z komputera korzystało też moje rodzeństwo. Czy powinnam się z nim skontaktować i powiedzieć, że to nie ja? Może lepiej nic nie robić? Boję się nalotu policji, bo wtedy mogli by coś znaleźć.

Dlaczego mam płacić, skoro nie mam wpływu na to kto korzysta z mojego komputera gdy jestem w pracy?

dokładnie takie same pismo dzisiaj dostałem, z tego co juz wyczytałem to mam nie płacić i czekać na dalsze informacje ze strony Kancelari, jeżeli wogóle będą tak ?

Zaraz ktoś napisze, że samemu trzeba ocenić ryzyko i podjąć decyzję, ale najczęściej polecane rozwiązanie jest takie: Nie reagować na to co piszą jakieś kancelarie, reagować tylko na pisma państwowe np z prokuratury, policji itp. Nie rozmawiać z kancelariami. Napiszcie jeszcze za jakie filmy te pisma? Bo widać, że kancelaria jakaś nowa się pojawiła.

Drodzy ludzie, przeczytajcie sobie na spokojnie kilka ostatnich stron tego wątku - jest opisane kilka praktycznie identycznych spraw, skąd są brane dane, co robić i przede wszystkim co się dzieje dalej z tymi sprawami (na razie w dwóch - odmowa wszczęcia postępowania).

Bez paniki, to jest znany sposób działania takich kancelarii, wszystko jest już opisane :-) I nie jest to takie straszne jak wygląda na pierwszy rzut oka.

Dlaczego nie podajecie nazwy pliku. Chyba nie jesteście dziećmi żeby Was ktoś posadził o oglądanie czego nie powinniście. Przynajmniej będziemy wiedzieć czego dotyczy i kogo reprezentują ( polskiego czy zagranicznego dystrybutora)

Udostępnianie filmów erotycznych. Polski dystrybutor jeśli można to tak nazwać.

Wujek Google nie wie nic o panu Adamie Zolcie czy Jacku Kwiatkowskim (wg KRS: http://www.krs-online.com.pl/lex-superior-sp-z-o-o-krs-842395.html). Zastanawiam się czy ktoś specjalnie nie próbuje siać zamieszania w wątku, gdzie pojawiły się również podobne sprawy, bo nikt nie chce podać choćby tytułu 'domniemanie pobranego filmu erotycznego' albo zrobić porządnych skanów odebranych papierów.

Ostatnia edycja:
Nie będę owijał w bawełnę. Sieć bit-torrent, nie pamiętam co robiłem ponad rok temu, ale chodzi o pobranie pliku(tzn. udostępnianie, jak ja tego do sieci nie wrzucałem) którym właścicielem jest właściciel strony podrywacze.pl itp. Nie chodzi o żadne zamieszanie, w moim przypadku na pewno nie.

Ostatnia edycja:
Ale czy ja powiedziałem że się wstydzę? Ja szukam jakiejś sensownej odpowiedzi.. bo kancelaria teoretycznie istnieje, a w praktyce nie można nic znaleźć na temat ich działalności. Ponawiam pytanie teraz już drukowanymi literami CZY KTOŚ MOŻE MI WRESZCIE DAĆ JAKIEŚ WSKAZÓWKI CO TERAZ MAM ROBIĆ??

Martyna Chylonia napisał:
Tutaj są zdjęcia wezwania, które dostałam:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/593424-lex-superior-torrenty-wezwanie-do-zaplaty.html

Adres IP się zgadza, komputer i internet są na mnie, ale z komputera korzystało też moje rodzeństwo. Czy powinnam się z nim skontaktować i powiedzieć, że to nie ja? Może lepiej nic nie robić? Boję się nalotu policji, bo wtedy mogli by coś znaleźć.

Dlaczego mam płacić, skoro nie mam wpływu na to kto korzysta z mojego komputera gdy jestem w pracy?

"dochodzenie przeprowadzone przez organy ścigania" - przez kogo? Dochodzenie to ujawniło popełnienie przestępstwa!!!??? A gdzie zabezpieczone dowody w postaci dysków etc??? Zeznań świadków, przyznania się do winy???
Jeszcze większe naciąganie niż AŁ... Zaspokojenie cywilnoprawnych roszczeń to jeszcze zrozumie, ale karnoprawnych??? W prokuraturze złoża wniosek dopiero....A kto udostępnił im dane właściciela IP? Koszt filmiku na np. podrywacze.pl to ok 20 zł i możesz filmów oglądać do woli. 1500 wzięte jest z sufitu :) Najciekawsza sprawa, jeżeli nie złożyli jeszcze pozwu o ściganie to SKĄD MAJĄ DANE OSOBOWE??? Tylko organy ścigania mogą dane uzyskać i tylko w przypadku zgłoszenia przestępstwa! Wziąć podetrzeć sobie tym nos i nic więcej nie robić. Oczywiście nie udostępniać utworów :)

Ostatnia edycja:
Danielgda napisał:
"dochodzenie przeprowadzone przez organy ścigania" - przez kogo? Dochodzenie to ujawniło popełnienie przestępstwa!!!??? A gdzie zabezpieczone dowody w postaci dysków etc??? Zeznań świadków, przyznania się do winy???
Jeszcze większe naciąganie niż AŁ... Zaspokojenie cywilnoprawnych roszczeń to jeszcze zrozumie, ale karnoprawnych??? W prokuraturze złoża wniosek dopiero....A kto udostępnił im dane właściciela IP? Koszt filmiku na np. podrywacze.pl to ok 20 zł i możesz filmów oglądać do woli. 1500 wzięte jest z sufitu :) Najciekawsza sprawa, jeżeli nie złożyli jeszcze pozwu o ściganie to SKĄD MAJĄ DANE OSOBOWE??? Tylko organy ścigania mogą dane uzyskać i tylko w przypadku zgłoszenia przestępstwa! Wziąć podetrzeć sobie tym nos i nic więcej nie robić. Oczywiście nie udostępniać utworów :)

Też uważam kwotę 750 czy nawet 1500 za absurdalną. Na stronie podrywaczy jest dostęp do wszystkiego za 20 zł. Nawet jak pobierałem przrz torrenty te filmy, to kwota nie jest sprawiedliwa.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót